Firme abonate la contracte cu statul și trecut controversat se vor ocupa de marile parcuri din București

Firme abonate la contracte cu statul și trecut controversat se vor ocupa de marile parcuri din București
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) a ales, la licitație, o asociere formată din 5 firme care să se ocupe de aproape toate marile parcuri din oraș, în următorii 2 ani. De-a lungul timpului, presa a relatat că parte dintre societăți – abonate la contracte cu statul – au un trecut controversat.

Viceprimarul Horia Tomescu (USR) susține însă că, prin contractarea acestor firme, prețul unor lucrări din parcuri va scădea de 2-3 ori față de nivelul din vremea administrației Firea. Și per total, PMB ar urma să economisească zeci de milioane de lei.

Marile parcuri ale Bucureștiului (cu excepția fostului IOR - actualmente Alexandru Ioan Cuza) sunt gestionate de Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB).

Dar de tuns iarba, de strâns vegetația uscată și de golirea coșurilor de gunoi nu se ocupă angajații ALPAB.

Încă din 2018, Administrația îi dă comenzi pentru aceste lucrări Companiei Municipale Parcuri și Grădini SA.

La inițiativa fostului primar general Gabriela Firea (PSD), Consiliul General (cu majoritate deținută de PSD și de ALDE, în acea vreme) i-a dat, în urmă cu 4 ani, delegare de serviciu public acestei companii municipale.

Asta înseamnă că doar această companie se putea ocupa de parcuri și alte câteva aliniamente stradale verzi din București. Și doar când societatea edilitară nu făcea față volumului de lucrări sau doar atunci când era nevoie de unele lucrări specifice, ALPAB solicita și sprijinul Companiei Municipale Întreținerea Arborilor și a Spațiului Verde SA și a Companiei Municipale Cimitire SA.

Marea problemă a fost că, în perioada 2018 – 2021, Compania Municipală Parcuri și Grădini SA a lucrat scump. Abia pe 1 septembrie 2021 Consiliul General (cu majoritate USR – PNL, de această dată – n.red.) a retras delegarea de serviciu public. Și a diminuat cu circa un sfert prețurile la care lucra compania municipală.

ADVERTISING

Ca să nu lase parcurile în paragină, ALPAB a continuat să dea comenzi pentru tuns iarba, strâns vegetația și pentru curățenie către CM Parcuri și Grădini SA. Dar situația a fost temporară. Atât Nicușor Dan, cât și coaliția USR-PNL au promis că vor desființa această companie municipală. Și chiar au inițiat o procedură juridică de dizolvare, aflată acum pe rolul instanțelor.

În paralel, în ianuarie 2022, ALPAB a lansat - cu întârziere, ce-i drept - o licitație pentru a alege firme care să se ocupe de marile parcuri. A împărțit tot spațiul verde pe care-l deține în 5 loturi, ca să gestioneze mai bine atât licitația, cât și contractele pe care urma să le încheie.

Iată loturile licitației, la care firmele s-au înscris și au fost evaluate separat:

LOTUL 1: Parcul Cișmigiu, Parcul Izvor, Parcul Unirii + aliniament Piața Unirii + Piața Constituției și laterale ceas + spațiu verde fântâni și sere și grup social Ghencea

LOTUL 2: Parcul Regele Mihai I (Herăstrău), Parcul Băneasa și Satul Francez.

LOTUL 3: Parcul Carol I și Parcul Tineretului

LOTUL 4: Axa Nord - Sud, de la platoul Teatrului Național, triunghiurile de la Universitate, Jardinierele Dâmboviței, Parcul de la Sala Palatului, Parcul de la Ateneul Român, spațiile verzi din fața Teatrului Odeon și Piața Tricolorului (sau Drapelului, de la intersecția Bulevardului Regina Elisabeta cu Calea Victoriei - n.red.)

LOTUL 5: Parcul Circului de Stat, Parcul Floreasca, Parcul Bordei, circuitul turistic Floreasca - Tei, Parcul Verdi și zona Toboc.

După circa 10 luni de licitație, ALPAB a desemnat societățile câștigătoare pentru fiecare dintre cele 5 loturi. Și chiar a semnat 2 acorduri cadru.

ADVERTISING

Iată cine a câștigat lucrările și câți bani va încasa.

parcuri-1-
Curățenie la locurile de joacă din Cișmigiu. Foto: Alexandru Nistor

3 competitori, un singur câștigător

La licitație s-au înscris 3 competitori: o societate edilitară și 2 asocieri de firme.

Societatea se numește Amenajare Edilitară și Salubrizare SA și este deținută de Consiliul Local al Sectorului 5.

Una dintre asocierile de firme este condusă de Romprest Service SA, firma de salubrizare din Sectorul 1 cu care se judecă Clotilde Armand.

Din asocierea condusă de Romprest mai fac parte 2 firme: Pergola Grădini Decorative SRL (al cărei unic asociat este societatea olandeză P.G. Arhitectura B.V și al cărei beneficiar real se numește Camelia Ionescu) și Oltenia Garden SRL (ai cărei asociați sunt: Marian Balica, Doru Bogdan Buzatu și Ionel Pîrvu).

Niciuna dintre aceste firme n-a prins nici măcar un contract la licitația ALPAB pentru marile parcuri ale Capitalei.

Toate loturile au fost câștigate de o singură asociere de firme, condusă de Garden Center Grup SRL și din care mai fac parte: Ro Verde Landscaping SRL, Geva Construct Ambient SRL, Cris Garden SRL și Geca Impex P.M.

Cine deține firmele câștigătoare

1) Garden Center Grup SRL (lider al asocierii de firme). Este o societate înființată în anul 2003 și deținută integral de omul de afaceri Ion Olteanu, potrivit portalului cu informații de business listăfirme.ro.

De-a lungul anilor, firma a avut sute de contracte cu instituții de stat. Multe dintre ele au fost obținute prin încredințare directă.

De asemenea, firma lui Olteanu a apărut în dosare în care procurorii susțineau că licitațiile au fost trucate, după cum au relatat jurnaliștii de la România Curată, într-o serie de investigații.

ADVERTISING

Ion Olteanu este acționar și unic beneficiar și la firma Eco Horticultura SRL.

Această societate a creat dinozaurii din buxus pentru Cristian Popescu Piedone, pe vremea când acesta era primar al Sectorului 4. Într-o investigație din 2009, tot jurnaliștii de la România liberă relatau că reprezentanți ai firmei de la acea vreme se ofereau să mărească prețurile serviciilor, ca să aibă bani de comisioane pentru primarii cu care încheiau contracte.

2) Ro Verde Landscaping SRL este o firmă în care asociat majoritar (cu 90% din participație) este tot Ion Olteanu, potrivit listafirme.ro.

Ion-Olteanu-la-ALPAB
În imagine de la stânga la dreapta: Viceprimarul Horia Tomescu (USR), directorul general al ALPAB, Corina Bega, și omul de afaceri Ion Olteanu, proprietarul firmei care conduce asocierea care va îngriji toate marile parcuri ale Capitalei, în următorii 2 ani

3) Geva Construct Ambient SRL. A fost înființată în 2013 și e deținută de Gheorghe și Mihaela Ileana Vlad. Este o firmă care în anii din urmă a primit, prin încredințare directă, mai multe contracte de la Smart City Invest, o firmă comunitară a Sectorului 3, înființată în 2017 de administrația lui Robert Negoiță (PSD).

În 2019, administrația Sectorului 3 i-a atribuit direct firmei 10 contracte în valoare totală de 1.657.225 de lei, potrivit datelor centralizate de Spotmedia.ro din Sicap. Contractele vizau lucrări diverse, de la închirierea unui patinoar pentru parcul IOR, până la curățarea de alge a lacului IOR și furnizarea de mobilier urban.

În 2020, Geva Construct Ambient SRL n-a mai primit de la Sectorul 3, prin încredințare directă, decât 4 contracte, în valoare de 469.540 de lei, pentru furnizare de garduri, borduri pe care să le și monteze, pentru patinoarul din IOR și pentru curățarea de alge a lacului cu același nume.

4) Cris Garden SRL. Este o societate ai cărei beneficiari sunt Alina Cristina Stoianov și Cristian Sorin Cosac (pe care Digi24 l-a prezentat, în anul 2014, ca pe un apropiat al lui Omar Hayssam). În anul 2018, pe vremea când era consilier local la Sectorul 3, politicianul Liviu Mălureanu (USR) a prezentat un contract din care reieșea că primăria condusă de Robert Negoiță îi concesionase până în 2022 companiei Cris Garden SRL parcurile IOR, Titan, Titanii și Gheorghe Petrașcu.

Alături de Garden Center Grup SRL, Cris Garden SRL a mai făcut parte din asocieri de firme care au încheiat contracte cu administrațiile sectoarelor 2 și 6.

5) Geca Impex P.M. este o societate deținută de Verona și Gelu Palamaru. E, de asemenea, o firmă care a primit, de-a lungul timpului, zeci de contracte cu instituții de stat. Multe dintre ele le-a primit de la Primăria Sectorului 6, pe vremea când instituția era condusă de Rareș Mănescu.

În 2015, publicația b365.ro susține că Gelu Palamaru e finul lui Gheorghe Flutur, actualul președinte al Consiliului Județean Suceava. În 2020, o jurnalistă de la Libertatea l-a sunat pe Palamaru ca să-l întrebe de ce nu le asigură angajaților săi echipamente de protecție. Palamaru a înjurat-o pe jurnalistă.

4 dintre cele 5 firme de mai sus - alături de DFS Center Grup SRL (specializată în amenajare de locuri de joacă și deținută de antreprenorul Dragoș Dorcioman) - amenajează Parcul Liniei pentru Primăria Sectorului 6.

2 acorduri cadru semnate. Altele 3, până la Crăciun

Directorul general al ALPAB, Corina Bega, a precizat, la solicitarea Spotmedia.ro, că deja Administrația a semnat 2 acorduri cadru cu asocierea condusă de Garden Center Grup SRL.

Acordurile cadru prevăd că ALPAB comandă câte lucrări consideră că e necesar. Dar trebuie să asigure un minim de lucrări pentru firme. Dar e obligată să nu depășească un plafon maxim.

Primul acord cadru s-a semnat pentru Lotul 1, care cuprinde Parcul Cișmigiu, Parcul Izvor, Parcul Unirii + aliniament Piața Unirii + Piața Constituției și laterale ceas + spațiu verde fântâni și sere și grup social Ghencea). Aici, ALPAB le va putea comanda firmelor, în următorii 2 ani, lucrări de cel puțin 6.347.216 lei și cel mult 12.494.632 lei (sume fără TVA).

Al 2-lea acord cadru este pentru Lotul 4, care cuprinde Axa Nord - Sud, de la platoul Teatrului Național, triunghiurile de la Universitate, Jardinierele Dâmboviței, Parcul de la Sala Palatului, Parcul de la Ateneul Român, spațiile verzi din fața Teatrului Odeon și Piața Tricolorului (sau Drapelului, de la intersecția Bd Regina Elisabeta cu Calea Victoriei - n.red.).

Pentru lucrări pe aceste spații verzi, ALPAB s-a angajat să achite între 1.645.217 lei și 3.290.542 lei.

Într-o postare pe Facebook, viceprimarul Horia Tomescu (USR) a transmis că tarifele pe care le va încasa pentru lucrări în parcuri asocierea condusă de Garden Center Grup SRL sunt mult mai mici decât cele practicate de CM Parcuri și Grădini, în timpul Gabrielei Firea.

Spre exemplu, a scris Horia Tomescu, cosirea mecanică a ierbii va costa 0.17 lei/mp, mai puțin de jumătate din prețul de 0,39 bani/mp din vreme Gabrielei Firea. La fel, pentru măturatul manual, ALPAB nu va mai plăti 0.10 lei/mp și doar 0.03 lei mp (deci de 3 ori mai puțin).

Economisim 26 milioane de lei din banii bucureștenilor!Am participat azi la semnarea acordului-cadru pentru următorii...

Publicată de Horia Tomescu pe Luni, 28 noiembrie 2022

Potrivit directorului general al ALPAB, Corina Bega, tot asocierea condusă de Garden Center Grup SRL a câștigat și licitația pentru celelalte 3 loturi.

„Având în vedere ca la aceste loturi au depus ofertă mai mulți operatori economici, avem obligația de a aștepta termenul legal de depunere a unor eventuale contestații și după expirarea acestui termen se pot semna acordurile cadru (în cadrul în care nu se depun contestații care, ulterior, ar trebui soluționate - n.red.). Estimăm că până pe data de 18 decembrie să semnam contractele pentru cele 3 loturi rămase”, a precizat Corina Bega pentru Spotmedia.ro.

Dacă va ajunge să semneze toate contractele, asocierea de firme condusă de Garden Center Grup SRL va avea de îngrijit puțin este 2 milioane de metri pătraţi de spațiu verde din parcuri și de pe aliniamentele stradale din București.

Ce se întâmplă cu CM Parcuri și Grădini SA

Compania municipală CM Parcuri și Grădini lasă loc firmelor private, potrivit directorului general Iustinian Roșca (USR).

„Compania Parcuri și Grădini București nu mai desfășoară nicio activitate în parcuri de la data de 1 noiembrie 2022.

Mandatul meu a fost să închid aceasta companie, cu toate provocările din partea celor care se opun.

Vineri, 9 decembrie, expiră preavizele a 97% din salariați, în urma concedierii colective. Sunt optimist că am să reușesc să întorc (aproape) întreg patrimoniu către acționari (Consiliul General al Municipiului București - n.red.)”, a precizat Iustinian Roșca pentru Spotmedia.ro.

Consilierii generali USR care sunt membri în Adunarea Generală a Asociaților (AGA) a companiei municipale au încercat, în repetate rânduri, să evite insolvența CM Parcuri și Grădini SA pentru a nu fi vândute la licitație utilajele în valoare de circa 5 milioane de euro pe care aceasta le deține.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇