USR cere audieri în Parlament pentru azilele groazei și demiterea Gabrielei Firea. Reacția ministrului Familiei: Care e vina mea? Sunt vinovată că exist?

USR cere audieri în Parlament pentru azilele groazei și demiterea Gabrielei Firea. Reacția ministrului Familiei: Care e vina mea? Sunt vinovată că exist?

USR a cerut, joi, conducerii Parlamentului, să convoace săptămâna viitoare comisiile de specialitate pentru audierea instituţiilor cu atribuţii de monitorizare şi control în respectarea drepturilor persoanelor vârstnice şi/sau cu dizabilităţi. Este vorba de Avocatul Poporului, Consiliul de Monitorizare, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, ministerele responsabile.

Totodată, preşedintele USR Cătălin Drulă îi cere premierului PSD Marcel Ciolacu să o demită pe Gabriela Firea din guvern după dezvăluirile despre azilele groazei conduse de apropiaţii săi.

”Coaliţia PSD-PNL a refuzat să discute în Biroul Permanent Reunit solicitarea USR pentru că vrea să o ascundă pe Gabriela Firea şi pe ceilalţi responsabili din spatele acestei anchete. Preşedintele USR Cătălin Drulă consideră că este nevoie de măsuri urgente şi îi cere premierului PSD Marcel Ciolacu să o demită pe Gabriela Firea din guvern după dezvăluirile despre azilele groazei conduse de apropiaţii săi”, anunţă USR într-un comunicat oficial.

”Cer premierului Marcel Ciolacu să o demită pe Gabriela Firea. Fiecare zi în care Gabriela Firea rămâne în funcţia de ministru al Familiei, după ororile care s-au întâmplat în Voluntari şi legăturile strânse cu familia dumneaei ale celor care sunt astăzi acuzaţi de procurori, este o sfidare la adresa românilor. Domnule Ciolacu, v-am îndemnat la învestirea în funcţia de premier să aveţi curaj. Demiteţi-o pe Gabriela Firea!”, cere Cătălin Drulă, preşedintele USR.

ADVERTISING

Preşedintele USR susţine că este nevoie de o reformă reală a statului român, iar PSD nu va putea niciodată să facă această reformă.

”Aşa arată imaginea unui stat eşuat. Oameni care suferă. Torţionari şi politicieni mână în mână. Instituţii incapabile să îi protejeze pe cei mai vulnerabili. De asta avem nevoie de o reformă reală, profundă. Iar această reformă nu poate să vină de la Ciolacu, Firea, Budăi, Predoiu ori Pandele”, mai spune Cătălin Drulă.

Firea susține că se încearcă scoaterea sa din cursa pentru Primăria Capitalei

Gabriela Firea a reacționat printr-un mesaj postat pe Facebook, în care acuză că se încearcă intimidarea sa, compromiterea imaginii personale și scoaterea din viața politică. "Care este vina mea? Sunt vinovată că exist? Acum 2 luni vindeam copiii românilor, iar acum chinui bătrânii! Este evident o campanie orchestrată împotriva mea ca om, ministru și candidat la Primăria Capitalei!", scrie ea.

"Este inacceptabil orice fel de abuz asupra unor oameni, în special asupra unor persoane fără ajutor, iar cine se face vinovat trebuie să răspundă. Este intolerabil orice act de cruzime asupra unor bătrâni și nu pot fi de acord cu astfel de comportamente. Susțin ca toate aceste centre să fie controale, să existe verificări extinse la nivel național. Însă, de la a trage la răspundere vinovații, așa cum pe bună dreptate o fac anchetatorii, până la a inventa persoane responsabile doar pentru a mă calomnia este cale lungă și nu are legătură cu realitatea", arată Firea.

ADVERTISING

Aceasta precizează că Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse nu are atribuții pentru acreditarea și/sau controlul căminelor de bătrâni și/sau a centrelor pentru persoane cu dizabilități, iar domeniul de activitate al centrelor anchetate, îngrijirea persoanelor adulte cu dizabilități, nu intră în atribuțiile ministerului.

Firea admite, totuși, că unul dintre consilierii săi s-a aflat la conducerea unei asociații implicate în dosarul azilelor, dar susține că aceasta nu cunoștea situația centrelor.

"Nu am implicare în acest caz și nu am avut cunoștință despre activitatea centrelor și a asociației menționate în această anchetă. În ciuda eforturilor masive făcute de persoane care și-au dovedit lipsa de deontologie și echidistanță, fiind în serviciul unor partide și oameni politici, singura legătură este faptul că în conducerea unei asociații din dosar a făcut parte, pentru o scurtă perioadă de timp, unul dintre consilierii mei.

Datele din dosar, cele apărute în spațiul public, sunt cea mai mare dovadă că nici consiliera mea nu cunoștea activitatea centrelor deținute de asociația respectivă. Sigur că nu este de interes pentru cei care împroașcă cu noroi faptul că numele ei nu apare nici în stenogramele citate în presă, nici în interceptările publicate și nici pe documente. De asemenea, s-au creat intenționat confuzii publicând imagini amestecate ca să pară și mai vinovată consiliera mea, deci și eu", scrie ministrul.

ADVERTISING

Firea precizează, totodată, că sora ei nu are nicio legătură cu ancheta DIICOT, chiar dacă face parte din conducerea uneia din instituțiile vizate, DGASPC Ilfov. Ea menționează că aceasta nu a avut niciodată atribuții privind persoanele adulte cu dizabilități, acreditarea sau verificarea acestor centre, atribuirea contractelor sau efectuarea plăților pentru serviciile prestate, iar atribuțiile ei de serviciu privesc programele educative pentru copii.

Gabriela Firea acuză că a început mai devrene campania electorală și că "se încearcă prin manipulare, informații scoase din context, falsuri în articole de presă care nu respectă minimul adevăr și sunt corelate politic, denigrare și intimidare", scoaterea sa dintr-o eventuală cursă electorală pentru un nou mandat la Primăria Capitalei.

Totodată, ea neagă orice implicare a Primăriei Voluntari în situația de la două centre de îngrijire din acest oraș: "Așa cum a menționat și soțul meu, primăria pe care o conduce nu are competență de control a căminelor de bătrâni și nu are încheiate contracte de prestări servicii sociale cu parteneri privați."

Zeci de percheziții și patru arestări în dosarul azilelor

Patru persoane au fost plasate în arest preventiv şi 11 în arest la domiciliu, prin decizia Tribunalului Bucureşti, în urma percheziţiilor la centrele pentru persoanele vulnerabile din judeţul Ilfov. De asemenea, şase persoane sunt cercetate sub control judiciar, iar pentru trei a fost respinsă propunerea de arestare preventivă.

31 de percheziţii au fost făcute, în cursul zilei de marţi, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş.

În urma descinderilor, aproape 100 de persoane au fost preluate de autorităţi din trei imobile în care ar fi trebuit să primească îngrijiri. Anchetatorii au stabilit că, în loc să fie îngrijiţi, beneficiarii au fost supuşi la tratamente inumane ori degradante.

Exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi neasigurarea igienei beneficiarilor.

Citește și: Ororile din azile erau cunoscute de anul trecut. Interceptări din dosar: "Mă, javră ce ești!", "Stai dracului cuminte, că te bat!"

Concomitent, au avut loc peste 20 de percheziţii referitoare la omisiunea sesizării şi abuz în serviciu după ce, din 2021 şi până în prezent, două instituţii publice publice cu responsabilităţi în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului ar fi atribuit unei asociaţii, în calitate de furnizor de servicii sociale, mai multe contracte de prestări servicii sociale de tip rezidenţial pentru persoanele adulte, încadrate în grad de handicap, cu încălcarea prevederilor Legii privind achiziţiile publice, asociaţia în cauză neîndeplinind cerinţa privind experienţa similară anterioară sau nu deţinea licenţă de funcţionare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇