Cine sunt baronii azilelor lagăre de exterminare

Cine sunt baronii azilelor lagăre de exterminare

Inclusiv pentru că s-a agitat bezmetic din prima clipă, împreună cu soțul primar de Voluntari, Gabriela Firea a concentrat cea mai mare parte a decontului politic pentru scandalul azilelor.

Victimizarea în tușe groase pe toate ecranele, postările fluviu compulsive pe Facebook, amenințările la adresa presei, războiul declanșat cu purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, despre care putea să-și dea seama rapid că nu se exprimă împotriva voinței patriarhului, toate cu mâinile în șolduri, au șocat inclusiv PSD.

Nimeni nu se aștepta ca dna Firea, nu chiar o novice în materie de comunicare, să facă asemenea erori. Poate cea mai spectaculoasă a fost comisă în momentul în care, deși Vasile Bănescu nu a indicat niciun nume în postările domniei sale în care vorbea despre fariseism și formele răului, dna Firea a ieșit la TV să-l atace și să se indice singură ca subiect al acestora.

ADVERTISING

Și-a pus, cum se zice, precum chelul mâna în cap și a asumat de bună voie acuzațiile lui Vasile Bănescu, necontrazise de patriarh. Ba s-a apucat să scoată ochii cu banii alocați bisericilor în mandatul său la PMB, ceea ce devoalează nu numai caracterul, ci și raportarea discreționară la banul public.

La așa ceva nu te poate împinge decât disperarea extremă, cea care desăvârșește pericolul de înec prin mișcările haotice și greșite pe care le face.

Că e o disperare legată exclusiv de efectele politice imense ale asocierii multiple, prin soț, consiliera – prietenă, soră, fost șofer la PMB, cu zona scandalului, că e vorba despre mai mult, vom vedea.

Au apărut dovezi recente că Primăria Voluntari nu numai că fusese sesizată în privința azilului Sf. Gabriel, dar fusese dată în judecată de vecini. Deci o primă minciună a dnei Firea, despre inocența soțului primar, s-a făcut țăndări.

Din punctul meu de vedere, dna Firea e terminată politic și Marcel Ciolacu are de ales între a stabili alt candidat PSD pentru Primăria Capitalei sau a face din PSD agentul electoral ideal al lui Nicușor Dan.

Dar toate acestea nu înseamnă că familia Firea-Pandele este singura care ar trebui să stea sub reflectorul terifiantului scandal.

Ilfov nu înseamnă doar Voluntari și doar Pandele. Ilfov mai înseamnă un personaj la fel de sulfuros, care însă a avut abilitatea să reacționeze minimal în scandal, deși este la fel de legat de el - președintele CJ, liberalul Hubert Thuma.

Sunt în subordinea CJ Ilfov instituțiile care trebuiau să verifice cel puțin unul dintre azile, fix cel al fundației în care a activat consiliera dnei Firea și care era condus de fostul șofer de la PMB.

Până în acest moment, Hubert Thuma a refuzat să procedeze la demiterea, solicitată de premier, a șefului DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului) Ilfov, care înțelegem că a fost doar suspendat din funcție.

Adică Hubert Thuma nu vrea să-l demită pe Bogdan Pîntea, un inculpat judecat pentru că ar fi obținut prin abuz de funcție declarația fetiței de 12 ani violată de primarul din Stefăneștii de Jos și i-ar fi livrat-o acestuia. Numele lui apare și în dosarul de la DIICOT privind azilele.

Bogdan Pîntea, protejat cu orice preț de Hubert Thuma, e în această funcție din 2013, de pe vremea lui Marian Petrache, mentorul pe care Hubert Thuma l-a aruncat din barcă pentru a-i oferi loc eligibil pentru Camera Deputaților, în 2020, lui George-Cristian Tuță, fostul şef de cabinet al, pe atunci, directorului SRI Eduard Hellvig și consilier al acestuia încă de la Ministerul Dezvoltării.

În dosarul azilelor este deja arestat un subordonat al lui Bogdan Pîntea, șeful serviciului management de caz și monitorizare servicii sociale pentru persoane adulte cu dizabilități în cadrul DGASPC Ilfov, Andrei Țicu. El îi ajuta pe administratorii azilelor să-și acopere urmele.

Tatăl lui Țicu, fost primar PNL din Dărăști, împărțea afișele electorale cu Hubert Thuma.

Și-a prezentat totuși demisia, la presiunea ministrului Rafila se pare, șeful DSP Ilfov, un om ales personal de Hubert Thuma pentru funcția de pe feuda lui, imediat după venirea PNL la putere, și pentru a cărui numire a fost necesară chiar o ajustare legislativă, spun surse politice.

Când a început scandalul azilelor, Hubert Thuma a ieșit la TV și a încercat să minimalizeze ce s-a întâmplat acolo, spunând că este vorba doar despre nereguli, nu despre orori. Nereguli minore descoperise da, DSP Ilfov, la azilul Fundației Sf. Gabriel, în rest, totul în regulă.

În 2014, Hubert Thuma a fost condamnat penal definitiv pentru corupție la 6 luni de închisoare cu suspendare. În acest moment este, desigur, reabilitat, condamnarea e ștearsă din cazier, dar nu și din CV.

Frăția dintre Hubert Thuma și primarul Pandele este de notorietate, ba chiar a existat la un moment o varianta că Hubert Thuma să vizeze altă poziție politică și să îi lase șefia CJ Ilfov Gabrielei Firea.

Hubert Thuma are o avere remarcabilă, conform declarației de avere, hectare de teren, apartamente, conturi bancare, un Porsche și, foarte interesant, mari împrumuturi. A dat cu împrumut aproape 2 milioane de lei și 20 de mii de euro, a luat cu împrumut de la persoane fizice 900 de mii de lei și 20 de mii de euro.

Și, desigur, ar fi util să ne amintim că pe “podiumul“ azilelor este și baronul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, întâi stătătorul palmierilor. Și domnia sa a găsit cu cale că simpla suspendare a șefului DGASPC Sector 3 e suficientă pentru cele întâmplate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇