Nicolae Ciucă a fost sesizat încă din februarie, când era prim-ministru, despre situația din azilele groazei din Ilfov. Un ONG i-a semnalat că instituțiile nu reacționează și îi cerea să preia coordonarea.
Un document publicat pe site-ul Centrului pentru Resurse Juridice, ONG care monitorizează situația din centrele sociale din România, arată că organizația i-a transmis lui Nicolae Ciucă o sesizare despre situația din azilele din Ilfov încă din februarie 2023, când acesta era premier. Asta după ce președintele PNL a susținut luni că nu a primit vreo informare pe această temă.
UPDATE Surse politice apropiate de PNL au declarat pentru SpotMedia.ro că sesizarea avertizorului a fost trimisă la Parchet, fiind vorba de aspecte de natură penală (detalii mai jos).
Centrul pentru Resurse Juridice menționa în sesizarea adresată premierului de atunci rapoartele privind situația din azilele de bătrâni din Ilfov, "în completarea sutelor de sesizări adresate autorităţilor publice şi instanţelor de judecată în ultimele două decenii, încălcări grave ale drepturilor omului în aceste instituţii privative", respectiv:
- la data de 7 septembrie 2022 - la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Sfântul Gabriel cel Viteaz” - Voluntari, jud. Ilfov;
- la data de 7 septembrie 2022 și respectiv 1 noiembrie 2022 la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Armonia” - Afumați, jud. Ilfov;
- perioada septembrie – noiembrie 2022 la Centrul Rezidențial de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Dependente „Casa Cora” - Voluntari, jud. Ilfov.
CRJ menționa în document că a sesizat toate instituțiile implicate sau cu competență în materie (Ministerul Muncii, Sănătății, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov și DGASPC Sector 3), dar că acestea nu au luat măsurile necesare remedierii situației sau, în unele cazuri, CRJ nu a primit niciun răspuns ori a primit răspunsuri superficiale și evazive.
În aceste condiții, CRJ i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să preia coordonarea demersurilor începute.
"Solicităm să preluați coordonarea demersurilor demarate de către CRJ așa cum acestea au fost anterior enumerate, în contextul în care nu am identificat un alt for superior care să îşi asume coordonarea unei comisii care să cerceteze şi să corecteze cauzele instituţionale de la nivel central şi local care de peste două decenii favorizează apariţia abuzurilor în instituțiile sesizate în speță, şi lasă fără apărare zeci de mii de persoane cu dizabilităţi, minori, adulţi şi vârstnici.
Credem că sancţionarea pe calea justiţiei penale nu este singurul instrument la îndemâna statului penal. În primul rând, pentru că multe dintre aceste procese durează de peste zece ani şi în al doilea rând pentru că valul de prescripţii din ultimele două luni, ne-au arătat cât de puţin contează în faţa justiţiabililor viaţa persoanelor cu dizabilităţi şi a vârstnicilor. Sunt sute de persoane care au fost bătute, traficate, violate, înfometate, legate, sechestrate şi pentru care nimeni nu răspunde penal.
Îngrijorarea Centrului de Resurse Juridice este că, atât timp cât la cel mai înalt nivel, instituţia Primului-ministru, această chestiune nu devine o prioritate, vom continua să asistăm la moartea în condiţii suspecte şi la supunerea la tratamente rele, inumane şi degradante a zeci de mii de persoane.
Lipsa unei mecanism de coordonare a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi/sau psihosociale închise în centre şi spitale, la nivelul instituţiei Guvernului României, permite ca autorităţile publice centrale aflate în coordonarea unor ministere, să ignore abuzurile sau şă îşi paseze responsabilitatea, timp în care oamenii suferă sau mor", se arată în sesizarea formulată de CRJ.
Surse: Sesizarea a fost trimisă la Corpul de Control şi de acolo la Parchet
Surse politice apropiate de PNL au susţinut, pentru SpotMedia.ro, că, după ce a primit sesizarea, Cabinetul premierului Ciucă a trimis-o la scurt timp la Corpul de Control.
"După verificări, Corpul de Control a trimis sesizarea către Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea, pentru că era clar că sunt fapte de natură penală.
La data primei sesizări formulate de către Centrul pentru Resurse Juridice, respectiv 1 martie 2023, aspectele semnalate de către aceasta se aflau deja în atenția Corpului de Control al Prim-ministrului, ca urmare a sesizării formulate în data de 22 februarie 2023 de către o altă organizație neguvernamentală.
Corpul de Control al Prim-ministrului, ca urmare a sesizării primei organizații neguvernamentale, din data de 22 februarie 2023, a sesizat în data de 08 martie 2023 Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea cu privire la faptele reclamate, context în care, la data primirii adresei CRJ la Guvernul României, Corpul de Control efectua deja demersuri în cauză", au precizat sursele.
Ciucă a zis că nu știa, Iohannis a cerut pedepsirea tuturor vinovaților
Întrebat luni dacă a primit vreo informație despre ceea ce se întâmpla în căminele pentru bătrâni din partea vreunui minister, pe vremea când era premier, Nicolae Ciucă a răspuns că nu a primit astfel de informări.
"Știți foarte bine activitatea mea. De fiecare dată când am avut astfel de informări sau sesizări am luat măsuri în consecință. Ca atare, nu am avut astfel de informări și sunt convins că, indiferent de ce instituție a fost vorba, indiferent de ce nivel de conducere ar fi fost vorba, și atunci și acum, măsurile trebuie să fie aceleași", a spus președintele PNL, conform Digi24.ro.
Marți, președintele Klaus Iohannis a declarat că trebuie găsiți și pedepsiți toți vinovații în cazul azilelor groazei. "Chestiunea cu azilele groazei este o ruşine naţională. Măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină. Este evident că aici sunt mulţi vinovaţi, dar nu toţi fi încadraţi la fel. Sunt unii vinovaţi direct. Cei care au supus la rele tratamente pe bătrânii de acolo. Este foarte problematic şi aceste persoane trebuie identificate şi sancţionate conform legii, dar mai sunt şi alţii. Cum putem să ne imaginăm că funcţionează aceste azile fără ca autorităţile de verificare şi control să ştie?", a spus şeful statului, de la Vilnius, unde se află pentru summit-ul NATO.
"Trebuie văzut şi acţionat şi cineva tras la răspundere. Cred că lucrurile vor merge mai departe, fiindcă vinovați sunt toți cei care au știut și nu au făcut nimic, nu au sesizat, nu au intervenit. Trebuie găsiţi toţi vinovaţii, indiferent că vorbim despre o vinovăţie în exercitarea funcţiei sau una politică sau morală. Până nu vor fi traşi la răspundere toţi, lucrurile nu vor putea fi îmbunătăţite", a mai spus șeful statului.
"Aici vorbesc sigur de măsuri politice, fiindcă un politician într-o poziţie înaltă nu trebuie nici să meargă să verifice dacă se dau medicamentele cum trebuie sau mâncare. Trebuie să verifice ca sistemul de care răspunde să dea rezultatele aşteptate de cetăţeni. Este revoltător ca persoane în vârstă care vor să meargă undeva unde să stea liniştite sunt tratate cu dispreţ sau chiar mai rău", a completat Iohannis.