Primăria Sectorului 5 își cumpără 200 de ziare pe zi de la Antena 3 SA, ca să le arate cetățenilor cu ce se ocupă. Câți bani publici cheltuiește

Primăria Sectorului 5 își cumpără 200 de ziare pe zi de la Antena 3 SA, ca să le arate cetățenilor cu ce se ocupă. Câți bani publici cheltuiește

Primăria Sectorului 5 cumpără zilnic 200 de ziare tipărite pe care să le ofere firmelor și cetățenilor, pentru a-și face cunoscută activitatea.

Furnizorul ziarelor – Antena 3 SA – a primit contractul în urma unei încredințări directe cu o valoare de peste 17.000 de euro, potrivit datelor din Sicap.

La solicitarea spotmedia.ro, Primăria Sectorul 5 a evitat să spună în baza căror criterii a ales să cumpere un singur titlu, dintre cele care încă apar în format tipărit.

Pe 24 februarie, Primăria Sectorului 5 a declanșat, în Sicap, o achiziție inițiată din catalogul electronic – o formă de încredințare directă – pentru a-și cumpăra ziare Jurnalul. Puteți accesa toate detaliile licitației aici.

Jurnalul-licitatie-printscreen

Potrivit descrierii achiziției din Sicap, Primăria Sectorului 5 și-a dorit „achiziționare cotidian Jurnalul 200 buc/zi x 215 zile x 2,01 lei fără TVA/buc)”.

ADVERTISING

Suma totală alocată de Primăria Sectorului 5 pentru a-și cumpăra ziarele Jurnalul este de 86.430 lei (echivalentul a 17.597 euro, la data achiziției).

Am întrebat, în scris, Primăria Sectorului 5:

  • ce face cu 200 de ziare pe zi
  • cine, din cadrul instituției, a decis să le cumpere
  • în baza căror criterii a ales să cumpere 200 de exemplare pe zi doar din ziarul Jurnalul. Și nu a optat și pentru alte titluri de ziare tipărite de pe piață? Ce criterii a îndeplinit cotidianul Jurnalul și nu au îndeplinit celelalte de pe piață?
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Instituția - care după încarcerarea lui Cristian Popescu Piedone este condusă de primarul interimar Ion Constantin Melnic (PSD) – ne-a răspuns că avea nevoie de ziare pentru „diseminarea de informații publice”.
„Achiziția este necesară diseminării informațiilor publice ca:

  • publicarea de concursuri de recrutare
  • publicarea de anunțuri privind închirierea spațiilor comerciale anuale și/sau ocazionale
  • informații privind programele derulate de Primăria Sectorului 5 sau achiziții publice conform Codului Administrativ.
ADVERTISING

Necesitatea identificată este desfășurarea în condiții optime a nevoilor care presupun urmărirea și centralizarea evenimentelor din administrația publică locală.

S-a identificat ca fiind oportun ca toate informațiile de interes public mai sus menționate să fie puse atât la dispoziția operatorilor economici din Sectorul 5 al Municipiului București, cât și persoanelor fizice, prin intermediul ziarelor livrate către primărie, acestea fiind furnizate cetățenilor în incinta instituției”, a transmis Primăria Sectorului 5, la solicitarea spotmedia.ro.

Instituția nu a menționat cine din cadrul instituției a luat decizia de a cumpăra 200 de ziare Jurnalul pe zi și nici care au fost criteriile obiective pentru selectarea acestui titlu în defavoarea tuturor celorlalte de pe piață.

„Care sunt criteriile pe care le-a îndeplinit cotidianul Jurnalul și nu le-au îndeplinit celelalte de pe piață” este una dintre întrebările spotmedia.ro la care Primăria Sectorului 5 nu a răspuns clar.

Singurele informații în plus pe care ni le-a mai comunicat instituția țin de faptul că a făcut achiziția cu respectarea legii.

„Conform legii 98/2016, articolul 7, punctul 5, cu modificările și completările ulterioare, achiziția de servicii sau produse se poate realiza pe baza unei singure oferte dacă valoarea estimată a achiziției este mai mică sau egală cu 140.000 lei”, ne-a mai transmis Primăria Sectorului 5.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇