Un deputat UDMR va depune încă o dată proiectul de autonomie a Ținutului Secuiesc în Parlament

Un deputat UDMR va depune încă o dată proiectul de autonomie a Ținutului Secuiesc în Parlament

Uniunea Maghiară din Transilvania (EMSZ) va depune încă o dată proiectul de autonomie a Ținutului Secuiesc în Parlamentul României, a anunțat deputatul UDMR József Kulcsár-Terza.

El este co-iniţiator al proiectului, fiind susţinut și de către deputatul UDMR Zoltán Zakariás.

Acesta a subliniat că scopul legii ar trebui să fie instituționalizarea autonomiei culturale și că partidele politice ar trebui să o elaboreze în timpul verii împreună cu organizațiile neguvernamentale care s-au ocupat de această problemă, informează kronikaonline.ro.

ADVERTISING

Este posibil ca parlamentului român să îi fie prezentat din nou proiectul de autonomie elaborat de Consiliul Național Secuiesc (SZNT).

Cei doi deputați au depus un proiect de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc şi în luna aprilie a anului trecut, iniţiativa fiind adoptată tacit de Camera Deputaţilor şi apoi respinsă de Senat. Proiecte de lege cu acelaşi obiect au mai fost depuse de-a lungul anilor, în diferite legislaturi ale Parlamentului şi respinse.

Statutul care prevede autonomia teritorială pentru Ținutul Secuiesc a fost votat pentru prima dată în Parlamentul de la București în 2004 și apoi în 2012, de această dată fiind vorba despre un proiect modificat.

ADVERTISING

Documentele au fost în toate cazurile respinse fără o dezbatere de fond și fără un singur vot de susţinere din partea unui parlamentar român.

Înainte de campania electorală pentru alegerile generale din 2014, Alianța Democrată a Maghiarilor din România (​DAHR) a inițiat o dezbatere publică cu privire la un proiect de lege elaborat de experții asociației, care ar oferi autonomie Ținutului Secuiesc.

Acest document nu a fost însă înaintat Parlamentului de la București de atunci.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇