Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a prezentat azi rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor de coronavirus.
Astfel, potrivit ministrului Sănătății, în sistemul Corona Forms au fost înregistrate 16.120 de decese, iar în alerte MS 18.948 de decese.
Sursa informațiilor comunicate public privind decesele, spune ministrul, este Corona Forms. Oficial, Grupul de Comunicare Stategică a raportat anul trecut doar 15.767 de decese, revizuite de DSP-uri în Aplicația Coronaforms.
Aşadar, e vorba de o subraportare, aşa cum a acuzat şi fostul ministru Vlad Voiculescu, imediat după ce a fost demis.
Ioana Mihăilă a explicat că platforma Corona Forms include raportări caz cu caz, zilnice, verificabile pe CNP, iar pe platforma Alerte MS datele sunt agregate și conțin și alte informaţii.
Ministrul Sănătății a prezentat, pe larg, rezultatele verificărilor comisiei alcătuite la cererea premierului şi după demiterea lui Vlad Voiculescu:
”Datele INS arată, pentru anul 2020: 16.792 de decese cu diagnostic principal COVID-19 cu virus identificat U071 şi 234 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat U072.
Au mai fost 3.590 de decese de alte cauze, cu Covid ca diagnostic secundar cu virus identificat și 281 de decese de alte cauze, cu Covid ca diagnostic secundar cu virus neidentificat.
Analiza deceselor raportate de spitale în 2020 către INSP: 26.106 de decese, dintre care 227 cu diagnostic principal Covid și celelalte cu diagnostic secundar Covid”.
Ioana Mihăilă a mai declarat că au fost analizate datele spitalelor cu cele mai mari discrepanţe între cele 2 platforme și s-au detectat diferenţe până la 500 de cazuri raportate de un spital.
Cauzele, spune ministrul Sănătății, sunt: ”organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital, nivel de cunoaștere redus al celor care raportează, DSP semnalizează întârzieri în raportarea deceselor”.
De asemenea, ministrul Sănătăţii a mai spus că realitatea din teren arată că există decese, probabil de Covid, care nu au fost testate, diagnosticate şi încadrate ca atare.
"Realitatea din teren spune că există decese la domiciliu sau în centrele rezidenţiale care au provenit în urma contractării infecţiei Covid, dar persoana care a decedat nu a fost testată, diagnosticată şi raportată.
Tot realitatea din teren, de această dată de la nivelul spitalelor, ne spune că au existat decese din cauze acute, precum infarctul miocardic acut, traumatisme, hemoragii digestive superioare, la pacienţi care au fost diagnosticaţi cu Covid", a afirmat Mihăilă.
De precizat este că acest raport al Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19 nu va fi publicat.
”Datele agregate au fost comunicate astăzi integral”, a răspuns Ioana Mihăilă, întrebată dacă raportul va fi făcut public.
Datele raportului preliminar
Raportul preliminar din 7 mai arată, potrivit ministrului Sănătăţii, că sunt diferenţe între numărul de decese raportate în Corona Forms şi alte baze de date de raportare.
“Conform datelor preliminare pe care comisia ni le-a pus la dispoziţie, cifrele sunt mai mari. (…) Nu avem încă un raport final al comisiei, cu menţiunea că s-ar putea ca o cifră exactă să nu o avem în perioada imediat următoare.
Da, există diferenţe între numărul de decese raportate în Corona Forms, baza de date care dă cifra oficială, şi alte baze de date de raportare”, a transmis, duminică, la Prima TV, ministrul Sănătăţii, potrivit News.ro.
Ioana Mihăilă a precizat, însă, că în această situaţie s-a ajuns printr-o sumă de erori umane.
Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a reclamat, după eliberarea din funcţie, raportarea greşită a deceselor de coronavirus, afirmând că există diferenţe fundamentale între decesele raportate de COVID şi cele reale.
Premierul Florin Cîţu a semnat, în 19 aprilie, ca interimar la Sănătate, ordinul privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19. Comisia este alcătuită din 7 persoane din MS, INSP, IGSU, DSU şi STS.