Victimele din azilele de bătrâni şi cele pentru persoane cu dizabilităţi din Ilfov au fost exploatate şi financiar, arată documentele procurorilor DIICOT. Mai multe interceptări relevă că pe lângă înfometare, agresiuni fizice şi batjocură, victimele din azilele de bătrâni şi cele pentru persoane cu dizabilităţi rămâneau şi fără pensii sau apartamente.
Mai mult, într-un caz, managerul unui azil de bătrâni vizează, din nou, obţinerea de sume de bani necuvenite din valorificarea unor bunuri imobile “deţinute de persoane lipsite de capacitate civilă sau cu diferite probleme psihice, sens în care aceasta face demersuri de a obţine calitatea de tutore sau curator în vederea vânzării acestor bunuri”.
Stenograme prezentate de Buletin de Bucureşti:
· Retragere fonduri victime ATM
”MANAGER:. Uite am venit iar să încerc cardul lu asta, deci nu pot să-mi dau seama ce s-a întâmplat. Ia stai acolo să vedem.
ANGAJAT: Hai că stau.
MANAGER: Deci vreau să zic că nu-mi mai arată nici, deci nu mai mi-arată nici soldul. Am scos, dar trebuia să mai aibe nişte bani. Uite îi dau interogare sold… nu…
· Vânzare apartament victimă
MANAGER: Am fost de i-am făcut lu ăla buletinul, că nu avea buletin, ca să dau la Autoritatea Tutelară. Trebuie să vină de la Autoritatea Tutelară să-i facă ăăăă…, apartamentul şi să ne dea acceptul, ca să poată să vină Nae, să facă poze, să-l mărităm.
DOAMNĂ: Îhî! Îhî!
MANAGER: Că mai repede scăpăm de ăla decât de …
DOAMNĂ: Îhî! Îhî!
MANAGER: Na, e cu trei camere, două băi, îţi dai seama, că nu l-as da pentru nimic în lume, că am doi copii.
DOAMNĂ: Unde e? Unde este?
MANAGER: Ăăăă…, pe Gârleni, unde e bre!? Ieşi încolo înspre Bragadiru, în Ghencea.
Zeci de percheziţii au avut loc, marţi dimineaţă, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş, în acest caz de exploatare a persoanelor cu dizabilităţi sau în situaţii vulnerabile.
Operaţiunea de amploare a DIICOT a scos la iveală detalii şocante despre modul cum trăiau bătrânii de la trei azile. Două dintre căminele private sunt în Voluntari, iar altul în Afumați, Ilfov. În aceste centre erau internați și vârstnici, dar și câțiva tineri cu dizabilități.
Ancheta a descoperit aproape 100 de bătrâni vulnerabili, cu grad de handicap, care erau bătuți, ținuți nemâncați și obligați să cerșească.
Localnicii au relatat cum îi vedeau pe bieţii vârstnici flămânzi şi dezbrăcaţi, cum cerşeau la gard de mâncare, inclusiv în zilele friguroase de iarnă. Bătrânilor nu li se dădeau nici măcar medicamentele de care aveau nevoie și nu erau îngrijiți sau spălați.
Anchetatorii susțin că patronii acestor centre ar fi angajat mai mulți indivizi prin intermediul cărora încasau veniturile pensionarilor și îi exploatau. Bătrânii erau ținuţi dezbrăcaţi și bătuţi, iar persoanele cu boli mai ușoare erau puse să muncească sau să aibă grijă de cei care nu se puteau mișca.
Bătrânii au fost luaţi din cămine, evaluaţi medical, unii au rămas în spital şi alţii au fost duşi în diverse centre de îngrijire din Capitală.
Premierul Marcel Ciolacu va avea, duminică, o întâlnire de lucru cu mai mulţi miniştri şi şefi de instituţii, în urma anchetei privind cazul bătrânilor torturaţi în azile.