USR PLUS a sesizat CCR după ce noua majoritate a votat un fost senator PSD într-o funcţie importantă

USR PLUS a sesizat CCR după ce noua majoritate a votat un fost senator PSD într-o funcţie importantă

Senatorii USR PLUS au sesizat CCR cu privire la numirea lui Gabriel Botnariu (ex senator PSD) în funcţia de preşedinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

USR PLUS argumentează că numirea nu ar fi respectat principiul independenţei, una dintre cerinţele Convenţiei ONU fiind legate de independenţa funcţională, liberă de interferenţa guvernului sau a factorului politic.

Plenul Senatului a numit în calitate de preşedinte al Consiliului de monitorizare pe Gabriel Botnariu care, conform CV-ului depus la dosarul candidaturii, a exercitat funcţii şi demnităţi în instituţii publice, a fost senator PSD în legislatura 2016-2020 şi este membru de partid.   

ADVERTISING

De asemenea, sesizarea USR PLUS reclamă şi existenţa unor vicii de procedură în procesul de numire a preşedintelui Consiliului rezultate din încălcarea Regulamentului Senatului.  

„Numirea domnului Botnariu încalcă art. 16 alin (1) din Constituţie, desemnarea acestuia fiind privilegiată pentru că este implicat politic, fiind senator în mandatul trecut şi membru de partid.

Candidatura lui nu a fost conformă nici în raport cu principiile de la Paris, a Convenţiei şi a cerinţelor prevăzute expres în Legea 8/2016. Mai mult decât atât, în şedinţa de plen a Senatului pentru numirea preşedintelui Consiliului de monitorizare, dl Botnariu a fost prezentat ca persoană cunoscută din mandatul trecut de senator, astfel încât celelalte organizaţii care şi-au depus candidaturile pentru funcţia de preşedinte al Consiliului au fost evident dezavantajate”, a afirmat liderul senatorilor USR PLUS Radu Mihail.  

ADVERTISING

Cum a ajuns un pesedist votat în Senat

Pe 26 aprilie, USR PLUS a pierdut funcţia de preşedinte al Consiliul de monitorizare a implementării Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

În urma audierilor din cadrul Comisiei pentru Drepturile Omului, USR PLUS a susținut-o pe Nicoleta Predescu pentru ocuparea acestei funcții. Însă la votul secret, a ieşit omul PSD, deşi USR PLUS are împreună cu PNL şi UDMR majoritate în Senat.

Emanuel Botnariu a fost parlamentar PSD ales în circumscripția Ilfov, după alegerile parlamentare din decembrie 2016. A plecat în 2018 şi a activat ca independent, dar a revenit la PSD în 2020.

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇