Andrei Baciu spune că doar o persoană din conducerea MS știa de grupul de lucru pentru decesele Covid, dar era ”o intenție”

Andrei Baciu spune că doar o persoană din conducerea MS știa de grupul de lucru pentru decesele Covid, dar era ”o intenție”

Andrei Baciu, secretar de stat în MS căruia premierul i-a delegat atribuțiile de ministru al Sănătății, a venit cu explicații în scandalul subraportării deceselor de COVID.

După ce premierul Florin Cîțu a spus că nu s-a înființat la minister un grup de lucru care să cerceteze această problemă, un document semnat de Andreea Moldovan pare să îl contrazică.

Întrebat, duminică seara, dacă există acest document, Andrei Baciu a precizat că STS se ocupă de înregistrarea deceselor de COVID și că le-a cerut celorlalți secretari de stat să-i spună dacă știu sau nu despre existența acestui grup.

Astfel, el a aflat - de la o singură persoană - că există o intenție de formare a acestui grup.

”Toate raportările, fie că vorbim de decese sau testări, toate situațiile din țară, toate datele sunt gestionate de STS (...) Ieri, STS a emis următorul comunicat, faptul că datele introduse în coronaforms nu pot fi modificate odată introduse. Datele introduse în aplicațiile gestionate de către STS nu pot fi modificate. (Nici dacă apar greșeli?) Corecturile trebuie făcute doar de STS, nu poate oricine care poate introduce date să facă modificări.

ADVERTISING

În al doilea rând, ieri, din dispoziția premierului Cîtu, am comunicat tuturor celor din conducerea Ministerului Sănătății să ne comunice două aspecte: actul normativ prin care a fost constituit acest grup de lucru pe de o parte și, de cealaltă parte, un raport de activitate al acestui grup de lucru.

Toți secretarii de stat mi-au răspuns în scris, inclusiv secretarul general al MS. Toți, cu o singură excepție, au spus că nu au cunoștință de acest grup de lucru. Dacă există, dacă există vreun document în acest sens. A fost o singură excepție din partea unei colege, care a menționat faptul că știe despre o intenție de a constitui un astfel de grup, o intenție, o discuție care a avut loc în data de 12 (aprilie - n.red.) și pentru care a fost planificată o primă eventuală ședință pe data de 14, ședință care nu a avut loc. Alte informații nu au putut să-mi comunice”, a declarat Andrei Baciu la Antena 3.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Făcând o sinteză, Baciu a reluat:

”Deci, informațiile sunt următoarele. 1 - toate datele sunt gestionate de STS care spune clar: datele nu pot fi modificate! 2 - toți cei care ocupă funcții de conducere în Ministerul Sănătății în momentul de față nu au cunoștință de un act normativ existent instituțional care să producă efecte și care să genereze și să constituie practic acest grup de lucru”.

Secretarul de stat a menționat că s-a pregătit deja un punct de vedere la minister, care va fi comunicat chiar în această seară.

Documentul nu produce efecte, nu are avize

Apoi, el a explicat că indiferent că acest document există, asta nu înseamnă că și produce efecte în MS. Practic, el spune că acest grup de lucru nu există de fapt.

”Noi am pregătit un punct de vedere pe care-l vom comunica în această seară. Pentru ca un act normativ să producă efecte în interiorul unei instituții, el trebuie să fie instituțional, să reprezinte instituția. Și anume: să aibă avize, de exemplu, de la direcția juridică (...) de la secretarul general, tocmai pentru a putea transmite tuturor și pentru a lua la cunoștință. Aceste lucruri nu există, ca urmare a solicitărilor pe care le-am făcut în scris și a răspunsurilor pe care le-am primit”, a adăugat Andrei Baciu.

ADVERTISING

Apoi, secretarul de stat a explicat că ministrul oricum nu poate emite decizii, ci doar ordine de ministru și instrucțiuni.

”Mai fac o mențiune decisivă: ministrul Sănătății poate să emită două chestiuni: ordine de ministru sau instrucțiuni. Nu poate emite decizii. Deci noi când vorbim de o chestiune atât de importantă, trebuie să o tratăm cu maximă responsabilitate (...) Trebuie să lucrăm cu legislația, tocmai pentru a elimina orice dubiu și semn de întrebare (...)”, a mai menționat el.

Astfel, mâine va fi înființat, de fapt, un grup de lucru.

”Toate aceste lucruri le punem deoparte, mâine dimineață înființăm un grup de lucru așa cum se face. Cu toată legislația, forța instituțională, cu toată puterea administrativă. Vom face asta prin ordin de ministru. Vom face asta cu toate instituțiile implicate, cu experți și vom lucra transparent. Și vom face publice toate aceste date”, a conchis acesta.

Întrebat ce va verifica acest grup, Baciu a replicat:

”Tot ce se poate verifica, acuratețea datelor, toate elementele”.

Context

În presă au apărut informații privind existența unui grup de lucru la nivelul Ministerului Sănătății care să cerceteze chestiunea raportării deceselor provocate de COVID. Asta, după acuzațiile lui Vlad Voiculescu privind cifrele reale ale morților provocate de coronavirus.

După ce informația a apărut în presă, premierul Florin Cîțu a anunțat, duminică, într-o conferință, că l-a rugat pe Andrei Baciu să se intereseze dacă acest grup de lucru există sau nu.

Apoi, prim-ministrul a spus că a ”primit confirmarea” că acest grup de lucru nu există.

Însă, la câteva ore după această declarație, SpotMedia.ro a obținut un document semnat de Andreea Moldovan (fost secretar de stat în MS, demisă odată cu Vlad Voiculescu) care pare să ateste înființarea grupului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇