Care este vârsta ideală pentru a deveni mamă

Care este vârsta ideală pentru a deveni mamă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Există o perioadă considerată ideală pentru femei pentru a deveni mame, a concluzionat un studiu recent.

Oamenii de știință de la Universitatea Semmelweis, din Ungaria, au analizat peste 31.000 de nașteri ”cu probleme” înregistrate în Ungaria între 1980 și 2009 și s-au folosit și de o bază de date referitoare la peste 2,8 milioane de nașteri înregistrate în țară în aceeași perioadă, ei ajungând la concluzia există o vârstă ideală pentru femei de a deveni mame, iar bebelușii să fie perfect sănătoși.

ADVERTISING

Iar cele mai multe șanse ca asta să se întâmple sunt dacă mama are între 23 și 32 de ani. Dacă sarcina apare când femeia e cuprinsă în acest interval de vârstă, riscul e cel mai mic de malformații congenitale la copii, scrie Huffington Post.

Studiul a arătat că mamele adolescente și femeile în vârstă de 20 de ani au fost mai predispuse să nască copii cu defecte la nivelul sistemului nervos central, în timp ce sarcinile mature au fost asociate cel mai mult cu deformări ale capului, gâtului, ochilor și urechilor.

ADVERTISING

În timp ce mamele tinere sunt adesea nepregătite pentru sarcină și nu au, cel mai adesea, un stil de viață tocmai sănătos, acesta putând implica un consum de droguri și alcool, cele mai în vârstă sunt afectate deja de factori de stres din mediul înconjurător, cum ar fi poluarea aerului, ceea ce, în opinia oamenilor de știinţă, poate contribui la riscul lor de a avea diferite defecte congenitale.

Studiul vine în contextul în care vârsta medie a tinerelor mămici din America a atins cel mai înalt nivel înregistrat vreodată. În prezent, femeile din SUA nasc pentru prima dată la vârsta medie de 30 de ani, față de 27 de ani în 2000 și 24 de ani în 1970.

ADVERTISING

Vârsta în creștere a proaspetelor mămici a fost atribuită schimbării valorilor familiale, femeilor care își prioritizează cariera și creșterii costului vieții.

În comparație cu mamele mai în vârstă, mamele mai tinere aveau un risc scăzut cu 25% de a naște bebeluși cu defecte la nivelul creierului și al sistemului nervos central, ceea ce duce la afecțiuni grave, cum ar fi spina bifida.

Femeile care au născut la mai puțin de 20 de ani au avut un risc și mai mare de apariție a acestor probleme în raport cu femeile între 23 și 32 de ani.

Mamele mai în vârstă, pe de altă parte, au fost de două ori mai predispuse să aibă un copil cu malformații ale ochilor, urechilor, feței și gâtului, cauzate de craniul sau oasele faciale ale copilului care fuzionează prea devreme sau într-un mod anormal.

Acest lucru poate determina ca urechile unui copil să fie situate anormal, ochii să fie prea mici din punct de vedere medical sau să apară paralizia corzilor vocale.

Tot femeile mai în vârstă aveau o probabilitate mai mare de a a avea copii cu malformații cardiace sau ale sistemului urinar, comparativ cu cele tinere.

Iar mamele mai în vârstă au o probabilitate considerabil mai mare – 45 la sută – de a da naștere unui copil cu o fisură de buză și palat, a mai arătat studiul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇