Gabriela Firea - demolarea imposturii. Când zâna e vrăjitoare

Gabriela Firea - demolarea imposturii. Când zâna e vrăjitoare

Oricât se frăsuiește și se victimizează pe Facebook și la televizuni prietene, pentru Gabriela Firea scandalul azilelor-lagăre de exterminare din Voluntari este demolator din punct de vedere politic.

Nu este vorba, cel puțin în acest moment, despre vreo răspundere juridică personală pentru ororile din centrele de asistență.

Dar scandalul lagărelor de exterminare este legat direct, fundamental de moșia cuplului Pandele – Firea și, în același timp, scoate la iveală o mostră relevantă despre cum funcționează această feudă personală.

Să zicem că dna Ligia Gheorghe, consiliera și cea mai bună prietenă a dnei Firea, nu știa ce se întâmplă în sinistrele azile din Voluntari, deși era președintele fundației care deținea unul dintre ele.

ADVERTISING

Să zicem că nici sora dnei Firea nu știa, deși era șefa serviciului de asistență și protecție socială din Primăria Voluntari, cea care trebuia să verifice azilele.

Dar este total de necrezut că primarul din Voluntari nu știa. Florentin Pandele este suveranul, faraonul din Voluntari, unde nici iarba nu crește fără știință și acordul său. Poate vântul să bată cu oarecare independență, dar n-aș baga mâna în foc.

Sistemul în care funcționează instituțiile din Voluntari, fie ale primăriei, fie ale județului Ilfov, este unul feudal.

Chiar și în acest caz, sora dnei Firea si prietena dnei Firea erau mufate la instituții publice sau afaceri ale familiei Pandele. Să ne aducem aminte că după ce dna Firea a câștigat Primăria Capitalei, instituția a fost rapid colonizată cu diviziile din Voluntari, unele încă acolo și în mandatul actualului primar.

Dar și să nu fi fost așa, primăria are poliție locală, care, teoretic, patrulează pe străzi. Cum este posibil ca ea să nu fi văzut ceea ce vecinii spun că erau scene uzuale: bătrâni care cerșeau mâncare la poartă, adesea goi chiar în miezul iernii, murdari și plini de răni?

Cum să nu fi văzut poliția locală, aflată în subordinea directă a pimarului? Și chiar dacă polițistul local ar fi vreun imbecil, îmi e imposibil să cred că scenele acestea nu i-ar fi atras atenția. Mare parte dintre orori s-au petrecut în văzul lumii, erau publice. Doar dl Pandele nu auzise de ele?

Dan Godei, acum în arest preventiv, administratorul unuia dintre centrele groazei înțelegem din presă că a fost șoferul dnei Firea la Primăria Capitalei.

Din punct de vedere politic și al imaginii, cazul acesta sinistru și extrem de emoțional va rămâne lipit de dna Firea și este extrem de ușor de reamintit când i-o fi lumea mai dragă.

Iar lovitura de grație i-a venit dnei Firea exact din zona pe care întotdeauna a mizat la maximum, cu crucile atârnate de gât, cu poze de pe la pelerinaje și mănăstiri sau înconjurată de icoane.

”Să spui că nu ştii ce se petrece într-un stabiliment public destinat unor persoane călcate în picioare de suferinţe inimaginabile, deşi eşti căţărat suficient de sus încât să poţi vedea nu doar în curtea proprie, ci până departe, a te lepăda de orice răspundere după care adaugi un grăbit 'Doamne ajută' e proba supremă de abjecţie şi cinism. Creştinismul afişat, clamat, formalizat, instrumentalizat este doar varianta plină de E-uri a religiei iubirii şi confiscată antihristic de persoane adânc dedublate”, a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, fără să nominalizeze pe cineva anume, dar parcă realizând un fidel portret robot.

Sigur, dl Bănescu nu e Patriarhul, dar un purtător de cuvânt, mai ales la nivelul acesta, nu vorbește de capul lui, adesea transmite ceea ce șeful său evită să formuleze personal, iar dacă o ia pe câmpii de capul lui se găsește rapid o soluție de disociere a instituției și a liderului ei. Nu am văzut vreo disociere a Patriarhiei de afirmațiile extrem de dure ale dlui Bănescu.

Deși dl Bănescu, după cum spuneam, nu a indicat nicio persoană, dna Firea și-a pus fustele-n cap la o televiziune de casă, l-a atacat virulet și, cu brațele în șolduri, i-a adus aminte de banii pe care i-a alocat, ca primar, bisericilor.

Toată imaginea, tenace construită, de smerită credincioasă, de mamă a națiunii, de zâna a faptelor bune s-a destrămat ca o panză putrezită. Impostura poate dura mai mult sau mai puțin, dar nu etern.

În aceste condiții, o candidatură a dnei Firea la Primăria Capitalei ar fi un cadou senzațional pentru Nicușor Dan care are toate motivele să spună, precum Traian Băsescu despre Mircea Geoana în 2009, “Doamne ad-o!”.

Simpla cadidatură a dnei Firea are potențialul de efect Dragnea în Capitala, adică o masivă mobilizare pentru vot negativ.

Nu că i-ar provoca vreo tristețe personală, dar Marcel Ciolacu este chiar obligat acum să caute alt candidat PSD pentru București, dacă nu vrea să-l ofere practic fără luptă actualului primar.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇