Centrul de Investigații Media: Sora Gabrielei Firea a fost șefa unui serviciu care a făcut șapte anchete în azilele groazei

Centrul de Investigații Media: Sora Gabrielei Firea a fost șefa unui serviciu care a făcut șapte anchete în azilele groazei

Sora ministrului Familiei Gabriela Firea, Vica Nela Andrieş (fostă Vrînceanu), a deţinut o funcţie de conducere în Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) a Primăriei Voluntari. Iar în perioada în care a lucrat efectiv la această instituţie, ca şef de serviciu, Direcţia a făcut şapte anchete în căminele anchetate de DIICOT, scrie Centrul de Investigaţii Media (CIM).

Jurnaliştii CIM o contrazic astfel pe Gabriela Firea care, în urmă cu trei zile, scria pe Facebook că sora sa „NU A CONDUS VREODATĂ un serviciu social care avea atribuţii în Voluntari sau Ilfov în cazul bătrânilor, a persoanelor cu dizabilităţi”.

ADVERTISING

Jurnaliştii de la CIM scriu, miercuri, că sora Gabrielei Firea a lucrat efectiv, din aprilie şi până în decembrie 2021, când a devenit şefă de serviciu, la Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) a Primăriei Voluntari condusă de cumnatul ei, Florentin Pandele.

Vica Nela Andrieş a fost mai întâi „inspector principal” la Compartimentul Strategii, Programe, Proiecte, Parteneriate, Relaţii cu ONG din cadrul Serviciului pentru Protecţia Copilului şi Tineret din instituţie, după care a devenit şefa serviciului Asistenţă şi Protecţie Socială, arată documente obţinute de la Direcţia de Asistenţă Socială Voluntari la solicitarea reporterilor de la Libertatea şi citate de CIM.

ADVERTISING

În prima calitate, cea de inspector principal, prima atribuţie a Vicăi Nela Andrieş era „elaborarea de proiecte, programe, referitoare la restructurarea, organizarea şi dezvoltarea de programe de asistenţă socială destinate copiilor, familiei, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilităţi, oricăror alte persoane aflate în situaţie de risc”, conform fişei postului.

Aceeaşi fişă a postului prevedea că Andrieş era responsabilă şi de „consilierea şi îndrumarea „organismelor private” de asistenţă socială, adică şi de centrele private din Voluntari care acum au ajuns să fie obiectul anchetei DIICOT.

ADVERTISING

Șapte controale

În perioada de nouă luni, colegii acesteia au făcut şapte controale într-un centru condus de Cristina Dumitra, parte dintre centrele pentru persoane dependente din Ilfov investigate acum de DIICOT.

„În aceeaşi fişă a postului, la al treilea punct indicat în răspunsul DAS, inspectorul principal Nela Vica Andrieş avea de ”elaborat” proiecte şi programe ”pentru sprijinirea persoanelor aflate în dificultate”. Totodată, aceasta trebuia să monitorizeze (punctul zece), împreună cu serviciile de specialitate din cadrul instituţiei, ”serviciile sociale comunitare prestate categoriilor de persoane defavorizate ale oraşului Voluntari, în colaborare cu O.N.G - urile care activează în domeniul social sau direct de către acestea, prin subcontractare de servicii în baza legilor speciale din domeniul asistenţei sociale”, precum şi să se ocupe de ”culegerea informaţiilor necesare pentru realizarea materialelor””, notează, miercuri CIM.

Conform sursei citate, un răspuns oficial al Direcţiei de Asistenţă Socială Voluntari arată că Nela Vica Andrieş a lucrat în instituţie din 2018 până în 2023, având perioade în care a avut contractul de muncă suspendat la cerere.

„Ea a avut raporturile de muncă suspendate între august 2018 şi aprilie 2021, dar şi suspendate la cerere între ianuarie 2022 şi februarie 2023. (…) Practic, imediat ce a câştigat concursul pentru poziţia de inspector principal la DAS Voluntari, cumnata primarului şi-a suspendat postul, nemuncind acolo deloc aproape doi ani. Aşadar, din 54 de luni, sora Gabrielei Firea a lucrat opt luni întregi, mai 2021-decembrie 2021.

56.000 lei a câştigat Nela Vica Andrieş în cele opt luni la DAS, adică 7.000 lei pe lună, conform declaraţiilor de avere. Mai apoi, în decembrie 2021, Nela Vica Andrieş a ajuns şefa Serviciului de Asistenţă şi Protecţie Socială a DAS. Paradoxal, o lună mai târziu, în ianuarie 2022, Nela Vica Andrieş îşi suspendă din nou contractul de muncă, de data asta la cerere, pentru mai bine de un an.

Revine la serviciu la DAS undeva în luna februarie 2023, imediat după ce BdB şi CIM au publicat seria despre centrele din Ilfov care acum fac obiectul unei ample investigaţii a procurorilor DIICOT, doar pentru câteva zile, însă. În aceeaşi lună, conform documentului, sora ministrului Firea şi cumnata primarului Pandele este transferată la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Ilfov”, notează CIM.

Jurnaliştii de la Centrul de Investigaţii media susţin însă că au mai găsit şi alte documente care contrazic informaţiile oferite oficial de DAS şi conform cărora sora Gabrielei Firea, pe când purta încă numele de familie Vrânceanu, a fost inspector la asistenţa socială din subordinea cumnatului ei încă din 2017, deşi instituţia vorbeşte despre angajarea ei abia în 2018. CIM invocă declaraţiile de avere ale surorii lui Firea în acest sens.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇