Cea mai săracă primărie din București dă vină pe un fost angajat pentru că a pierdut banii din „Anghel Saligny”: 45,3 milioane de lei

Cea mai săracă primărie din București dă vină pe un fost angajat pentru că a pierdut banii din „Anghel Saligny”: 45,3 milioane de lei

Primăria Sectorului 5 dă vina pe un fost director de Investiții pentru că – în ciuda nevoilor mari de finanțare – nu a reușit să atragă nici măcar un leu din Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Contactat de spotmedia.ro, fostul director susține că – pe fondul unor neînțelegeri din administrația locală – nu a primit sprijinul necesar pentru a rezolva toate problemele. Între timp, nici nu mai lucrează în primăria de sector.

spotmedia.ro a cerut de la toate cele 7 primării din București informații despre proiectele pentru care au încercat să obțină finanțare din PNRR și PNI Anghel Saligny, dar și despre finanțările aprobate.

ADVERTISING

Dintre toate primăriile, doar cea a Sectorului 5 nu ne-a oferit, inițial, nicio informație cu privire la proiectele pentru care a încercat să obțină finanțare din PNI „Anghel Saligny”.

Pe site-ul Ministerului Dezvoltării se menționează că Primăria Sectorului 5 a înaintat două solicitări de finanțare pentru sisteme de apă și canalizare și modernizare de drumuri prin care a cerut 45.397.727 de lei.

Dar niciunul dintre proiecte nu a fost aprobat.

E o problemă, în condițiile în care - dintre toate primăriile din București - cea din Sectorul 5 are cel mai mic buget local. În schimb, nevoile de investiții și de bani pentru asistență socială sunt foarte mari. Așa că orice ban contează.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În ședința Consiliului Local de pe 20 aprilie 2023, consilierul USR Iustinian Roșca (USR) i-a solicitat primarului interimar Constatin Melnic (PSD) un raport cu privire la starea economică și socială a sectorului și detalii cu privire la modul în care a rămas instituția fără niciun leu din Anghel Saligny.

Puteți urmări intervenția consilierului local Iustinian Roșca (USR) în materialul video de mai jos, de la minutul 24:00:

Ședința Consiliului Local Sector 5

Ședința Consiliului Local Sector 5

Publicată de Comunicare Primăria Sector 5 pe Joi, 20 aprilie 2023

N-a primit răspuns.

Ca să înțelegem mai bine cum s-a ajuns în situația ca primăria de sector să piardă zeci de milioane de lei de care are atâta nevoie, am cerut lămuriri de la instituția condusă de viceprimarul Constantin Melnic (PSD).

ADVERTISING

Iată ce ne-a răspuns Primăria Sectorului 5.

Pe 8 noiembrie 2021, instituția a înaintat două proiecte, cu o valoare totală de 48.007.915 lei (din care Guvernul putea asigura 45.397.727 de lei, potrivit datelor MDRAP - n.red.).

„Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a transmis, în data de 26.01.2022, către Sectorul 5 al Municipiului București solicitări de clarificări cu termen de răspuns de 15 zile, însă conform cererilor de finanțare, persoana de contact, respectiv domnul Adrian Cormoș - Director Executiv Direcția de Investiții în perioada mai sus menționată - nu a răspuns solicitărilor.

Conform datelor din platforma pentru «Programul Națioanl de Investiții - Anghel Saligny», domnul Adrian Cormoș a folosit adresa de e-mail adrian.cormoș@sector5.ro, fiind singura persoană din instituție care avea acces la aceste informații.

Menționăm faptul că lipsa răspunsului la solicitările de clarificări în termenul precizat duce la respingerea cererilor de finanțare”, a transmis Primăria Sectorului 5 la solicitarea spotmedia.ro.

Adrian Cormoș nu mai lucrează la Primăria Sectorului 5. La finalul lunii februarie, a completat declarația de avere care trebuie depusă la 30 de zile de la încetarea contractului de muncă.

Iar pe 22 martie 2023 a depus declarație de avere ca șef de birou în cadrul Primăriei Otopeni.

Contactat telefonic de spotmedia.ro, Adrian Cormoș a declarat că nu din rea voință n-a depus documentele necesare.

„Nu că n-am vrut eu. Doamne ferește! Parte dintre documente sunt încărcate în platformă. Dar era nevoie de o hotărâre de Consiliu Local pentru adoptarea unor indicatori tehnico-economici. Și datorită discuțiilor interne care aveau loc la acea dată, nu s-a mai dat hotărârea de Consiliu Local.

Și nici nu e singurul caz. Nu s-a făcut nimic. Am găsit oportunitatea să solicităm bani pentru reabilitare termică tot de la Ministerul Dezvoltării. Nici acolo nu s-a făcut nimic”, ne-a declarat Adrian Cormoș.

Cert este că, la acest moment, doar două primării din București nu au primit bani din Anghel Saligny. Una e PMB - care a cerut banii corect și la timp - dar are șanse mici să-i primească din cauză că sumele cerute sunt foarte mari.

Iar cealaltă e Primăria Sectorului 5 care, deși are mare nevoie de bani, nu reușește să-i obțină nici de la Guvernul României, nici de la Bruxelles.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇