Azilele groazei: Vecinii care au făcut reclamații au fost dați în judecată și li s-au cerut daune

Azilele groazei: Vecinii care au făcut reclamații au fost dați în judecată și li s-au cerut daune

Vecinii care au reclamat posibile violențe la un azil din orașul Voluntari au fost dați în judecată de Asociația „Sf. Gabriel cel Viteaz”, cea care controlează centrul social privat.

Mai mult, asociația a cerut daune morale în valoare de 3.000 de euro (aproximativ 15.000 de lei) de la cei care au sesizat neregulile, potrivit Europa Liberă.

„Din punctul de vedere al Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz vecinii au comis un abuz de drept prin aceea că au făcut sesizări la instituțiile abilitate să ia măsuri”, a declarat avocatul Silviu Munteanu, care îi reprezintă pe vecinii centrului.

ADVERTISING

Totodată, avocatul mai spune că, în urma demersurilor pe lângă instituțiile cu atribuții de supraveghere sau control, a aflat că în acel centru din Voluntari se aflau „persoane bolnave de cancer cărora nu li se oferă medicamentația”, iar persoanele cu diabet ar fi fost hrănite cu biscuiți și ceai.

Avocatul menționează că, potrivit actelor obținute din demersurile sale în instanță, decontările către Direcția General de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) erau „formale”.

ADVERTISING

Centrul de Investigații Media și Buletin de București au dezvăluit luni că Primăria Voluntari și mai multe instituții ale statului au fost sesizate încă din 2021 cu privire la relele tratamente la care erau supuși beneficiarii dintr-unul dintre cele trei azile din Ilfov.

Vecinii au anunțat posibila lipsă de îngrijire, posibile violențe, precum și posibile nereguli în autorizare și funcționare.

Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari, unde se afla centrul respectiv, a declarat luni seara că nu știa de situația dezvăluită de cele două publicații, deoarece nu a fost informat cu știință de către subalternii săi, directoarea de la asistență socială și secretara primăriei.

ADVERTISING

„Când i-am întrebat pe colegi de ce nu am fost informat, mi s-a spus: domnule primar, nu puteam să vă informăm. Au fost informați în scris, de instituții abilitate ale statului, că nu trebuiau să mă informeze”, a susținut primarul orașului Voluntari, la Realitatea Plus.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut marţi o primă reacţie în cazul azilelor groazei descoperite de anchetatori în Ilfov.

„Chestiunea cu azilele groazei este o ruşine naţională. Măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină”, a spus şeful statului, de la Vilnius, unde se află pentru summit-ul NATO.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇