Pandele știa situația din centrele de bătrâni: Direcția de Asistență Socială Voluntari a făcut anchetă socială la unul din azilele groazei

Pandele știa situația din centrele de bătrâni: Direcția de Asistență Socială Voluntari a făcut anchetă socială la unul din azilele groazei

Un document din instanță arată că Florentin Pandele cunoștea situația căminelor de bătrâni, deși a susținut că direcția de asistență socială din subordinea sa nu avea atribuții în verificarea azilelor. Într-o hotărâre a Judecătoriei Buftea din septembrie 2022 scrie că dosarul include raportul de anchetă socială efectuat de Direcția de Asistență Socială Voluntari.

După izbucnirea scandalului azilelor groazei din Voluntari, primarul Florentin Pandele a susținut că nu știa de existența acelor centre și că Direcția de Asistență Socială, aflată în subordinea sa, nu avea atribuții pentru a verifica căminele de bătrâni.

"Nu aveam nicio cunoștință. Dacă aș fi știut, cu siguranță aș fi întreprins ceva. Nu avem atribuții în acest sens nici eu și nici celelalte departamente care sunt în subordinea primarului, dar cu siguranță aș fi anunțat instituțiile statului abilitate în acest sens", a declarat el pentru Europa FM.

ADVERTISING

Aceeași poziție a avut-o și vineri, când a spus pentru Digi24 că nu a avut informații despre situația din azile, iar persoanele responsabile trebuie să plătească: "Dacă aș fi știut, bunul Dumnezeu îmi este martor (…) Cei care au greșit, trebuie să răspundă. Nu am avut informații (…)."

Primăria Voluntari a făcut anchetă socială la un azil al groazei

Primarul Voluntariului este, însă, contrazis de un document din instanță. Într-o hotărâre a Judecătoriei Buftea din septembrie 2022 se menționează că, "la dosar, a fost depus raportul de anchetă socială efectuat de Direcția de Asistență Socială Voluntari".

Potrivit instanței, ancheta a avut loc la "căminul de bătrâni Casa Bunicii Anastasia, situat în Orașul Voluntari, (…) potrivit verificărilor Direcției de Asistență Socială Voluntari", scrie defapt.ro.

Casa Bunicii Anastasia este unul din cele trei centre la care au avut loc descinderi ale DIICOT în cazul tratamentelor inumane aplicate bătrânilor.

Direcția de Asistență Socială Voluntari a verificat Casa Bunicii Anastasia pentru lămurirea tutelei în cazul unui bătrân. Tutela asupra unor bătrâni cu afecțiuni psihice a fost preluată de administratorii centrelor, iar aceștia îi deposedau ulterior de bunurile de valoare, inclusiv locuințe, iar procurorii au descoperit că unele persoane internate nici nu știau sub tutela cui se află, potrivit Buletin de București.

ADVERTISING

Într-unul dintre cazuri, managerul unui azil de bătrâni viza, din nou, "obținerea de sume de bani necuvenite din valorificarea unor bunuri imobile 'deținute de persoane lipsite de capacitate civilă sau cu diferite probleme psihice, sens în care aceasta face demersuri de a obține calitatea de tutore sau curator în vederea vânzării acestor bunuri'.”.

Situația prezentată a fost depistată la centrul Casa Bunicii Anastasia, administrat de Cristina-Maria Dumitra. Aceasta a cerut și obținut tutela prin intermediul Judecătoriei Buftea (în acest dosar), potrivit informațiilor din instanță prezentate pe Facebook de avocata Elenina Nicuț.

Pentru a primi tutela asupra unui bătrân, Cristina-Maria Dumitra s-a adresat instanței, iar judecătorii au cerut și o anchetă socială în acest caz. Casa Bunicii Anastasia se află în orașul Voluntari, astfel că Judecătoria Buftea a dispus ca Direcția de Asistență Socială Voluntari să facă ancheta socială, după cum arată hotărârea instanței.

ADVERTISING

Cum a apărut unul din azilele groazei

Conform Centrului de Investigații Media, Cristina Maria Dumitra a înființat firma Casa Bunicii Anastasia pe numele tatălui ei. În 20 aprilie 2022, Cristina Maria și-a mutat toți beneficiarii în ceea ce devine "Casa Cora". Odată cu mutarea, ea a înființat o altă firmă, pe numele soțului, Ovidiu Dumitra, cu numele în engleză al firmei anterioare: House Grandma Anastasia’s SRL.

La începutul lunii septembrie 2022, o echipă a Centrului de Resurse Juridice (CRJ) a făcut prima vizită inopinată la "Casa Cora". Centrul Cristinei Maria Dumitra încă era nou, iar oamenii se aflau acolo de doar câteva luni. Cu toate astea, au fost găsite nereguli importante: nici la prima vizită, nici la următoarele două, din octombrie și noiembrie, noua firmă care opera centrul nu avea mai mult de două angajate pe post de infirmier. În cămin erau însă peste 60 de beneficiari, mult peste capacitatea maximă a centrului, de 48 de persoane.

Nela Vica Andrieș, fostă Vrânceanu, sora Gabrielei Firea, lucra la Direcția de Asistență Socială din Voluntari chiar în perioada în care aveau loc abuzurile, arată documentele consultate de Centrul de Investigații Media și Buletin de București.

Sora Gabrielei Firea s-a transferat în februarie 2023 la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇