Azilele groazei: Șeful DSP Ilfov a demisionat, deși jură că și-a făcut datoria. Rafila vine cu noutăți despre bătrânii salvați

Azilele groazei: Șeful DSP Ilfov a demisionat, deși jură că și-a făcut datoria. Rafila vine cu noutăți despre bătrânii salvați
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Șeful DSP Ilfov a demisionat, după o întâlnire cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care aduce veşti despre bătrânii salvaţi din azilele groazei.

Teodor Gabriel Negulescu a venit la Ministerul Sănătății pentru a-i arăta ministrului Rafila ce a făcut instituția în cazul celor 3 azile din Ilfov, unde Poliţia şi DIICOT au găsit condiţii inumane în care trăiau bătrânii.

Șeful DSP susţine că a sesizat mai multe instituții, inclusiv Poliția, Protecția Consumatorilor, Inspectoratul Teritorial de Muncă. Ar fi existat şi un control comun, așa că nicio instituție nu poate spune că nu știa ce se întâmplă, transmite Digi24.

ADVERTISING

Pentru HotNews, Negulescu a susținut că instituția pe care o conduce „și-a făcut datoria”, respectiv a fost în controale și a aplicat amenzi în cele trei centre pentru bătrâni și persoane cu dizabilități din Voluntari și Afumați.

DSP Ilfov a găsit abateri minore

"În lunile ianuarie - februarie, aceste centre au fost verificate de către Direcţia de Sănătate Publică Ilfov. Abaterile constatate au fost minore. Se referă doar la modul de depozitare a aşternutului murdar, la faptul că unii dintre angajaţi nu aveau cursuri pentru noţiuni de igienă absolvite.

Nu cred că aceste centre au avut astfel de probleme. Astăzi am avut o discuţie şi o întâlnire cu domnul director al DSP Ilfov. Dânsul a considerat corect să demisioneze. Oricum se afla pe un post interimar.

ADVERTISING

Noi vom organiza concurs pentru ocuparea postului de director al DSP Ilfov. Sunt situaţii de criză în care ajungem de multe ori să constatăm că, atunci când facem un control, facem fiecare pe bucata lui, adică fiecare instituţie pe bucata ei", a declarat luni ministrul Rafila, citat de Agerpres.

Rafila: "Controlăm hârtii"

El a afirmat că, de multe ori, sunt verificate hârtii, nu ceea ce se întâmplă în realitate în aceste azile.

"De multe ori controlăm hârtii în loc să controlăm evidenţe şi cred că lucrul cel mai important este să vedem cum sunt îngrijiţi în mod efectiv pacienţii care se află în astfel de centre. (...) Trebuie să existe discuţii cu pacienţii şi discuţii cu medicii care oferă asistenţa medicală, încât să existe şi o corelaţie între contractele existente şi realitatea serviciilor care sunt oferite acestor pacienţi", a arătat ministrul.

ADVERTISING

Potrivit acestuia, 82 de persoane internate în aceste centre au fost examinate în ultimele zile, au primit asistență medicală și li s-a corectat tratamentul, dacă a fost necesar. „Din punct de vedere medical, lucrurile sunt sub control”, asigură Alexandru Rafila.

Primele trei demiteri

Avem, aşadar, prima demisie în acest caz. Au mai avut loc, de asemenea, nişte demiteri.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, Mihai Tomescu, şi vicepreşedintele instituţiei, Adela Crăciun, au fost demişi din funcţii.

Deciziile premierului Marcel Ciolacu au fost publicate luni în Monitorul Oficial, fiind vorba de funcţii de demnitate publică.

O altă hotărâre a ministrului Muncii a fost demiterea directorului general al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), Cristina Elena Anton.

Cine a sesizat Poliţia?

Poliţia şi DIICOT s-au autosesizat din luna februarie privind situaţia în unele centre pentru instituţionalizarea persoanelor vulnerabile - copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi, au declarat, luni, surse oficiale pentru Agerpres.

Ministerul Afacerilor Interne va verifica, în acest caz, dacă au existat plângeri la Poliţie ale persoanelor care locuiau în vecinătatea azilelor şi au văzut starea persoanelor internate acolo.

Ancheta este "una amplă" şi "vizează o reţea", au mai indicat sursele citate.

Potrivit legii, controlul standardelor în centre pentru instituţionalizarea persoanelor vulnerabile revine Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Sursele au mai menţionat efectuarea unor controale la două centre rezidenţiale din Ilfov destinate persoanelor vârstnice, cele mai recente fiind pe 26 ianuarie şi 15 februarie. Atunci, s-au dat amenzi pe motive de nerespectare a igienei, iar rezultatele au fost transmise către Ministerul Sănătăţii - Inspecţia Sanitară de Stat, au completat sursele citate.

Rafila: Greu de crezut

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafia, consideră „greu de crezut” ca grupurile care exploatau bătrâni în azile private finanţate din fonduri publice să nu fi avut protecţie din partea unor politicieni.

„E greu de crezut că nu există anumite înţelegeri care fac posibilă existenţa acestor grupuri. De asta avem DIICOT, tocmai ca să scoată la iveală toate încrengăturile care se produc atunci când astfel de înţelegeri au loc şi atunci când, drept rezultat al acestor înţelegeri, se afectează grav integritatea fizică şi psihică a unor oameni, mai ales a unor oameni care nu pot să se apere”, a declarat Alexandru Rafila, duminică seară, la B1 TV.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇