Ministrul Muncii, Marius Budăi, a demisionat. Cine va asigura interimatul și cine îi va lua locul

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a demisionat. Cine va asigura interimatul și cine îi va lua locul

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a demisionat azi din funcție, în urma scandalului legat de neregulile găsite în azilele din judeţul Ilfov.

”Este cât se poate de clar, evident, că dintr-un cumul de factori care ţin atât de stat, cât şi de zona privată, activitatea de protecţie a persoanelor vârstnice şi a celor vulnerabile s-a îndepărtat dramatic de scopul său iniţial. Am văzut, din păcate, în ultimele zile prea multe situaţii care probează că această activitate a devenit o afacere cinică, în care se urmăreşte profitul cu orice preţ, deseori prin suferinţe crunte, provocate seniorilor noştri.

ADVERTISING

Am avut azi dimineață o discuție cu domnul ministru al Muncii, Marius Budăi, care m-a anunțat că își va da demisia la finalul ședinței de guvern. Este un gest de onoare pentru care îi mulțumesc. Este reacția firească în orice democrație”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței Executivului de joi.

Potrivit unor surse citate de News.ro, ministrul era aşteptat astăzi să prezinte premierului Marcel Ciolacu raportul privind situaţia din centrele de îngrijire a bătrânilor, în urma scandalului de la azilele din Ilfov.

Declarații susținute de premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern din 13 iulie

Declarații susținute de premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern din 13 iulie

Publicată de Guvernul României pe Joi, 13 iulie 2023

Cine îi ia locul lui Budăi

Noul ministru al Muncii va fi stabilit săptămâna viitoare, iar vicepremierul Marian Neacşu va asigura interimatul funcţiei, au precizat surse din Guvern pentru News.ro.

ADVERTISING

Premierul Marcel Ciolacu ar prefera un profesionist în domeniu pentru acest portofoliu, în condiţiile în care ministerul are două mari priorităţi, legea pensiilor şi legea salarizării unitare.

Astfel, printre variantele vehiculate este cea a şefei Comisiei de Administraţie Publică din Camera Deputaţilor, Simona Oprescu Bucura, dar şi o specialistă din interiorul Ministerului Muncii, precum şi o specialistă pe legea pensiilor, din Vaslui.

Ce spunea Budăi zilele trecute despre demisie

Premierul Marcel Ciolacu declara zilele trecute că nu are nicio milă pentru „ticăloşii” care au făcut astfel de lucruri şi că prioritatea va fi verificarea şi reanalizarea autorizaţiilor la toate centrele pentru copii, vârstnici şi persoane cu dizabilităţi.

ADVERTISING

În urmă cu două zile, Marius Budăi spunea că demisia sa, cerută în scandalul „azilelor groazei”, „nu contează”.

”Cred că nu contează mai mult sau mai puțin demisia mea, contează foarte mult ce o să facem de acum încolo. Cred că societatea civilă trebuie să facă ce trebuie să facă societatea civilă și politică să facă altcineva. Putem pune o grămadă de întrebări: De ce? De ce? De ce? Haideți să facem, să schimbăm lucruri și să preîntâmpinăm aceste întâmplări nefericite”, aşa grăia ministrul Muncii.

Marius Budăi a avut consultări cu reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale reprezentative din domeniul asistenţei sociale, pe subiectul condiţiilor oferite în centrele de îngrijire a vârstnicilor şi persoanelor cu handicap.

Una dintre organizaţiile reprezentative, Centrul pentru Resurse Juridice, care a avut un protocol cu Ministerul Muncii în baza căruia putea face controale neanunţate în aceste centre, protocol denunţat unilateral de minister, a refuzat să participe la discuţii.

Organizaţiile Declic şi Corupţia Ucide au anunţat organizarea unui protest, joi seară, în Piaţa Victoriei, în faţa sediului Guvernului. Sub sloganul „Toţi ştiau: afară cu Budăi şi Firea!”, organizatorii solicită demiterea celor doi miniştri, susţinând că aceştia „au ştiut despre ororile din căminele pentru bătrâni şi au tăcut” şi, „mai mult, au încercat să muşamalizeze totul”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇