Agenția pentru Investiții în Sănătate, noul măr al discordiei între Cîțu și USR-PLUS. Barna: E în programul de guvernare, nu am scos-o din pălărie acum (Video)

Agenția pentru Investiții în Sănătate, noul măr al discordiei între Cîțu și USR-PLUS. Barna: E în programul de guvernare, nu am scos-o din pălărie acum (Video)

Noi disensiuni au apărut în coaliția de guvernare, tot pe chestiuni din domeniul sănătății. De data aceasta, liberalii și cei de la USR-PLUS sunt în contradicție în ce privește Agenția pentru Investiții în Sănătate.

Deși e prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență, trimis deja la Bruxelles, premierul Florin Cîțu le-a spus liberalilor in teritoriu că doar s-a discutat în coaliție: ”Nu a fost aprobată în Coaliția de guvernare, deci nu am cum să o susțin în acest moment. E o decizie pe care trebuie să o luăm în Coaliție, cu președinții de partid”.

Replica i-a dat-o ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, care i-a amintit că Agenția a fost discutată și aprobată încă de la formarea coaliției, motiv pentru care și apare în programul de guvernare.

ADVERTISING

Dan Barna: Ministerul Sănătății nu e capabil să gestioneze construcția de spitale

Despre acest subiect a vorbit tranșant luni și Dan Barna, după ședința Biroului Național USR PLUS.

”Legat de Agenția pentru Investiții în Sănătate. Am văzut câteva puncte de vedere cel puțin surprinzătoare în spațiul public. Această agenție se regăsește în programul de guvernare, este parte a programului de guvernare care a fost agreat cu reprezentanții PNL, UDMR și USR PLUS. Este o agenție care își propune să facă posibile investițiile în infrastructura de sănătate, respectiv este o agenție care își propune să facă posibilă construcția de spitale în România.

ADVERTISING

În momentul de față ne uităm că acele spitale regionale de care vorbim din 2014 și de atunci avem o utilizare de doar 5% a fondurilor europene disponibile pentru spitale regionale, ceea ce arată foarte clar că în actuala structură, Ministerul Sănătății nu are capacitatea de management de a susține și de a realiza construcția de spitale, obiective de infrastructură mare în sănătate.

Am văzut niște puncte de vedere că nu se știa, că nu s-a auzit... Este un subiect agreat de reprezentanți - domnii Bușoi, Cseke și, la acel moment, Vlad Voiculescu au agreat acea componentă din programul de guvernare, care nu este și nu poate să fie un subiect de negociere”, a spus Barna.

ADVERTISING

Mesaje de susținere de la Comisia Europeană și OMS

El a ținut să clarifice că agenția presupune reorganizare și nu aduce birocrație în plus.

”Foarte important, că am văzut un narativ, niște linii de mesaj care se tot rostogolesc: nu adaugă la birocrație, nu devine un sistem mai greoi sau mai complicat. Pur și simplu vorbim de reorganizarea unei structuri care există în momentul de față în Ministerul Sănătății și care s-a dovedit nefuncțională”, a punctat Barna.

Liderul USR a precizat și că instituțiile europene și internaționale deja au apreciat această agenție.

”Aceastaă agenție e susținută și am primit mesaje scrise de susținere și de apreciere din partea Comisiei Europene și este o abordare discutată și cu Organizația Mondială a Sănătății.

Deci este o abordare care funcționează în toate statele dezvoltate, pentru că trebuie să acceptăm o realitate: Ministerul Sănătății, cu 250 de persoane, cu echipa așa cum o are, a dovedit că nu are capacitatea să fie manager de proiect pentru spitale regionale sau pentru infrastructuri de sănătate importante și atunci trebuie să ne adaptăm pentru că în actuala structură riscăm să nu putem cheltui nici resursele din PNRR, nici cele din programele operaționale”, a mai spus vicepremierul.

Barna: Sunt puțin surprins de pozițiile care se pretind surprinse

Întrebat de jurnaliști de ce e înființată de acum când proiectele vor începe mai târziu, Barna a spus că ar trebui să funcționeze chiar de săptămâna viitoare ca să fie asigurată folosirea banilor europeni.

”Chestiunea ține de cum s-au așezat cheltuielile în PNRR și ceea ce însemană capacitatea noastră de a aloca și a absorbi resursele europene în perioada următoare. Sigur, dacă vrem să mai pierdem încă un an și jumătate, doi ani, putem să o facem în 2023.

Dar cu cât o facem mai târziu, cu atât șansa să absorbim resursele pentru construcția de spitale se îndepărtează. Atât de simplu este. De aceea, agenția ar trebui să funcționeze de săptămâna viitoare tocmai ca acele licitații, achiziții, proceduri să înceapă să se întâmple. Despre asta e vorba, nimic altceva, nu e o altă miză”, a mai spus Dan Barna.

El a concluzionat că cei care se pretind surprinși o fac degeaba, pentru că nu este o agenție creată acum.

”Această agenție e parte a programului de guvernare, nu e un subiect de negociere sau o propunere pe care a scos-o din pălărie un partener de coaliție. De asta sunt puțin surprins de pozițiile care se pretind surprinse de această agenție, care este parte a programului de guvernare, nu este o invenție a noastră”, a conchis Barna.

Dan Barna face declarații după ședința Biroului Național USR PLUS.

Declarații după ședința Biroului Național USR PLUS.

Publicată de Dan Barna pe Marţi, 22 iunie 2021

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇