PSD și PNL l-au pus la conducerea unei instituții esențiale pentru respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități pe „omul cuplului Pandele-Firea” și au refuzat propunerea USR de a fi numită o persoană din partea societății civile, acuză deputatul USR Iulian Bulai.
„În loc să le dea persoanelor vulnerabile o şansă la o viaţă demnă, eterna alianţă – când din umbră, când pe faţă – PSD-PNL a preferat să păstreze un locşor cald pentru oamenii proprii, să nu deranjeze cumva vaca de muls bani a căminelor pentru bătrâni.
Drepturile persoanelor internate în cămine ca cele ale groazei din Ilfov ar trebui apărate de instituţia publică numită Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenţiei ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, instituţie sub control parlamentar atât de eficientă încât pare că n-a auzit nimeni de ea.
PSD şi PNL au colaborat să blocheze numirea ca preşedinte al Consiliului de Monitorizare a unei persoane cu adevărat preocupate de viaţa şi demnitatea celor mai năpăstuiţi dintre noi (cum ar fi Georgiana Pascu, de la Centrul de Resurse Juridice)”, a acuzat Iulian Bulai, într-un comunicat de presă al USR.
Conform acestuia, în aprilie 2021, PSD şi PNL l-au pus la şefia Consiliului de Monitorizare pe Emanuel Gabriel Botnariu, fost senator PSD, fost consilier personal al primarului Pandele din Voluntari, fost director general al Direcţiei de Asistenţă Medicală şi Educaţională din aceeaşi comună Voluntari, apoi directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti în primele luni din mandatul de primar al Gabrielei Firei.
„În prezent, domnul Botnariu primeşte 2.000 euro pe lună de la Consiliul de Monitorizare. Locuieşte, desigur, în Voluntari şi, desigur, nu e treaba lui să ştie ce se întâmplă în comună cu cămine care intră în sfera lui de activitate. Asta se întâmplă când pui lupul paznic la oi, iar orice funcţie în stat devine o sinecură”, mai precizează Bulai.
În 2021, deputatul USR Iulian Bulai a propus, printr-un proiect de lege, transferarea atribuţiilor Consiliului de Monitorizare către Avocatul Poporului, care să facă pe bune ce Consiliul nu face niciodată. De pildă, să monitorizeze condiţiile de viaţă din căminele private finanţate din bani publici.
Sursa citată a mai spus că şi de data aceasta PSD şi PNL au refuzat, respingând proiectul.
„Drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi modul în care ele sunt respectate le interesau prea puţin. Conta mai mult multiplicarea instituţiilor şi, implicit, a sinecurilor”, conchide sursa menţionată.