Exclusiv Primarii din București și Programul „Anghel Saligny”: Cine n-a primit niciun leu și ce fac cu banii campionii finanțărilor

<span style="color:#990000;font-size:100%;">Exclusiv</span> Primarii din București și Programul „Anghel Saligny”: Cine n-a primit niciun leu și ce fac cu banii campionii finanțărilor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Toți cei 7 primari din București au cerut bani din Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”. Dar numai 5 primesc.

Iată cine și cât a reușit să atragă, dar și pe ce se vor cheltui acești bani.

După scandal, o mulțime de proiecte finanțate

Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny” - cu o valoare inițială de 50 de miliarde de lei - a fost subiect de scandal pe vremea când PNL și USR formau o alianță.

Motivul: mai mulți membri ai USR susțineau că „Anghel Saligny” a fost creat de aripa din PNL condusă pe atunci de Florin Cîțu doar pentru a-și consolida puterea politică. Cu alte cuvinte, chiar înainte de congresul în care s-au înfruntat Cîțu și Orban, PNL voia să le dea bani prin PNI „Anghel Saligny” primarilor din țară fără să le impună și criterii clare de performanță. Așa că sume importante riscau să fie cheltuite, din nou, pe investiții inutile care nu le rezolvau oamenilor problemele.

Până la urmă - pe fondul disputei și al multor alte neînțelegeri - alianța dintre PNL și USR s-a rupt.

PNI „Anghel Saligny” a fost adoptat. Ba chiar valoarea lui totală a fost majorată de Guvern în urmă cu mai bine de un an de la 50 la 65 de miliarde de lei.

ADVERTISING

Toți cei 7 primari din București au încercat să obțină bani din acest program, dar numai 5 au reușit.

Iată situația, pe larg.

Nicușor Dan a cerut 7,6 miliarde lei. N-a primit niciun leu. La ce îi trebuie banii

Primăria condusă de Nicușor Dan a înaintat 36 de cereri de finanțare din PNI „Anghel Saligny”, în valoare totală de 7.680.895.417 lei.

Solicitarea cu cea mai mare valoare – prin care instituția vrea să atragă 1.345.124.129 de lei – vizează refacerea mai multor străzi mari. Anume: Bd. Theodor Pallady, Bd. 1 Decembrie, Bd. Basarabia, Calea Călărașilor, Bdul Corneliu Coposu inclusiv Bucla Complex Titan.

Iată și următoarele 5 cereri de finanțare, ordonate în funcție de mărimea sumei cerute:

  • reabilitarea Bd. Tei - Str Dna Ghica, a Pieței Delfinului, a Bd. Chişinău, Bd. N. Grigorescu, a Str. Iuliu Hațeganu și a Soselei Vitan Bârzești până la Șoseaua Olteniței cu 779.891.793 lei
  • îmbunătățirea accesului pietonal pentru bucureșteni, amenajare și informare călători pentru stațiile de transport public cu o investiție de 715.934.454 lei
  • reabilitarea străzilor Sf. Constantin, Ionel Perlea, Grigore Cobălcescu și traseul de pe Bd. Ion Mihalache, Calea Griviței, Bd. Bucureștii Noi, Bd Gloriei (inclusiv cap terminal de la Str. Piatra Morii și bucla de tramvai Cișmigiu) cu 515.382.458 lei
  • finalizarea lucrărilor la Prelungirea Ghencea între Strada Brașov și Terminal tramvai 41 cu 438.810.852 lei
  • implementarea proiectului Dâmbovița - Axa Creativă a orașului, cu o finanțare de 410.007.731 lei.
ADVERTISING

Alte finanțări consistente cerute de Nicușor Dan vizau reabilitări de străzi mari din București, printre care:

  • Bd. Dimitrie Pompeiu, Şos. Petricani, Bd. Lacul Tei, Str Maica Domnului, Str Reînvierii și Str Turmelor
  • Str. Barbu Văcărescu și Str. Cpt. Av. Alexandru Șerbănescu, de la Şos Ștefan cel Mare la Pod Băneasa
  • Bd. Gării Obor, Bd. Ferdinand (între Gara Obor și Sos Pantelimon), Soșeaua Pantelimon și Str. Baicului

De asemenea, PMB a înaintat un proiect pentru refacerea spațiului pietonal din Piața Constituției cu 316.229.529 de lei.

Primăriei conduse de Nicușor Dan nu i-a fost aprobat nici măcar o finanțare din cele solicitare.

Clotilde Armand (USR): 32,9 milioane lei pentru apă și canalizare

În 2021, Consiliul Local al Sectorului 1 a adoptat depunerea unei cereri de finanțare din PNI Anghel Saligny pentru extinderea rețelei de apă și canalizare pe 23 de străzi.

Valoarea totală a lucrărilor era de 34.935.266 de lei cu TVA.

La solicitarea spotmedia.ro, Primăria Sectorului 1 a transmis că a înaintat cererea de finanțare.

Iar ministrul Dezvoltării a emis Ordinul nr. 1246/2022, prin care a aprobat o finanțare în valoare de 32.984.376 de lei.

ADVERTISING

La acest moment, se lucrează la documentațiile de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI). Acestea sunt un fel de studii de fezabilitate (SF).

Principala diferență este că SF-urile se fac pentru construcții noi, iar DALI-urile se fac pentru reparații și alte intervenții la infrastructura existentă.

„Străzile pentru care s-a obținut finanțarea prin acest program a introducerii alimentării cu apă și a canalizării sunt următoarele: Aleea Snagov, Aleea Scroviștea, Strada Neajlovului, Drumul Dracea Marin, Strada Aurelian S. Petre, Drumul Plaiul Nucului, Strada Piscu Vechi, Strada Piscu Scoarței, Drumul Piscu Radului, Intrarea Stegarului, Drumul Piscu Sadovei, Strada Chitila-Triaj, Strada Mihalache Raiciu, Strada Câmpul cu Maci, Drumul Poiana Mierlei, Strada Murfatlar, Strada Naturaliștilor, Intrarea Cupșani, Strada Lonea, Drumul Nădlac, Drumul Cavnic și Drumul Arieș”, a transmis Primăria Sectorului 1 pentru spotmedia.ro.

Radu Mihaiu (USR): Peste 27 de milioane lei pentru străzi

Primăria Sectorului 2 ne-a transmis că a depus 10 cereri de finanțare din PNI „Anghel Saligny”, în valoare totală de 27.067.591 de lei.

Toate cererile au fost aprobate și vor fi finanțate integral.

Cu acești bani, primăria condusă de Radu Mihaiu va face lucrări de reabilitare pe străzile: Litovoi Voievod, Seneslav Voievod, Viesparilor, Nicolae Milescu, Precupeții Vechi, Eufrosin Potecă, Badea Cârțan, Amiral Ion Murgescu și Cremenița.

Robert Negoiță (PSD): 25 milioane pentru pasajele de pe Bd. Pallady

Primăria condusă de Robert Negoiță a transmis la solicitarea spotmedia.ro că a înaintat două solicitări de finanțare din PNI „Angjel Saligny”.

Cu una dintre ele a vrut să obțină 8 milioane de lei pentru pasajul suprateran pe care-l construiește la intersecția Bd. Theodor Pallady cu Strada Drumul între Tarlale.

Prin a doua cerere de finanțare, Primăria Sectorului 3 a solicitat 17 milioane de lei pentru 2 pasaje supraterane pe care le construiește deja pe Bd. Theodor Pallady, în dreptul complexului comercial unde e amplasat magazinul Ikea.

Potrivit Primăriei Sectorului 3, ambele solicitări au statusul „în așteptare”.

Pe site-ul Ministerului Dezvoltării, însă, ambele solicitări de finanțare ale Primăriei Sectorului 3 figurează pe lista celor aprobate.

Daniel Băluță (PSD): 25 de milioane lei pentru Pasajul Metalurgiei

Primăria condusă de Daniel Băluță ne-a transmis că „a întocmit și înaintat o singură cerere de finanțare, cu valoare totală solicitată de 25.000.000 de lei, care a și fost aprobată, așa cum a fost formulată”.

Banii merg către cel mai mare șantier rutier al primăriei de sector.

Fondurile disponibile din această linie de finanțare sunt utilizate pentru realizarea obiectivului de investiții «Construire pasaj rutier suprateran la intersecția străzii Turnu Măgurele cu B-dul Metalurgiei și B-dul Alexandru Obregia», a precizat Primăria Sectorului 4 pentru spotmedia.ro.

Piedone/Melnic (PSD): Două cereri, niciuna aprobată momentan

Primăria Sectorului 5 n-a răspuns, până la momentul publicării acestui articol, la întrebările spotmedia.ro legate de stadiul accesării fondurilor din PNI „Anghel Saligny”.

Pe site-ul Ministerului Dezvoltării există însă o listă cu toate finanțările cerute de primării.

Pe această listă, Sectorul 5 are înscrise două solicitări, pentru proiecte de extindere a rețelelor de apă și canalizare și pentru modernizarea de drumuri din Sectorul 5.

Pentru aceste proiecte, Sectorul 5 poate primi de la stat cel mult 45.397.727 de lei.

Pe lista proiectelor acceptate pentru finanțare – publicată tot pe site-ul ministerului – nu figurează niciunul dintre cele depuse de Primăria Sectorului 5.

Ciprian Ciucu: 30,7 milioane de lei. Pe ce se duc banii

Primăria Sectorului 6 a înaintat 15 cereri de finanțare a unor proiecte din PNI „Anghel Saligny”, cu o valoare totală de 94.124.958 de lei.

Primesc finanțare 10 dintre aceste cereri, cu o valoare totală de 30.753.216 lei.

Iată în ce se vor investi banii, potrivit Primăriei Sectorului 6:

  • reabilitarea străzii Drumul Valea Largă (18.692.443 lei)
  • reabilitarea străzii Drumul Osiei (6.307.556 lei)
  • extinderea rețelei de canalizare pe străzile Drumul Mănăstirea Sihăstria, Ddrumul Govora și strazile Drenajului și Mânăstirea Văratec (4 proiecte cu o valoare totală de 3.957.866 lei)
  • extinderea rețelei de alimentare cu apă curentă pe străzile Drumul Mănăstirea Sihăstria, Drumul Mânăstirea Govora și pe Străzile Drenajului și Mânăstirea Văratec (4 proiecte în valoare de 1.795.348 lei).

Concluzii

Toți cei 7 primari din Capitală au cerut bani din PNI „Anghel Saligny”.

Doar 2 n-au primit.

Unul dintre ei este Nicușor Dan, care a propus proiecte mari și a solicitat sume pe măsură din PNI „Anghel Saligny”.

Spre exemplu, doar pentru reabilitarea a 5 străzi mari și a unei zone din Sectorul 3, suma solicitată a fost de peste 1,3 miliarde de lei, în condițiile în care finanțările pentru proiectele din întregul oraș abia au depășit cu puțin 138 milioane de lei.

Al doilea primar care nu are nicio cerere de finanțare aprobată, la acest moment, este cel interimar al Sectorului 5, Constantin Melnic.

În rest, cele mai mari sume – din datele de până acum – le va atrage primarul Sectorul 1, Clotilde Armand (USR). Este vorba despre 32,9 milioane de lei pentru extinderea rețelei de apă și canalizare pe 23 de străzi.

Urmează, în acest top, în funcție de sumele atrase: primarul Sectorul 6, Ciprian Ciucu (cu peste 30 de milioane lei) și primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu (cu peste 27 de milioane de lei).

Și apoi, la egalitate, primarii Sectorului 3, Robert Negoiță, și primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, care atrag, fiecare, câte 25 de milioane de lei.

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, are cele mai multe proiecte aprobate: 10.

4 primari au rată de aprobare de 100% a cererilor de finanțare: Armand, Mihaiu, Negoiță și Băluță.

Dar Armand și Băluță au depus câte o singură cerere de finanțare, iar Negoiță a depus 2.

Așa că singurul primar cu un număr mai mare de proiecte depuse (adică 9) și aprobate în totalitate rămâne, momentan, Radu Mihaiu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇