Exclusiv Cine e campionul PNRR la București. Și cine stă cel mai prost dintre primarii Capitalei

<span style="color:#990000;font-size:100%;">Exclusiv</span> Cine e campionul PNRR la București. Și cine stă cel mai prost dintre primarii Capitalei

Toți cei 7 primari din București au nevoie de cât mai mulți bani pentru proiecte prin care să le îmbunătățească oamenilor condițiile de trai, în oraș.

Bugetul local n-a fost niciodată suficient, nici la PMB, nici la primăriile de sector. Mereu au rămas lucruri nefăcute, din lipsă de bani.

Așa că milioanele nerambursabile din PNRR pot contribui consistent la finanțarea îmbunătățirii condițiilor de trai. Spre exemplu, dacă primarul ar putea lua autobuze sau ar putea termoizola blocuri cu bani din PNRR, i-ar rămâne mai mult pentru spații verzi, drumuri, parcări sau alte nevoie ale comunității.

Asta, dacă primarii vor și pot să atragă bani europeni prin PNRR.

Iată cât a cerut fiecare primărie din București până acum, cât a primit și ce va face cu banii, ca să le îmbunătățească viața bucureștenilor.

Ca să avem o imagine clară a modului în care primarii accesează aceste fonduri, am întrebat, pe 7 martie 2023, la fiecare dintre cele primării din București:

  • câți bani a cerut din PNRR
  • care sunt proiectele cu valoarea cea mai mare pentru care a solicitat bani
  • ce finanțări i s-au aprobat deja

Instituțiile au răspuns la momente diferite (și unele doar parțial), așa că e posibil ca, în ultimele zile, să li se fi mai aprobat proiecte care nu sunt incluse în situația de mai jos.

În continuare, aflați cu stau lucrurile pentru fiecare primărie în parte, la fiecare primărie în parte.

Nicușor Dan: PMB a primit peste 10% din ce a cerut. Dar și subordonatele aduc bani din PNRR

PMB a transmis, la solicitarea Spotmedia.ro, că a depus 13 cereri de finanțare din PNRR în valoare totală de 1.097.138.148 de lei.

ADVERTISING

Cele mai mari sume solicitate sunt pentru:

  • 46 de tramvaie lungi de 27 m cu o finanțare de 452,8 milioane de lei
  • autobuze electrice de 10 m pentru trasee de noapte și de zi. S-au depus 2 cereri de finanțare în valoare totală de 323 milioane de lei.
  • microbuze electrice cu o finanțare de 73,8 milioane de lei.
  • extinderea și modernizarea sistemului de semaforizare inteligentă. S-au depus 2 cereri de 64,7 milioane de lei, respectiv 29,5 milioane de lei.
  • achiziția de troleibuze, unele cu emisii zero sau baterii, altele din gama 12 m cu autonomie minim 20 km. S-au depus 2 cereri în valoare totală de 75,3 milioane de lei.
  • consolidare seismică și renovare energetică moderată (creșterea eficienței energetice cu până la 60% - n.red) a corpurilor A și B ale Maternității Bucur, cu o finanțare de 36 milioane de lei.
  • realizarea sistemului integrat de informare a călătorilor din stațiile de transport public în comun ITS Integrat Smart & Green Mobility pentru regiunea București – Ilfov cu o finanțare de 27,9 milioane de lei

Potrivit informațiilor comunicate de PMB la solicitarea Spotmedia.ro, s-au aprobat deja 6 solicitări de finanțare, în valoare totală de aproape 160 milioane de lei (inclusiv TVA).

Mai exact, s-au aprobat finanțări pentru: parte din modernizarea sistemului de semaforizare inteligentă, pentru sistemul de informare al călătorilor în stații, pentru cele 8 troleibuze de 12 metri, pentru digitalizarea serviciilor primăriei și pentru consolidarea Maternității Bucur.

Nicusor-Dan
Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan. Sursă foto: Facebook/PMB

PMB ne-a comunicat proiectele și sumele pe care le-a solicitat în nume propriu.

ADVERTISING

Administrația Spitalelor și Serviciilor Sanitare (ASSMB) și Administrația pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) au cerut și alte finanțări din PNRR, parte deja probate.

Spre exemplu, în urmă cu 2 săptămâni, AMCCRS transmitea pe site-ul său că a obținut finanțări din PNRR pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic în valoare de 45 de milioane de euro (deci în jur de 222,7 milioane de lei).

În plus, viceprimarul Horia Tomescu a anunțat pe Facebook că ASSMB a depus 10 proiecte în valoarea de 29,8 milioane de lei. A primit finanțare pentru 4 dintre ele.

Armand (USR): Din 42 de cereri, una a primit finanțare

Primăria Sectorului 1 a transmis la solicitarea Spotmedia.ro că a înaintat 42 de cereri de finanțare prin care a solicitat, din PNRR, circa 100 de milioane de euro (adică în jur de 495 milioane de lei, la cursul zilei - n.red.).

Iată care a fost scopul și valoarea celor mai mari finanțări solicitate:

  • construirea a 11 blocuri nZEB plus pentru tineri și asigurarea infrastructurii pentru transportul verde prin amplasarea punctelor de încărcare a vehiculelor electrice cu o finanțare de 165,5 milioane de lei
  • renovarea energetică a unor blocuri. S-au depus două solicitări în valoare totală de 96 milioane de lei
  • consolidare seismică și renovare energetică moderată a unor clădiri publice. În topul solicitărilor de finanțare cu cea mai mare valoare se numără două prin care primăria vrea să atragă o valoare totală de 31,5 milioane de lei
  • renovare energetică moderată a unor clădiri publice. Printre solicitările cu cea mai mare valoare se numără 5 astfel de cereri prin care Primăria Sectorului 1 a cerut finanţări în valoare totală de 66,4 milioane de lei.
ADVERTISING

„Una dintre aceste cereri în cuantum de 28,2 milioane euro (adică 165,5 milioane de lei - n.red.) și care are ca obiect construirea a 11 blocuri nZEB plus pentru tineri, profesori și medici a fost deja aprobată de ministrul Dezvoltării, iar contractul de finanțare a fost semnat în data de 10 martie 2023 de primarul Sectorului 1, Clotilde Armand”, a transmis Primăria Sectorului 1 la solicitarea Spotmedia.ro.

BUCURESTI - PREFECTURA
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand. Sursă foto: Mediafax.ro/Hepta.ro/Eduard Vînătoru

Blocurile cu 4-5 etaje se vor construi pe Șoseaua Odăii nr. 3-5 și vor avea 366 de apartamente: 122 de garsoniere, 183 de apartamente cu două camere și 61 apartamente cu trei camere.

În plus, în aceeași zonă, vor fi amenajate locuri de joacă, spații verzi, 400 de locuri de parcare și vor fi montate stații de încărcare pentru vehiculele electrice.

Practic, Primăria Sectorului 1 a reușit să primească finanțare pentru una dintre cele 42 de solicitări de bani din PNRR.

Din punct de vedere al sumelor, instituția condusă se de Clotilde Armand are asigurată deja puțin peste o cincime din suma solicitată din PNRR.

Mihaiu (USR): 16 cereri de finanțare, cu rată mare de aprobare

Primăria Sectorului 2, condusă de Radu Mihaiu (USR), a înaintat 16 solicitări de finanțare din PNRR, în valoare totală de 228,8 milioane de ei.

Iată care sunt cele mai mari sume solicitate și proiectele pentru care instituția are nevoie de fondurile nerambursabile:

  • renovarea energetică moderată a 14 blocuri cu o finanțare de 72,9 milioane de lei
  • amenajarea unor trasee de 36,45 km de piste de biciclete cu 42,7 milioane de lei.
  • construirea a două creșe. Una cu 110 locuri, cu o finanțare de 21,6 milioane de lei și alta cu 40 de locuri și o finanțare de 11, 8 milioane de lei.
  • construirea a 30 de locuințe nZeb pentru tineri defavorizați pe Bd. Basarabiei 151 și amplasarea a 44 de stații de încărcare a vehiculelor electrice cu 19,3 milioane de lei.

Alți 42,3 milioane de lei vor merge pe reabilitare termică moderată a blocurilor din sector.

Din informațiile comunicate de Primăria Sectorului 2 reiese că - din cele 16 solicitări de finanțare înaintate - i s-au aprobat 14. Există însă și finanțări care s-au realizat pe un circuit ceva mai lung. Spre exemplu, pentru una din crește Primăria Sectorului 2 făcut solicitare către CNI, care va atrage banii din PNRR și va fi construită.

La un moment dat, Primăria Sectorul 2 a ajuns la grad de aprobare a finanțărilor de 100%, toate cele 16 solicitări fiindu-i aprobate.

Între timp, a mai depus 2 care sunt în analiză.

Suma totală a finanțărilor aprobate pentru Primăria Sectorului 2 se ridică la peste 196 milioane de lei și reprezintă peste 85% din suma solicitată de instituție din PNRR.

Radu-Mihaiu-Spotmedia
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu. Foto: Alexandru Nistor

Negoiță (PSD): Solicitări la foc automat pentru bani din PNRR. Aproape o treime dintre cereri vor fi finanțate

Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță (PSD), a precizat la solicitarea Spotmedia.ro că a trimis 151 de solicitări de finanțare cu bani din PNRR, în valoare totală de 4,09 miliarde de lei.

Cere banii pentru două tipuri de proiecte:

  • renovarea energetică (moderată sau aprofundată) a unor blocuri și clădiri publice
  • consolidarea seismică dublată de renovare energetică a unor blocuri și clădiri publice.

Cele mai scumpe 10 proiecte pe care Primăria Sectorului 3 vrea să le finanțeze din PNRR presupun renovarea energetică aprofundată pentru blocuri de locuințe.

Acest tip de renovare energetică înseamnă mai mult decât anveloparea clădirii. Printre altele, presupune și instalarea unor surse de producție de energie, cum ar fi panourile solare (pe care primăria lui Negoiță vrea să le monteze pe acoperișurile de bloc).

Primăria Sectorului 3 nu ne-a comunicat că valoarea celor 42 de proiecte aprobate pentru finanțare este de 498,9 milioane lei.

BUCURESTI - SCOALA HAMBURG NR.195 - PROIECT PILOT
Primarul Sectorului 3, Robert Negoita. Sursă foto: Mediafax.ro/Hepta.ro/Andreea Alexandru

Cu alte cuvinte, Primăria Sectorului 3 a primit deja finanțare pentru aproape o treime dintre proiectele pe care le-a propus.

Din punct de vedere al sumelor atrase, din informațiile parțiale pe care le-a făcut publice, instituția condusă de Robert Negoiță a atras abia a 8-a parte din ce și-a propus.

Băluță (PSD): O strategie din martie 2022 aduce bani grei în Sectorul 4

Primăria Sectorului 4, condusă de Daniel Băluță (PSD), a depus 30 de solicitări de finanțare din PNRR, în valoare de 1,58 miliarde de lei (inclusiv TVA).

Dintre solicitări, 12 vizează renovarea unor clădiri publice și 18 renovarea unor clădiri rezidențiale.

Primăria Sectorului 4 a abordat PNRR într-un mod diferit față de celelalte sectoare.

Mai exact, a obținut, pe 31 martie 2022, aprobarea Consiliului Local pentru o Strategie de Dezvoltare a Comunității Marginalizate din zonele Giurgiului - Berceni.

Din procesul verbal al ședinței de CL se poate vedea clar că asumarea zonei respective ca fiind una cu risc de marginalizare pentru populație s-a făcut - după cum a explicat președintele de ședință, Cosmin Bărbădălu (PSD), „în vederea accesării de fonduri pentru realizarea investițiilor, reabilitării blocurilor, dezvoltarea infrastructurii (...) ajută în depunerea proiectelor finanțării europene”.

La acel moment, consilierul local Rareș Laurențiu Oprea (USR) a întrebat dacă proiectul a fost în dezbatere publică. Și dacă da, cum de nimeni n-a formulat nici măcar o opinie. Președintele de ședință i-a sugerat colegului să pună întrebări la finalul ședinței.

Iar strategia a fost adoptată.

Daniel Băluță
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță. Foto: Mediafax.ro/Hepta.ro/Eduard Vînătoru

Ulterior, Primăria Sectorului 4 a folosit statutul de zonă cu risc de marginalizare pe care l-a acordat zonei Giurgiului - Berceni.

Mai exact, din suma totală pe care a solicitat-o din PNRR, aproape două treimi (adică 985,4 milioane de lei) a fost pentru finanțarea renovării energetice a blocurilor din zonele cu risc de marginalizare și sărăcie (așa cum au fost ele stabilite pe 31 martie 2022).

Toate cererile respective au primit undă verde pentru finanțare.

Astfel, din 30 de cereri de finanțare în valoare totală de 1,58 miliarde de lei cu TVA, Primăriei Sectorului 4 i s-au aprobat deja 24 de cereri, în valoare totală de 1,22 miliarde fără TVA (sau 1,45 miliarde de lei cu TVA).

Cu alte cuvinte, dintre solicitările de finanțare înaintate de primăria condusă de Daniel Băluță s-au aprobat deja 80%, iar peste 90% din sume vor putea fi folosite pentru lucrări în Sectorul 4.

Pot exista diferențe de sume atrase, în funcție de modul în care se plătește/recuperează TVA.

Dar asta nu schimbă situația. La acest moment, Primăria Sectorului 4 are cele mai mari finanțări din PNRR aprobate dintre toate primăriile din București.

Piedone/Melnic (PSD): Din 3 cereri, una va fi finanțată

Primăria Sectorului 5, condusă până acum aproape un an de Cristian Popescu Piedone (condamnat și încarcerat pe 12 mari 2022) și ulterior de mai mulți primari intermediari (cel mai recent fiind Constantin Melnic de la PSD), a înaintat trei solicitări de finanțare din PNRR, în valoare totală de 111,1 milioane de lei.

I s-a aprobat finanțarea pentru un proiect de 54,9 milioane de lei pentru construcția de locuințe nZeb pentru tineri.

Mai are în analiză celelalte două proiecte pentru: renovare energetică aprofundată a unor blocuri (pentru care cere 51,2 milioane de lei) și unul pentru eficientizarea managementului traficului rutier (pentru care a solicitat 4,9 milioane de lei).

Pe scurt - în condițiile în care a cerut puțini bani - Primăria Sectorului 5 a reușit să primească aprobare pentru o treime dintre proiectele propuse și să atragă aproximativ jumătate din sumele solicitate.

Ciucu (PNL): Din 17 cereri depuse, 16 au primit finanțare

La solicitarea Spotmedia.ro, Primăria Sectorului 6 ne-a transmis că a formulat și înaintat 17 solicitări de finanțare din PNRR, în valoare totală de 219,9 milioane de lei.

Iată care sunt unele dintre cele mai mari sume solicitate și proiectele pentru care instituția are nevoie de fondurile nerambursabile:

  • renovarea energetică moderată a unor blocuri de locuințe cu finanțare de 47,8 milioane de lei
  • construire a 2 creșe, una pe Iuliu Maniu nr. 11B și alta pe Bd Timișoara nr. 89 cu finanțare de câte 19.8 milioane de lei pentru fiecare proiect
  • construirea a 265 de insule ecologice digitalizate în Sectorul 6 cu finanțare de 15,6 milioane de lei.

În topul proiectelor cu valoare mare depuse de Primăria Sectorului 6 se mai numără încă 3 pentru renovarea energetică de blocuri în valoare totală de 37,8 milioane de lei. În plus, în același top mai sunt și 3 proiecte pentru modernizarea și reabilitarea termică de grupuri școlare, școli gimnaziale și grădinițe, în valoare totală de încă 37,5 milioane de lei.

Dintre cele 17 cereri de finanțare înaintate, Primăriei Sectorului 6 i s-au aprobat 16.

Din punct de vedere al procentului de cereri de finanțat din totalul celor depuse, Primăria Sectorului 6 stă cel mai bine. Are o rată de succes de circa 94%.

primarul-Sectorului-1-Ciprian-Ciucu-
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu. Foto: Alexandru Nistor

Per total - din informațiile comunicate la solicitarea Spotmedia.ro - valoarea celor 16 proiecte pentru care Primăria Sectorului 6 va primi finanțare - și printre care se numără renovarea energetică de blocuri, modernizarea de grădinițe, școli și grupuri școlare, construirea celor 2 creșe, dar și construirea celor 256 de insule și a unor locuințe nZeb pentru tineri - se ridică la 213, 9 milioane de lei.

Care dintre primari sunt campioni la fonduri din PNRR

Din datele comunicate la solicitarea Spotmedia.ro, cele mai mari sume din PNRR au fost solicitate de Primăria Sectorului 4, condusă de Daniel Băluță. Aceasta este și primăria care a primit deja undă verde pentru a absorbi cele mai mari sume nerambursabile.

Cele mai multe proiecte au fost depuse de Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță. S-au și aprobat multe, dar suma pe care instituția o atrage prin intermediul lor este cam o opta parte din ce și-a propus să primească.

Cea mai mare rată de succes în obținerea finanțării pentru solicitările deja depuse o au primăriile sectoarelor 2 și 6.

Primăria condusă de Ciprian Ciucu are 16 solicitări finanțate din 17 depuse.

Iar Primăria Sectorului 2, condusă de Radu Mihaiu, a avut 16 din 16 finanțate, iar între timp a mai depus 2 solicitări care sunt în analiză.

La polul opus se află primăriile sectoarelor 1 și 5.

Primăria Sectorului 1 a înaintat multe cereri de finanțare, dar - potrivit datelor pe care ni le-a comunicat - până la acest moment i s-a aprobat doar una.

Iar Primăria Sectorului 5 a înaintat doar 3 cereri de finanțare din PNRR, din care una i s-a aprobat deja.

Situația absorbției de fonduri europene din PNRR este dinamică. Spotmedia.ro va urmări situația și vom reveni cu detalii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇