Scandal la Academia de Poliție privind repartizarea absolvenților: "Am fost constrânși să alegem sub amenințarea că vom fi dați afară"

Scandal la Academia de Poliție privind repartizarea absolvenților: "Am fost constrânși să alegem sub amenințarea că vom fi dați afară"

E scandal mare în Poliţie din cauza repartizării absolvenţilor masteratului profesional de la Academia de Poliţie din Bucureşti.

Reprezentanţii sindicatului Europol acuză că cei 75 de poliţiştii cărora li s-a aprobat participarea la masteratul profesional de către şefii IPJ-urilor unde au fost încadraţi s-au trezit deodată că sunt trimişi în alte judeţe, chiar şi la sute de km distanţă de locul unde şi-au desfăşurat activitatea ca agenţi, aşa că unii nu au vrut să accepte repartiţia.

Poliţia Română susţine însă că ”activitatea de repartiţie s-a desfăşurat conform cadrului legal incident, prin prezentarea locurilor disponibile, urmând ca alegerea acestor locuri să se facă în funcţie de mediile obţinute de absolvenţi.

ADVERTISING

Iniţial, din totalul de 75 de absolvenţi, la activitatea de repartiţie s-au prezentat 20, iar dintre aceştia 15 au optat pentru unul dintre locurile pretabile a fi ocupate. Ulterior, au revenit în sală şi ceilalţi absolvenţi, fiind însoţiţi de un lider de sindicat, susţinând că nu doresc să fie repartizaţi pe locurile atribuite conform mediei de absolvire, drept pentru care activitatea s-a sistat”.

Poate că IGPR nu vrea decât să îşi acopere nevoia de personal din ţară, dar pentru oamenii în cauză lucrurile nu stau deloc simplu.

Este şi cazul unui tânăr revenit din Canada pentru a deveni ofiţer de poliţie care a povestit că unii şefi din Poliţia Română au făcut presiuni asupra studenţilor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Eu sunt din Cluj şi am prins Constanţa, deci la aproape 700 km de casă. Cu repartiţia am fost constrânşi să alegem sub ameninţare faptului că vom fi daţi afară din academie. Eu în speţă provin din civilie, deci nu am fost plătit ca şi colegii din sistem, a trebuit să fac nişte sacrificii foarte mari să mă duc şi la şcoală, să şi muncesc. Eu mâine trebuie să mă prezint la IPJ Constanţa, dar nu o să o fac. Am înştiinţat deja", a declarat absolventul de master pentru TVR.

Poziţia oficială a IGPR este că ”au fost dispuse măsuri pentru repartizarea de absolvenţi către toate unităţile teritoriale, în scopul asigurării nevoilor de personal şi stimulării competiţiei între cursanţi.

ADVERTISING

După repartiţie, poliţiştilor li se vor asigura toate drepturile prevăzute de legislaţia în vigoare (ex. compensaţia de chirie, contravaloarea cheltuielilor de transport). Toate aceste măsuri au rolul de a eficientiza munca de poliţie şi de a asigura un serviciu poliţienesc de calitate comunităţii”.

Dar şeful de sindicat de la Europol, Cosmin Andreica, spune că timp de 5 ani de acum încolo absolvenţii nu au voie să plece de unde au fost repartizaţi:

"Ei nu vor avea voie să se mute 5 ani din acel loc după repartiţie. De asemenea, un lucru deranjant a fost că, pe durata masteratului, Poliţia Română şi-a trimis specialiştii să recruteze oameni pentru crima organizată, operaţiuni speciale, investigaţii criminale structura centrala, iar ulterior, tot Poliţia Română a refuzat să îi mai mute".

Un alt absolvent povesteşte cum a venit joi la Academia de Poliţie adjunctul IGPR, chestorul Virgil Spiridon.

"A început cu ameninţarea că o să fim toţi daţi afară, cum că se va întocmi un raport pentru colegii din sistem, ceva similar cu o sancţiune disciplinară pentru comportamentul pe care l-am avut".

Alt absolvent are o relatare similară:

"A venit adjunctul inspectoratului general, domnul Virgil Spiridon, şi dânsul a început să pună presiuni şi mai mari, au încercat să ne filmeze ca să ne prindă că refuzăm locurile, ca să aibă ei oarecare temei pentru a ne lua gradul de ofiţer şi pentru a ne da înapoi gradul de agent sau să ne trimită la plimbare".

Ulterior, la academie a fost şi şeful Poliţiei Române, Benone Matei.

Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt de la IGPR, are propria versiune la ce s-a întâmplat: "Domnul chestor nu a făcut asemenea afirmaţii, doar le-a adus la cunoştinţă absolvenţilor procedura legală, respectiv, repartiţia în funcţie de mediile avute. Domnul inspector general a avut o discuţie într-adevăr cu absolvenţii pentru a-i reasigura, lucru pe care îl făcuse şi domnul chestor Spiridon, că vor fi repartizaţi la unităţi de poliţie cât mai aproape de domiciliu".

Până acum, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, nu a avut o reacţie în acest scandal care durează deja de 3 zile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇