Singurul șantier de consolidare deschis în mandatul lui Nicușor Dan a rămas fără constructor

Singurul șantier de consolidare deschis în mandatul lui Nicușor Dan a rămas fără constructor

Administrația lui Nicușor Dan a decis să nu continue consolidările clădirilor cu bulină roșie din București cu compania municipală înființată de Firea. Dar nici cu firme private n-a reușit, încă, să țină vreun șantier deschis.

A inaugurat unul singur, în preajma sărbătorilor de iarna din 2021. S-a închis după nici 2 luni.

Iată de ce.

Când Nicușor Dan și-a preluat mandatul de primar general, pe 29 octombrie 2020, PMB avea conturile blocate. Și nu putea achita lucrările de consolidare ale clădirilor cu risc seismic realizate de compania municipală numită Consolidări SA.

Societatea a continuat să funcționeze cu banii primiți pentru lucrări de reparații de la spitale ale primăriei. Dar n-a mai consolidat nimic în centrul orașului, unde avea mai multe șantiere începute.

ADVERTISING

După deblocarea conturilor, Nicușor Dan a decis să nu mai finanțeze compania municipală, pe care o acuză că a făcut lucrări „pe vorbe” și la prețuri prea mari.

Între Administrația pentru Consolidarea Clăridilor cu Risc Seismic (AMCCRS) din subordinea lui Nicușor Dan și compania municipală – între timp ajunsă în faliment – se dă încă o luptă continuă pentru șantiere, acte și bani.

În toamna trecută, fostul director adjunct al AMCCRS, Edmond Niculușcă (între timp a demisionat – n.red.), a declarat pentru Spotmedia.ro, pe 20 august 2021 (deci acum mai mult de un an), că în curând vor începe lucrările de consolidare a două clădiri, cu firme private:

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe
  • La clădirea de pe Str. Bărăției 50, proprietatea PMB urma să lucreze Conargo Construcții SRL
  • Imobilul de pe Str. Blănari 14 urma să fie consolidat de Manelli Impresa SRL și Interactive Design SRL

Proiectarea începuse în timpul administrației Firea. Ulterior, Administraţia a verificat documentația, a recepționat-o și era pe punctul de a da drumul la lucrări.

Pe Bărăției 50, s-a și deschis șantierul pe 15 decembrie 2021. A fost singurul șantier de consolidare deschis în ultimii doi ani.

Nu s-a făcut mare lucru, iar pe 18 februarie 2022 (după doar 2 luni, în care au fost și sărbătorile de iarna – n.red.) lucrările s-au sistat la solicitarea constructorului „aflat în imposibilitatea de a deconta și executa lucrările de rezistență și arhitectură prevăzute în Proiectul Tehnic și Detaliile de execuție aprobate, întrucât nu erau cuprinse în contractul de proiectare și execuție semnat inițial”, a transmis Administraţia pentru Spotmedia.ro.

ADVERTISING

Tot potrivit Administraţiei, între timp „au fost inițiate demersurile legale pentru atribuirea unui nou contract de execuție de lucrări”. Cu alte cuvinte, iar e nevoie de contract și de autorizație ca să înceapă, în sfârșit, lucrările.

Pentru clădirea de pe Blănari 14 există autorizație de construire deja. Cu toate astea, lucrările nu vor începe încă. Constructorul lucrează la un deviz pentru lucrări. Și cum materialele de construcții s-au tot scumpit, s-ar putea să apară probleme.

„În situația în care suma noului deviz general va fi mai mare decât indicatorii tehnico-economici aprobați, noul deviz general trebuie aprobat printr-o hotărâre a Consiliului General.

Ulterior se va încheia un act adițional la contractul de execuție, iar proprietarii apartamentelor vor fi înștiințați despre toate modificările care au intervenit și se va putea da ordinul de începe a lucrărilor”, a transmis AMCCRS la solicitarea Spotmedia.ro.

Concluzia: PMB n-a reușit încă, în 2 ani, să dea startul unor lucrări de consolidare deja contractate. E descurajant pentru orice bucureștean care s-ar putea gândi că va primi vreodată sprijin de la administrația locală ca să își consolideze locuința.

În București există, potrivit AMCCRS, 363 de clădiri cu bulină roșie (cu grad de risc seismic I) care s-ar putea prăbuși peste oameni, la un seism puternic. În plus, mai sunt peste 450 de clădiri încadrate în gradul de risc seismic 2 și 3, care de asemenea sunt vulnerabile la cutremur.

Toate ar trebui consolidate pentru siguranța celor care locuiesc și lucrează în ele, dar și a celor care se vor afla în preajma lor, la cutremur.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇