Cîțu ar vrea să publice detaliat întreg raportul care arată discrepanţele de raportare a deceselor de Covid

Cîțu ar vrea să publice detaliat întreg raportul care arată discrepanţele de raportare a deceselor de Covid

Premierul Florin Cîțu a vorbit, joi, despre raportul privind decesele de Covid, prezentat azi dimineață de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

El a spus că a văzut acest raport și a vorbit cu noul ministru să-l prezinte. În plus, nu poate da prea multe detalii, pentru că încă le așteaptă…

”Am văzut acest raport mai devreme. Eu am discutat cu ea (Ioana Mihăilă - n.red.) să îl prezinte public”, a afirmat premierul, după ședința de guvern de joi.

Jurnaliștii au precizat apoi că raportul nu este unul foarte clar, în condițiile în care ministrul a venit cu multe cifre și statistici.

ADVERTISING

”Să îl facă public atunci, să fie foarte clar pentru toată lumea. Ce a spus și dna ministru astăzi: sunt mai multe baze de date. INS și Coronaforms. M-am uitat și eu, compatibilitatea este de 96%, dar vom mai cere detalii în perioada următoare.

Vă amintiți și modul de calcul care s-a schimbat, cu focarele. Totul poate fi îmbunătățit, dar ca să îmbunătățești o raportare statistică trebuie să ai toate informațiile clare. Până acum, în Coronaforms au fost raportate decesele caz cu caz, dar bineînțeles Ministerul Sănătății are o comisie pe care eu am înființat-o când eram ministru interimar (al Sănătății - n.red.). Vom avea mai multe informații în perioada următoare".

ADVERTISING

El s-a referit la Comisia pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19.

Vom ști vreodată numărul real al morților de Covid?

Ulterior, jurnaliștii i-au adus la cunoștință prim-ministrului că acea compatibilitate despre care vorbea el este de 90%, și nu de 96%.

Vom ști vreodată numărul real al morților de Covid? A întrebat un ziarist.

”Dna ministru (Ioana Mihăilă - n.red.) a cerut mai multe informații să vadă care e diferența dintre aceste platforme. Doar INS are informații pe baza certificatului de deces. Când vom avea mai multe informații, eu o încurajez să vină să le prezinte.

ADVERTISING

Oricum, să știți că astfel de diferențe există în toate țările, există diferite paltforme. Noi am folosit Coronaforms, care e cea mai stabilă. Nu a avut nevoie de ajustări apoi în sistem. În Coronaforms nu se fac revizuiri”, a mai explicat el.

Context

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a prezentat azi rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor de coronavirus.

Astfel, potrivit ministrului Sănătății, în sistemul Corona Forms au fost înregistrate 16.120 de decese, iar în alerte MS 18.948 de decese.

Sursa informațiilor comunicate public privind decesele, spune ministrul, este Corona Forms. Oficial, Grupul de Comunicare Stategică a raportat anul trecut doar 15.767 de decese, revizuite de DSP-uri în Aplicația Coronaforms.

Aşadar, e vorba de o subraportare, aşa cum a acuzat şi fostul ministru Vlad Voiculescu, imediat după ce a fost demis.

Mai multe detalii - Ministrul Sănătăţii prezintă raportul despre decesele de Covid: Sunt diferențe de mii de morţi

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇