Mărturii șocante despre azilele groazei: Bătrânii cerșeau de mâncare. În pielea goală erau ținuți la gard

Mărturii șocante despre azilele groazei: Bătrânii cerșeau de mâncare. În pielea goală erau ținuți la gard

Operaţiunea de amploare a DIICOT de dimineaţă a scos la iveală detalii şocante despre modul cum trăiau bătrânii de la trei azile. Două dintre căminele private sunt în Voluntari, iar altul în Afumați, Ilfov.

În aceste centre erau internați și vârstnici, dar și câțiva tineri cu dizabilități.

Localnicii au relatat la Digi24 cum îi vedeau pe bieţii vârstnici flămânzi şi dezbrăcaţi, cum cerşeau la gard de mâncare, inclusiv în zilele friguroase de iarnă.

Ancheta a descoperit aproape 100 de bătrâni vulnerabili, cu grad de handicap, care erau bătuți, ținuți nemâncați și obligați să cerșească.

ADVERTISING

"Condițiile de la Auschwitz, dacă vă închipuiți. Asta era aici. Îi vedeam la gard, cerșeau de mâncare, în pielea goală. În pielea goală erau ținuți la gard", a povestit un bărbat pentru postul TV citat.

Acesta spune că de vreo doi ani îi vedea: "Până și iarna erau în pielea goală. (...) Erau bătuți".

Altă femeie declară că, de câte ori trece pe acolo, "bătrâneii cerșesc - dă-mi și mie un ban, 2 lei...n-ai și tu un corn?"

Surse din poliție citate de ProTV spun că victimele au fost găsite nemâncate, cu mai multe răni pe corp și zăcând în propria urină și în propriile fecale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„A ieșit plină de râie, a fost expusă la tratamente inumane, dependentă de pampers, ajung acolo și acolo nu știu cu ce-i sedează, pentru că își pierd toate simțurile, avem filmări cum am dus-o și cum arăta după, în câteva luni”, a declarat o rudă.

Zeci de percheziţii au avut loc, marţi dimineaţă, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş, în acest caz de exploatare a persoanelor cu dizabilităţi sau în situaţii vulnerabile.

Bătrânilor nu li se dădeau nici măcar medicamentele de care aveau nevoie și nu erau îngrijiți sau spălați.

ADVERTISING

Anchetatorii susțin că patronii acestor centre ar fi angajat mai mulți indivizi prin intermediul cărora încasau veniturile pensionarilor și îi exploatau. Bătrânii erau ținuţi dezbrăcaţi și bătuţi, iar persoanele cu boli mai ușoare erau puse să muncească sau să aibă grijă de cei care nu se puteau mișca.

Bătrânii au fost luaţi din cămine, evaluaţi medical, unii au rămas în spital şi alţii au fost duşi în diverse centre de îngrijire din Capitală.

politia-ambulanta-afumati-camin-batrani
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Georgian Drăgan, a anunţat un număr de telefon la care aparţinătorii pot cere informații - 0743164790.

26 de persoane au fost aduse la audieri. Printre suspecţi sunt şi infirmiere.

Legăturile cu ministrul Firea

Două instituții publice cu responsabilităţi în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului sunt vizate, de asemenea, de o anchetă: Direcția de Asistență Socială Sector 3 și Direcția de Asistență Socială Ilfov.

Acestea ar fi autorizat activitatea unuia dintre cămine, deși angajații acestuia nu erau pregătiți să îngrijească bătrâni. Practic, ar fi știut de întreaga situație, dar nu au făcut nimic. În acest caz se fac cercetări inclusiv pentru abuz în serviciu.

În plus, serviciile de asistență inexistente au fost plătite cu 3,5 milioane de lei de la bugetul local.

Este vorba de Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz, în a cărei conducere s-a aflat și Ligia Gheorghe, o consilieră a Gabrielei Firea.

ligia-enache-gheorghe-consilier-firea
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministerul Familiei a transmis rapid un punct de vedere în care s-a disociat de caz.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇