Cum arată marile parcuri ale Capitalei, la început de primăvară, după ce s-a schimbat „grădinarul” (Galerie foto)

Cum arată marile parcuri ale Capitalei, la început de primăvară, după ce s-a schimbat „grădinarul” (Galerie foto)

Chiar dacă nu arată încă nici pe departe cum ne-am dori, marile parcuri ale Capitalei sunt, în acest an, puțin mai îngrijite decât în precedenții. Se lucrează la asfaltări de alei, iar în curând ar trebui să vedem și primele înlocuiri de bănci stricate și coșuri de gunoi vechi.

Iată ce vă așteaptă în parcurile Cișmigiu, Tineretului, Carol, Herăstrău și Izvor, dar și la ce schimbări ne putem aștepta, în 2023.

Aceasta este prima primăvară din ultimii ani în care de îngrijirea spațiului verde din marile parcuri se ocupă o asociere de firme condusă de Garden Center Grup SRL.

Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București a selectat asocierea de firme, în urma unei licitații.

Cișmigiul fără ciori așteaptă umplerea lacurilor

Ciorile care fac mizerie vin în Parcul Cișmigiu abia prin luna iunie. Și se întorc, apoi, zilnic, până prin noiembrie, când părăsesc, din nou, zona până vara următoare.

Acum suntem abia la jumătatea lunii martie, așa că în Parcul Cișmigiu nu sunt ciori. Iar acest lucru se vede.

Băncile, aleile și locurile de joacă sufocate de mizeria ciorilor în timpul verii sunt, deocamdată, destul de curate.

banci-curate
Bancă momentan curată dintr-o zonă din preajma Parterului Central unde ciorile fac mizerie, vara. Foto: spotmedia..ro

Rămâne să vedem ce se va întâmpla în iunie. Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) a încercat de două ori să găsească specialiști care să întocmească un studiu finanțat de PMB pentru a înțelege de ce vin ciorile în Cișmigiu, dar și cum să le îndepărteze. Nimeni nu și-a exprimat intenția de a întocmi un asemenea studiu.

locuri-de-joaca-porumbei
Loc de joacă din apropierea Foișorului. Nu e curat-lună, dar e mult mai curat decât în perioadele în care sunt ciori în parc. Foto: spotmedia.ro

ALPAB a încercat să sperie ciorile cu ulii şi ar mai putea încerca și alte metode, bazate pe zgomote și lumini. Rămâne să vedem cât succes vor avea.

ADVERTISING

La acest moment, spațiul verde e mai bine îngrijit decât în anii trecuți. S-au făcut lucrările pentru trandafiri (care se sapă la început de primăvară, când pământul are încă rezerve de apă – n.red.) și se curăță Parterul Central (principalul ax cu spațiu verde din parc).

Se vede că s-au făcut tăieri pentru arbuști și în alte zone din parc.

taieri-cismigiu
S-au făcut tăieri, vegetația - acolo unde există suficientă - e îngrijită, în comparație cu anii trecuți. Foto: spotmedia.ro

Sunt încă destule porțiuni în care - în loc de spațiu verde - este doar pământ bătătorit.

ALPAB vrea să testeze mixuri de plante care să reziste mai bine pe orice suprafață. Dar faptul că se fac teste nu înseamnă că vor dispărea în cursul acestui an toate suprafețele de „bătătură” din parc.

parcuri
Porțiune cu teren bătătorit în parc. Foto: spotmedia.ro

Ambele cuve de lac – adică cea a lacului mare și cea a lacului mic – sunt goale, deocamdată.

lacul-1
Cuva Lacului Mare, golită în 2022 pentru reparații la Podul Mare. Foto: spotmedia.ro
lacul-mic
Cuva Lacului Mic, momentan goală și ea. Foto: spotmedia.ro

Directorul Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), Corina Bega, a explicat pentru spotmedia.ro că așteaptă ca Trustul de Clădiri Metropolitane să finalizeze lucrările la Podul Mare ca să poată umple lacul cel mare.

Iar lucrările la pod sunt pe final. Ieri, muncitorii lucrau deja la repararea aleilor pe care le-au spart ca să poată interveni la pod.

podul-mare-
Lucrările la restaurarea Podului Mare sunt pe final. Foto: spotmedia..ro

Termenul de finalizare a lucrării este 4 aprilie. Așa că în cursul lunii viitoare – cel mai târziu la final – lacul se va reumple.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

E încă mult de lucru la alei. Se vor face lucrări de reparații, a declarat anterior, în luna ianuarie, pentru spotmedia.ro viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu.

alee-sparta
Alee cu gropi din Cișmigiu. Foto: spotmedia..ro
gropi
Nicușor Dan a inaugurat pergolele, în anii trecuți. Din păcate, gropile de pe alee au rămas. Foto: spotmedia.ro

În Parcul Tineretului continuă asfaltarea aleii din jurul lacului

Parcul Tineretului are cea mai mare suprafață de spațiu verde dintre toate parcurile din Capitală. Asta înseamnă că sunt și multe alei. Parte dintre ele bine asfaltate, iar parte, ciuruite de gropi.

Anul trecut, Trustul de Clădiri Metropolitane SA a început să asfalteze aleea din jurul lacului, care era spartă, denivelată și fără borduri pe porțiuni întinse.

alee-sparta-1
Porțiune de alee pe care Trustul de Clădiri Metropolitane a montat borduri și urmează să asfalteze. Foto: spotmedia.ro

Lucrările nu s-au finalizat în 2022.

alee-asfaltat-deja
Segment de alee pe care s-a turnat deja asfalt, în jurul lacului, în Parcul Tineretului. Foto: spotmedia.ro

S-au reluat recent și continuă. Ieri, la orele prânzului, mai mulți muncitori - ajutați de utilaje mari - lucrau la refacerea aleii din jurul lacului și la alte alei care asigură accesul la diverse obiective sau drumuri din parc.

asfalt-alee-utilaj
Utilaje pentru lucru la aleile din parc, ieri la orele prânzului, în Tineretului. Foto: spotmedia.ro

S-a făcut ieri toaletarea la arbori și vegetația pare sub control. Rămâne să vedem cum va fi întreținută în restul anului.

vegetatie-plan-indepartat
La acest moment, vegetația din parc e îngrijită. Foto: spotmedia.ro

În lipsa irigațiilor, soarele usucă suprafețe importante de iarbă, în cursul verii. Sunt porțiuni întregi de spațiu verde care capătă, încă de prin iunie, un aspect pârjolit. Din păcate, această problemă nu se va rezolva în acest an.

ADVERTISING

Herăstrău: problema malurilor de lac mai așteaptă

Principala problemă a Parcului Herăstrău este că - pe porțiuni destul de lungi - aleea pietonală a început să se prăbuşească în lac. Aceste porțiuni de mal ar trebui întărite.

hetasrau-1
Alee care se prăbușește în lac, în Parcul Herăstrău. Foto: spotmedia.ro

Din păcate, e o lucrare care va dura ani. ALPAB a lansat o licitație cu o valoare de 51 de milioane de lei pentru a-și selecta specialiști care să proiecteze și constructori care să execute lucrările de apărări de mal. Ar urma să se lucreze doar în sezonul rece, când lacul va fi golit.

Mai sunt 5 zile de licitație și niciuna dintre firmele care au solicitat informații despre procedură nu a depus ofertă.

La solicitarea spotmedia.ro, directorul ALPAB, Corina Bega, a precizat, însă, că nu se gândește să anuleze licitația. Poate că se vor depune oferte până la data limită. Dacă nu, perioada de depunere a ofertelor s-ar putea prelungi.

În Herăstrău s-a reasfaltat deja aleea din preajma monumentului dedicat lui Michael Jackson.

Michael-Jackson
Aleea Michael Jackson, reasfaltată recent. Foto: spotmedia..ro

E mai degrabă un semnal bun decât un progres real, în condițiile în care în Herăstrău sunt o mulțime de alei vechi și ciuruite. Unele, chiar prin zone centrale ale parcului.

groapa-herastrau
Gropi pe aleile din Herăstrău. Foto: spotmedia.ro

Vegetația din parcele în care se face grădintărit e mai îngrijită decât în alți ani.

tradafiri-Herastrau
Parcelele în care se face grădinărit, în Herăstrău, sunt mai îngrijite decât în anii trecuți. Foto: spotmedia..ro

Dar mai e încă mult de lucru la vegetație. Ca și în Cișmigiu - dar pe suprafețe mult mai mari - pământul e bătătorit, în loc să fie acoperit cu vegetație verde.

Nu s-au schimbat alei și coșuri de gunoi. Dar în acest an ar trebui să înceapă înlocuirea acestora.

ALPAB vrea să construiască și un pod nou, în zona celui improvizat din apropierea podului de cale ferată suspendată. A lansat o licitație la care nicio firmă n-a depus ofertă și pe care a anulat-o.

Directorul ALPAB, Corina Bega, a declarat pentru spotmedia.ro că n-a renunțat la proiect, în condițiile în care există posibilitatea ca de el să se ocupe una dintre companiile municipale (adică Trustul de Clădiri Metropolitane SA - n.red.).

Parcul Carol. În acest an, documente și licitație

Parcul Carol este monument istoric, așa că nu poate fi reparat oricum își dorește ALPAB, ci doar în baza unui proiect care să aibă mai multe avize, printre care și unele de la Ministerul Culturii.

ALPAB a decis să folosească un astfel de proiect de restaurare creat de Compania Municipală de Dezvoltare Durabilă SA (ajunsă între timp, în faliment - n.red.).

În acest an - după cum a explicat anterior pentru spotmedia.ro viceprimarul Horia Tomescu - se vor face documentații și se va lansa licitație pentru alegerea unor specialiști care să restaureze parcul.

Între timp, se poate face întreținere. Parte din marmură e spartă. Va fi înlocuită abia în anii următori, când se va face restaurarea.

marmura-sparta-
Treptele sparte, în Parcul Carol, Foto: spotmedia.ro.

Zonele în care se face grădinărit sunt curate, destul de îngrijite, iar plantele ornamentale sunt tunse. Bazinele sunt pline cu apă. Per total, parcul nu are un aspect neîngrijit cum avea în primăvara anului 2021, spre exemplu.

Carol-1-
Vedere către axul central al Parcului Carol, Foto: Spotmedia.ro

În zonele în care nu se face grădinărit, la acest moment, vegetația este îngrijită. Miercuri după-amiază erau și bucureșteni cu pături, pe iarbă.

paturi
Picnic în timpul săptămânii, în Parcul Carol. Foto: spotmedia.ro

Parcul Izvor are nevoie de irigații. Dar nu le va primi în 2023

Parcul Izvor are încă porțiuni importante de teren pe care nu crește vegetație așa cum ar trebui.

batatura
Pământ bătătorit în Parcul Izvor. Foto: spotmedia.ro

În plus, din păcate, odată cu venirea verii, porțiuni importante de iarbă se usucă la soare. Viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, a precizat pentru spotmedia.ro că un sistem de irigații ar rezolva această problemă. Dar nu sunt bani pentru el, în acest an.

Sunt mici suprafețe în care s-a grădinărit. Ar putea fi mai multe, dacă ALPAB sau firmele care se ocupă de îngrijirea parcurilor vor reuși să ude plantele, pe durata verii.

gradinarit-1
Mici porțiuni în care s-a grădinărit. Foto: spotmedia.ro

Coșurile de gunoi ar trebui schimbate, în bună parte.

cosui-de-gunoi-urate
Coșuri de gunoi vechi și sparte, care ar trebui înlocuite. Foto: spotmedia..ro

De asemenea, locul de joacă are porțiuni de tartan rupt, care ar trebui înlocuite.

tartane-rupt
Tartan rupt, la locuri de joacă din Parcul Izvor. Foto: spotmedia.ro

Scurte concluzii

Comparativ cu primăverile anilor 2021 și 2022, vegetația din marile parcuri este puțin mai îngrijită.

Dar mai e mult de lucru până să avem spațiile de recreere pe care ni le dorim. ALPAB nu va investi în irigații în acest an, așa că soarele va pârjoli, în continuare, suprafețe întinse de parc. În schimb, poate că va găsi niște mix-uri de plante care să crească și în zone secetoase și cu ajutorul cărora să mai reducă porțiunile de pământ bătătorit din parcuri.

Nu s-a rezolvat problema ciorilor din Cișmigiu, așa că parcul riscă să fie din nou sufocat de mizerie, peste vreo lună.

Băncile și coșurile de gunoi din parcuri sunt, încă, aceleași din anii trecuți. Mai ales coșurile de gunoi sunt, în mare parte, vechi și stricate. Sau subdimensionate. Ar trebui înlocuite. ALPAB promite că va începe înlocuirea, în acest an.

Lucrările de asfaltare a aleilor de până acum sunt un semnal bun. Dar fiecare parc are încă o mulțime de alei sparte. În unele dintre ele, cum e Tineretului, vorbim despre kilometri de alei denivelate sau cu gropi. E greu de crezut că ALPAB le va putea reasfalta pe toate în 2023. Rămâne să vedem câte va reuși să facă.

Lucrările mari - cum ar fi consolidarea malurilor din Herăstrău sau restaurarea Parcului Carol - vor porni greu și vor dura. Nu vom vedea niciun rezultat concret, în teren, în acest an.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇