Azilele groazei. Primăria Voluntari și mai multe instituții ale statului au fost sesizate încă din 2021 de către vecini

Azilele groazei. Primăria Voluntari și mai multe instituții ale statului au fost sesizate încă din 2021 de către vecini

Primăria Voluntari și mai multe instituții ale statului au fost sesizate încă din 2021 cu privire la relele tratamente la care erau supuși beneficiarii dintr-unul dintre cele trei azile din Ilfov.

Vecinii au anunțat posibila lipsă de îngrijire, posibile violențe, precum și posibile nereguli în autorizare și funcționare, scriu Centrul de Investigații Media și Buletin de București.

Prima petiție a fost făcută în 12 octombrie 2021, la o săptămână după ce 30 de bătrâni aflați în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Sector 3 sunt dați spre îngrijire permanentă în proaspăt înființatul centru din strada Ștefan cel Mare din Pipera, Voluntari.

ADVERTISING

Vecinii au trimis primul memoriu la Primăria Voluntari, întrebând dacă s-a schimbat destinația imobilului. Aceeași petiție a fost transmisă și la Direcția de Sănătate Publică Ilfov.

După două zile, au trimis o adresă și către ANPDCA (Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități), prima în care se vorbește despre posibile rele tratamente la care sunt supuși beneficiarii din centru.

În 5 noiembrie 2021, vecinii au sesizat Primăria Voluntari cu privire la disconfortul creat de faptul că vila în care funcționează centrul nu este racordată la canalizare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În 10 noiembrie 2021, vecinii au sesizat din nou DSP Ilfov, afirmând că aud țipete și zgomote din interiorul centrului, precum și dese incidente pentru care sunt chemate Poliția și SMURD-ul.

În 22 noiembrie 2021, Primăria Voluntari primește o nouă adresă de la un grup mai mare de vecini care se plâng de același miros pestilențial emanat de la improvizația de la canalizare. Aceeași adresă este transmisă și Gărzii de Mediu, precum și DSP Voluntari.

În 23 noiembrie 2021, oamenii au scris Ministerului Muncii, oferind și mai multe detalii despre posibilele rele tratamente la adresa beneficiarilor din centru.

ADVERTISING

În 17 ianuarie 2022, asistați deja de o casă de avocatură, vecinii au întocmit o adresă-mamut pe care au trimis-o către toate instituțiile care, potrivit legii, ar fi trebuit să verifice tot ce se întâmplă în centrul Sfântul Gabriel cel Viteaz.

În 30 martie 2022, nemulțumiți că nu au primit niciun răspuns de la instituția condusă de Florentin Pandele, vecinii dau în judecată Primăria Voluntari. În cererea de chemare în judecată, oamenii vorbesc pe larg despre legăturile între familia Firea-Pandele și persoane implicate direct în administrarea Centrului.

În 9 martie 2023, Primăria Voluntari a pierdut procesul și a fost obligată să răspundă întrebărilor vecinilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇