Scandalul azilelor - capul lui Moțoc de la Poliție. Țarul Despescu, autorul dezastrului, stă pitit

Scandalul azilelor - capul lui Moțoc de la Poliție. Țarul Despescu, autorul dezastrului, stă pitit

A căzut un cap și în Poliție ca urmare a scandalului azilelor. A demisionat șeful IPJ Ilfov. Întâmplător sau nu, este vorba despre unul dintre puținii șefi de IPJ care nu umpleau cu bale în fiecare dimineață telefonul țarului Poliției Române, Bogdan Despescu, adevăratul ministru de Interne (cel puțin până acum).

Noul șef al IPJ Ilfov, Dumitru Bîltag, vine de la Mureș cu un renume deloc încurajator. „Județul Mureș a devenit patria interlopilor sub domnia lui Dumitru Bîltag”, scrie presa locală, care a cerut repetat și degeaba intervenția ministrului Bode.

Schimbarea vine, teoretic, ca urmare a descinderii la IPJ Ilfov a corpului de control al ministrului de Interne. Dacă s-a ajuns la plecarea șefului poliției ilfovene, e de presupus că acolo controlul a găsit chestiuni foarte grave, de exemplu, sesizări dosite.

Dacă este așa, ar fi absolut normal ca acest lucru să fie asumat deschis de la vârful Poliției. Dar nu poate fi asumat, pentru că, la o asemenea gravitate a scandalului, demisia unui șef la nivel local este total insuficientă. Așa cum este irelevant câți șefi de direcții sunt demiși sau suspendați cât timp miniștrii Budăi și Firea rămân în funcții.

ADVERTISING

Dacă, într-adevăr, Poliția a ignorat plângeri de o asemenea gravitate, avem încă o dovadă a stării de profundă disfuncționalitate a acesteia și pentru asta nu e vinovat doar un șef de IPJ, ci însuși șeful de facto, absolut și inamovibil, cu un mic sughiț, al Poliției Române, Bogdan Despescu.

Între 2015-2018 a fost șeful IGPR, iar din 2019 este secretar de stat (sds) pentru ordine și siguranță publică în MAI. Șase ani de împliniri mărețe. Să ne referim doar la ultimii 3.

De numele sds Despescu se leagă cazul Onești, în care doi oameni au fost hăcuiți de un pensionar înarmat cu un cuțit, în timp ce Poliția a stat 6 ore în fața blocului, în rând cu presa, așteptând ca marile căpetenii, în frunte cu dl Despescu, să facă un plan de acțiune. Un plan de acțiune în fața unui pensionar cu un cuțit n-au fost în stare să facă.

Și pentru Onești au plătit tot un șef de IPJ și niște tablagii. Centrul “despesc” a rămas neatins.

Să ne amintim apoi cum Poliția Capitalei, condusă de pupilul sds Despescu, a acționat ca gardă de corp a clanului Pian și șeful IGPR se întâlnea să negocieze noaptea prin biserică cu interlopii. A plecat șeful IGPR, sds Despescu a rămas.

Alt succes răsunător: crima de la Arad, din mai 2021, când un om de afaceri a fost aruncat în aer cu tot cu mașină. Nici până în ziua de astăzi anchetatorii aleși de dl Despescu personal nu știu măcar mobilul asasinatului, de ce a fost omorât omul acela. Dar transmit că au un cerc de suspecți în care se tot învârt bezmetic de peste doi ani de zile.

În mandatul sds Despescu au fost făcute achiziții aflate acum în ancheta DNA (până nu le îngroapă noul șef DNA, ca pe dosarul achizițiilor SRI), au fost cumpărate bastoane cu electroșocuri, 70% stricate.

Procesul verbal de recepție conținea o anexă cu observații despre aceste defecțiuni, care însă a dispărut în mod misterios din MAI, spun surse din minister. Poate caută anexa noul șef DNA până termină de demolat și depopulat parchetul anticorupție.

Sigur că nu sds Despescu este vinovat pentru accidentul de pe bd Laminorului din Capitală, când un polițist la volanul unei mașini de poliție a omorât un copil pe trecerea de pietoni. Este însă vinovat pentru că autospecialele nu sunt dotate cu sisteme de monitorizare GPS.

În schimb, Poliția are BMW-uri ultimul răcnet, câte unul pentru fiecare 3 km de autostradă, date pe mâna unor polițiști fără cursuri de șofat în misiuni speciale. În mandatul sds Despescu polițiștii nici cu poligonul de trageri nu se întâlnesc, dacă nu cumva sunt în SIAS.

În mandatul sds Despescu abuzul în serviciu comis la nivel rural a fost dat în mod discret în sarcina poliției rurale. Adică polițistul rural să ancheteze achizițiile primarului din comună.

Pentru nimic din toate acestea, și multe altele, dl Despescu nu a dat socoteală. Stă ascuns șobolănește în spatele ministrului de Interne și iese la presă doar ca să-și mai arate uniforma creată special pentru sine. Că doar un Despescu ființează sub soarele mondial, deci nu poate avea decât o uniformă personalizată.

De fiecare dată când a izbucnit un scandal, la înaintare a ieșit ministrul de Interne să încaseze scuipații și nervii și a fost demis vreun nimeni, desigur numai dintre cei neagreați de țarul care și-a continuat munca de distrugere a Poliției Române, împănată în mai toate pozițiile cheie cu slugile sale umile, dispuse să îi îndeplinească orice ordin.

Dacă într-o zi inamovibilitatea va înceta, va lua foarte mult timp ca Poliția să fie curățată de vătafii marelui vătaf, iar puterea lui să înceteze și efectiv.

Sds Despescu și-a construit rețeaua de putere cu concursuri aranjate și cu o lungă serie de împuterniciri, uneori și câte 4 în linie, deși legea prevede doar maximum două. A inventat și instituția desemnării, complet pe lângă lege.

Desemnații lui Despescu au condus instituții, precum Eduard Miritescu IGPR, au semnat contracte, au aplicat sancțiuni și au plătit contracte. Poate descoperă noul ministru, jurist, ce e aceea desemnare și unde e prevăzută de lege pentru Poliție.

Nici ministrul Vela, nici ministrul Bode nu au avut nicio autoritate, niciun cuvânt de spus în fața sds Despescu.

Surse din MAI spun că memoriile, petițiile, solicitările care le erau adresate în privința zonei de Poliție nici măcar nu ajungeau la ei, ci erau direcționate automat către sds Despescu cu putere absolută de decizie, dar fără decont politic. Că el este ministrul real nu o spun eu, ci a spus-o, cu argumente, șeful sindicatului Europol, Cosmin Andreica (video aici începând cu min 9 ).

Nici legea nu pare a avea cine știe ce autoritate asupra dlui Despescu cât timp ultima sa declarație de avere postată pe site-ul MAI este de acum doi ani, pentru anul fiscal 2020.

Care este sursa acestei imense puteri? Surse de maximă credibilitate spun că susținerea SRI. Că sds Despescu este noul Gabriel Oprea, care i-a și coordonat teza de doctorat, plagiată conform Emiliei Șercan. Chiar și așa Despescu a dat în judecată MAI pentru a-i fi achitat retroactiv sporul de doctorat.

O altă sursa de putere, nu neapărat de neglijat în contextul actual, este originea buzoiană și, se pare, chiar o relație specială de familie. Seniorul Despescu și seniorul Ciolacu mai stăteau la câte o “citirică” la ceas de seară.

Dl Despescu este și foarte apreciat de gen. Oprișor, consilier prezidenţial pe probleme de Securitate al președintelui Iohannis.

Gurile rele, dar cu informații bune, spun că sds Despescu ar fi avut o relație privilegiată și cu Gabriela Firea, căreia i-a luat de pe cap niște incomozi, precum șeful Poliției Centrului Vechi.

În aceste condiții, cum poate fi țarul Poliției și adevăratul ministru de Interne din 2019 încoace exonerat de răspundere pentru scandalul azilelor, care să fie aruncat exclusiv în capul unui șef de IPJ?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇