USR PLUS vrea ca adresa să nu mai fie în buletin

USR PLUS vrea ca adresa să nu mai fie în buletin

Dan Barna a anunțat marți, după ședința Biroului Național USR PLUS, că formațiunea va propune în coaliție ca pe cărțile de identitate să nu mai fie trecut domiciliul.

”Avem o propunere de a nu mai avea, ca în foarte multe state europene, de a nu mai avea domiciliul în cartea de identitate. De a desface cumva această legătură artificială în care identitatea omului e condiționată de existența domiciliului acolo. Asta ar permite și o participare la vot mult mai flexibilă și mult mai firească”, a spus vicepremierul.

ADVERTISING

Jurnaliștii i-au cerut explicații despre cum ar urma să arate documentul de identitate și cum s-ar modifica procesul de vot.

”Poate că n-am fost eu clar și a părut că e o chestiune de vot. Nu. În majoritatea țărilor domiciliul nu este o componentă a identității persoanei. Asta vrem și noi, să nu mai fie componenta domiciliului pe cartea de identitate. Elementele de identificare ale identității să nu mai cuprindă domiciliul.

Că are și un efect sau poate să aibă și un efect electoral, asta o să vedem în reglementare. Oricum, vor fi tot așa, listele de oameni care locuiesc…Primăria are domiciliul cetățenilor și toate alea.... Alea nu dispar, nu radem totul…”, a explicat Dan Barna.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El spune că atunci când un cetățean aplică pentru buletin practic nu va mai fi nevoie să și facă dovada unui domiciliu.

”În momentul în care pui documentele pentru buletin să nu mai fie necesară și acea dovadă a adresei, adresa să fie cea pe care o declari sau cu care ești înregistrat în celelalte documente ale primăriei, ale autorităților locale”, a mai spus vicepremierul.

Liderul USR PLUS a adăugat că în contextul discuțiilor pe noul format al cărților de identitate propunerea este actuală.

”Este o propunere pe care o să o facem coaliției. Este o dezbatere mai veche și credem că în momentul de față, când se discută noul format al cărții de identitate, discuția redevine actuală”, a conchis Barna.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇