Iohannis: Chestiunea cu azilele groazei e o rușine națională. Măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină! (Video)

Iohannis: Chestiunea cu azilele groazei e o rușine națională. Măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină! (Video)

Preşedintele Klaus Iohannis a avut marţi o primă reacţie în cazul azilelor groazei descoperite de anchetatori în Ilfov.

„Chestiunea cu azilele groazei este o ruşine naţională. Măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină”, a spus şeful statului, de la Vilnius, unde se află pentru summit-ul NATO.

"Este evident că aici sunt mulţi vinovaţi, dar nu toţi fi încadraţi la fel. Sunt unii vinovaţi direct. Cei care au supus la rele tratamente pe bătrânii de acolo. Este foarte problematic şi aceste persoane trebuie identificate şi sancţionate conform legii, dar mai sunt şi alţii.

Cum putem să ne imaginăm că funcţionează aceste azile fără ca autorităţile de verificare şi control să ştie?

ADVERTISING

Trebuie văzut şi acţionat şi cineva tras la răspundere. Cred că lucrurile vor merge mai departe, fiindcă vinovați sunt toți cei care au știut și nu au făcut nimic, nu au sesizat, nu au intervenit.

Trebuie găsiţi toţi vinovaţii, indiferent că vorbim despre o vinovăţie în exercitarea funcţiei sau una politică sau morală. Până nu vor fi traşi la răspundere toţi, lucrurile nu vor putea fi îmbunătăţite", a adăugat preşedintele.

Iohannis se declară "adeptul unei intervenţii clare, ferme şi hotărâte". Întrebat însă dacă ar trebui să plece ministrul Muncii (Marius Budăi de la PSD), preşedintele s-a eschivat:

ADVERTISING

"Nu ştiu cine se face vinovat politic. Asta se va vedea. Eu sper ca cei care sunt în poziţii să ia măsuri politice să aibă curajul să o facă".

Declarații de presă susținute înaintea participării la Summitul NATO de la Vilnius

Iohannis vrea vinovați cu nume și prenume

Şeful statului susţine că trebuie trași la răspundere toți “cei vinovați, cu nume și prenume“.

Totuşi, Iohannis nu consideră că avem un sistem în colaps, pentru că există şi azile de bătrâni unde totul este impecabil. Însă problema este cine verifică aceste azile.

“Nu cred că sistemul este în colaps şi există exemple de azile care funcţionează impecabil şi trebuie să vedem şi acest lucru.

Iar cine trebuie să facă? Cel care este plătit să aibă grijă de bătrâni şi de persoanele cu dizabilităţi. Acela trebuie să facă. Deci este foarte simplu.

ADVERTISING

Un pic mai complicat este când ne întrebăm cine trebuie să verifice aceste lucruri. Avem o puzderie de agenţii şi instituţii care ar trebui să verifice, doar ne întrebăm ce au verificat, că sesizări au fost, măsuri se pare că nu prea, în cazurile acestea concrete care au revoltat pe bună dreptate toată România”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat cine ar trebui să demisioneze din Guvern şi cum ar putea fi schimbată legea, în contextul în care premierul Ciolacu a cerut schimbări ale legislaţiei de la miniştrii Muncii şi Justiţiei.

Preşedintele a repetat că toţi cei vinovaţi, care au lăsat să se întâmple astfel de lucruri în „azilele groazei”, trebuie să răspundă.

„Repet ce am spus, toţi cei vinovaţi trebuie să răspundă, fiindcă aici sunt oameni vinovaţi, cu nume şi prenume. Cei care au lucrat în azil sau au condus azilul şi nu şi-au făcut treaba, cei care au fost sesizaţi şi n-au verificat şi inclusiv cei care au ştiut şi nu au luat măsuri.

Aici vorbesc sigur de măsuri politice, fiindcă un politician într-o poziţie înaltă nu trebuie nici să meargă să verifice dacă se dau medicamentele cum trebuie sau mâncare. Trebuie să verifice ca sistemul de care răspunde să dea rezultatele aşteptate de cetăţeni. Este revoltător ca persoane în vârstă care vor să meargă undeva unde să stea liniştite sunt tratate cu dispreţ sau chiar mai rău”, a completat Iohannis.

Ciolacu trimite Corpul de Control

Marcel Ciolacu a dispus, marţi, trimiterea Corpului de control al prim-ministrului pentru a verifica activitatea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, au precizat surse guvernamentale pentru Agerpres.

Anterior, Ciolacu a decis eliberarea din funcţie a preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor, Persoanelor cu Dizabilităţi, Mihai Tomescu, şi a vicepreşedintelui Adela Crăciun, după neregulile găsite la mai multe azile de bătrâni din judeţul Ilfov.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇