Cîţu a aprobat înființarea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19. Componența ei este secretă

Cîţu a aprobat înființarea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19. Componența ei este secretă

Premierul Florin Cîţu a semnat luni seară, ca interimar la Sănătate, ordinul privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19.

Decizia vine după ce fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a susţinut că sunt erori de raportare.

Comisia va fi alcătuită din 7 persoane din Ministerul Sănătății, INSP, IGSU, DSU şi STS, însă numele lor nu au fost făcute publice.

Potrivit Ministerului Sănătății, printre atribuţiile Comisiei se numără ”identificarea regulilor de raportare existente în practica curentă privind decesele prin COVID-19 şi a responsabilităţilor instituţiilor implicate, precum şi identificarea potenţialelor neconformităţi, corectarea lor şi formularea de recomandări de măsuri pentru îmbunătăţire a procesului de raportare şi a calităţii datelor”, potrivit News.ro.

ADVERTISING

De asemenea, membrii comisiei trebuie să realizeze analiza procesului si a conţinutului raportărilor curente din bazele de date actuale privind decesele prin COVID-19 şi să identifice corespondenţa dintre bazele de date actuale privind decesele prin COVID-19.

Context

În presă au apărut informații privind existența unui grup de lucru la nivelul Ministerului Sănătății care să cerceteze chestiunea raportării deceselor provocate de COVID. Asta, după acuzațiile lui Vlad Voiculescu privind cifrele reale ale morților provocate de coronavirus.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

După ce informația a apărut în presă, premierul Florin Cîțu a anunțat, duminică, într-o conferință, că l-a rugat pe Andrei Baciu să se intereseze dacă acest grup de lucru există sau nu.

Apoi, prim-ministrul a spus că a ”primit confirmarea” că acest grup de lucru nu există.

Însă, la câteva ore după această declarație, SpotMedia.ro a obținut un document semnat de Andreea Moldovan (fost secretar de stat în MS, demisă odată cu Vlad Voiculescu) care pare să ateste înființarea grupului.

Întrebat, duminică seara, dacă există acest document, Andrei Baciu a precizat că STS se ocupă de înregistrarea deceselor de COVID și că le-a cerut celorlalți secretari de stat să-i spună dacă știu sau nu despre existența acestui grup.

ADVERTISING

Astfel, el a aflat – de la o singură persoană – că există o intenție de formare a acestui grup.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇