Cum putem reduce poluarea aerului din casele noastre

Cum putem reduce poluarea aerului din casele noastre

Putem reduce poluarea aerului din case prin folosirea produselor de întreținere cât mai ecologice, reducerea arderilor, ventilarea aerului și alegerea acelor purificatoare de aer care pot capta sau neutraliza particulele nocive. 

Avem nevoie de astfel de măsuri în condițiile în care aerul din interior e de până la cinci ori mai poluat decât în exterior.

De altfel, este foarte utilă și folosirea purificatoarelor de aer - aceasta este, fără îndoială, cea mai eficientă metodă de îmbunătățire a calității aerului din interior, precizează Robert Manea, COO AlecoAir.

„Senzorii acestora ne arată, periodic, din ce e compus aerul din casă și ce particule nocive au evitat plămânii noștri. În plus, e important însă să ventilăm sau să aerisim corespunzător încăperile, fiindcă purificatorul curăță aerul de impurități, dar nu produce oxigen. Atunci când se lucrează mult de acasă, concentrația de dioxid de carbon crește mai repede decât în mod obișnuit. 

ADVERTISING

Se recomandă și folosirea unor aparate de monitorizare a calității aerului, cum ar fi un dispozitiv de monitorizare a CO2 care să ofere un indiciu privind calitatea aerului în timp real și să ne arate când apare nevoia de aerisire imediată a încăperii”, explică Robert Manea.

Robert Manea_COO AlecoAir
Robert Manea - COO, AlecoAir

El ne-a adus în atenție și câteva recomandări prin care ne putem proteja de efectele nocive ale poluării din interior, făcute de reprezentanții Asociației Americane de Pneumologie:

  1. Verificați zilnic prognozele de poluare a aerului din zona în care locuiți, pentru a ști când e nevoie de monitorizări mai atente și acțiuni specifice.
  2. Folosiți mai puțină energie electrică acasă. Prin reducerea consumului de energie, puteți ameliora calitatea aerului din casă, nemaivorbind de faptul că economisiți și bani.
  3. Curățați aerul din casă cu ajutorul purificatoarelor, umidificatoarelor și a dezumidificatoarelor. Sistemele de curățare a aerului reduc concentrațiile de poluanți din interiorul casei, fie că aceștia provin din poluarea atmosferică sau din poluarea aerului casnic.
  4. Nu ardeți lemn sau gunoi în jurul casei. Arderea lemnului de foc si a gunoiului sunt printre principalele surse de poluare a particulelor (funingine) din multe zone.
  5. Nu permiteți nimănui să fumeze în casă, nici măcar prin vaping.
ADVERTISING

„Există și o serie de măsuri de intervenție luate la nivel european pentru reducerea poluării aerului din interior. European Lung Foundation a efectuat diverse studii care vizează îmbunătățirea calității aerului prin: atenția la materialele de construcții și sisteme de încălzire a casei pentru reducerea nivelul de NO2, instalarea unui sistem ventilație specific care poate reduce nivelul de CO2, formaldehidă și bacterii viabile, folosirea aparatelor de curățare electrostatică pentru a reduce concentrația particulelor de toate dimensiunile, dar și a tehnologii de reducere a poluării aerului de interior regăsire în aparatele de purificare a aeruluireducerea activităților care poluează aerul exterior, programe de educație în scopul restricționării expunerii la alergeni interni”, punctează Robert Manea.

Cum alegem aparatele pentru îmbunătățirea calității aerului și ce rețin filtrele lor

Ca să facem alegerea cea mai potrivită, primul pas e să începem căutările în magazine specializate, care pun accent pe calitatea produselor și au departamente de client-service bine puse la punct, astfel încât să poată oferi consiliere pe marginea vânzării, spune Robert Manea. 

ADVERTISING

Principalele criterii pe care ar trebui să le luăm în considerare atunci când alegem un purificator de aer sunt: suprafața încăperii sau a spațiului – locuință, birou, restaurant, sală de clasă, loc de joacă etc., funcții integrate ale aparatului, dar și serviciile post-vânzare oferite de distribuitor – garanție, service, consiliere ș.a.m.d.

„Când alegem aparatul potrivit, e necesar să ținem cont întâi de suprafața încăperilor. Recomandările sunt corelate însă și cu tipul apartamentului sau al casei - de exemplu, dacă aerul poate fi ventilat ușor din cameră în cameră sau dimpotrivă. Degeaba alegem un aparat pentru 50 de metri pătrați dacă îl așezăm într-o cameră de 25 de metri pătrați și ținem ușile închise sau aerul circulă greu în celelalte camere. În acest caz, ar fi mai eficient să luăm două aparate mai mici care să lucreze separat în fiecare încăpere. 

În ceea ce privește eficiența aparatului, care se măsoară în puterea de filtrare, se verifică indicatorul CADR – și de proprietățile aparatului. De exemplu, un aparat cu modul AUTO știe să își regleze viteza astfel încât să consume doar cât este necesar”, explică Robert Manea.

În functie de filtru, acestea rețin particule mai mari sau mai mici de impurități. „De exemplu, un pre-filtru captează particule mari de praf, păr de animale, scame. Un filtru HEPA reține particule mai mari de 0.3 microni, inclusiv noxe, bacterii, virusuri, praf de toner, praf de hârtie sau alte microparticule dăunătoare organismului.

Filtrele cu tehnologie UV-C sanitizează aerul, elimină virușii și bacteriile. Filtrele se schimbă în funcție de gradul de utilizare.

În general, la o utilizare normală - la 6-9 luni, dar un aer supraîncărcat de particule poluante reduce aceste perioade. Este important ca filtrul să fie verificat lunar, ne putem da seama de starea în care se află dacă deschidem aparatul, însă cel mai sigur e să urmăm recomandările producătorului”, mai arată Robert Manea.

Dacă ne preocupă mirosurile neplăcute din casă, acestea pot fi neutralizate cu ajutorul purificatoarelor cu ionizare și filtru carbon activ, însă e importantă și sursa mirosurilor. 

„De exemplu, dacă este vorba despre mucegai sau igrasie, se recomandă folosirea aparatelor de dezumidificare pentru controlul nivelului de umiditate din aer. În orice caz, există și varianta 2 în 1, dezumidificator cu filtre HEPA.

Atenție însă la modelele contrafăcute! E important să ne orientăm către vânzătorii specializați și să ne asigurăm că pune preț pe calitate, are răspunsuri pentru toate întrebările și suficiente resurse cât să asigure garanție și service. Review-urile pe care le-ați putea găsi online nu sunt suficiente.

Dacă ați văzut un purificator la un comerciant care până mai ieri vindea papetărie sau pantofi și astăzi s-a gândit să vândă și purificatoare, nu este un semn bun.

Lansarea unui astfel de produs pe piață presupune experiență în domeniu și o echipă tehnică specializată.  Interesați-vă dacă vânzătorul are un service propriu sau unde va ajunge produsul în cazul în care are o problemă, dacă vânzătorul vă poate oferi o piesă de schimb sau accesoriile potrivite.

Trebuie știut faptul că un purificator pentru care nu mai găsiți peste șase luni un filtru corespunzător nu este util sub nicio formă, dat fiind faptul că e necesar ca filtrele să fie schimbate, în general, la 6-9 luni”, subliniază Robert Manea.

Citește și: Pericolul din casele noastre: Știai că 25.000 de oameni mor anual în România din cauza poluării din spațiile închise?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇