Bătrâni tratați inuman în azile. Percheziții la instituții publice în dosarul cu prejudiciu uriaș. Apare și numele unei consiliere a lui Firea (Galerie foto)

Bătrâni tratați inuman în azile. Percheziții la instituții publice în dosarul cu prejudiciu uriaș. Apare și numele unei consiliere a lui Firea (Galerie foto)

Zeci de percheziţii au avut loc marţi dimineaţă în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş, într-un caz de exploatare a persoanelor cu dizabilităţi sau în situaţii vulnerabile, prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, fiind vizate două grupuri infracţionale.

Mai exact, este vorba de bătrâni plasați în diverse centre și ținuți înfometați, fără să li se dea medicamentele de care aveau nevoie și fără să fie îngrijiți și spălați.

Aproape 100 de persoane din căminele din jurul Bucureștiului au fost preluate și duse la spitale din Capitală. La ora 15:00, încă 42 de bătrâni mai așteptau să fie evaluați medical, în timp ce pentru 6 din cei supuși deja la investigații medicii au decis să îi țină internați.

Ceilalți au fost plasați în diverse centre de îngrijire din Capitală. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Georgian Drăgan, a anunţat un număr de telefon la care aparţinătorii pot cere informații - 0743164790.

Zeci de suspecți audiați, instituții publice vizate și o consilieră a lui Firea

26 de persoane au fost aduse la audieri, iar 15 martori au fost citaţi în acest caz, în care prejudiciul total se ridică la 5,2 milioane de lei.

ADVERTISING

Procurorii acuză omisiunea sesizării şi abuz în serviciu după ce, din 2021 şi până în prezent, două instituţii publice cu responsabilităţi în domeniul asistenţei sociale ar fi atribuit unei asociaţii, în calitate de furnizor de servicii sociale, mai multe contracte de prestări servicii sociale de tip rezidenţial pentru persoanele adulte, încadrate în grad de handicap, cu încălcarea prevederilor Legii privind achiziţiile publice, asociaţia în cauză neîndeplinind cerinţa privind experienţa similară anterioară sau nu deţinea licenţă de funcţionare.

banda-politia-nu-treceti-ambulante
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Este vorba de Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz, în a cărei conducere s-a aflat și Ligia Gheorghe, o consilieră a Gabrielei Firea.

Ministerul Familiei a transmis rapid un punct de vedere în care s-a disociat de caz, menționând că nu are competențe. Comunicatul instituției conduse de Gabriela Firea, veche prietenă cu Ligia Gheorghe (fostă Enache), menționează că aceasta din urmă și-ar fi dat demisia, dar că nu i-ar fi fost înregistrată.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Informațiile puse la dispoziția ministrului și a ministerului de către doamna G. L. au fost că nu mai ocupă funcția NEREMUNERATĂ de vicepreședinte al Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz, demisia având loc în luna martie 2022, la scurt timp după angajarea la minister. Acest lucru a fost probat cu cererea de demisie depusă de doamna G. L. și înregistrată la sediul asociației respective cu nr. 248/21.03.2022.

De asemenea, doamna G. L. a informat instituția că nu a urmărit modul în care asociația a dus la îndeplinire solicitarea sa, demisia fiind un act unilateral. Doamna G. L. a precizat că a aflat cu surprindere, abia când a fost contactată de jurnaliști la finalul anului 2022, că încă figura în acest Consiliu Director. Imediat după a solicitat explicații din partea conducerii asociației și a cerut urgentarea punerii în aplicare a cererii de demisie. În prezent, din informațiile pe care le deținem, doamna G. L. nu mai figurează printre membrii Consiliului Director al Asociației.

ADVERTISING

Doamna ministru Gabriela Firea nu are legătură cu centrele menționate în ancheta respectivă și nici cu asociația. Afirmațiile privind legătura dintre ministrul Gabriela Firea și doamna G. L., alta decât cea de prietenie și colegialitate, sunt tendențioase și au rolul de a deforma realitatea”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Familiei.

ligia-enache-gheorghe-consilier-firea
Foto: Ligia Gheorghe (fostă Enache) și Gabriela Firea, la ședința de guvern, Inquam Photos/George Călin

Ce-au descoperit oamenii legii

Reprezentanții autorităților au explicat, într-un comunicat, care sunt faptele descoperite și acuzațiile aduse.

„Astăzi, 4 iulie, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, pun în executare 31 de mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş, într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, fals în declaraţii, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale şi delapidare.

Din cercetări a reieşit că, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică. 

De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ţinerea acestora în stare de aservire faţă de membrii grupurilor infracţionale organizate, în vederea obţinerii de către liderii grupărilor şi de către ceilalţi membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept”, a anunțat IGPR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇