Ciucă insistă că nu-i poate da bani lui Nicușor Dan pentru încălzire: Să-și rezolve problema. A avut sprijin politic de la PNL, nu de la mine

Ciucă insistă că nu-i poate da bani lui Nicușor Dan pentru încălzire: Să-și rezolve problema. A avut sprijin politic de la PNL, nu de la mine
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Premierul Nicolae Ciucă a spus, din nou, că nu poate da bani pentru rezolvarea problemei termiei în Bucureşti, după ce edilul a cerut Guvernului să sprijine Capitala pentru a putea trece cu bine de această iarnă.

„Să-şi rezolve problema. Nu eu i-am dat sprijinul politic. El a avut sprijin politic de la PNL, nu de la mine”, a declarat, marți, şeful Executivului.

Nicolae Ciucă a precizat că soluţiile, în acest moment, sunt ridicarea planului de îndatorare sau bani de la buget, însă pe a doua nu o acceptă.

„Este o problemă a autorităţii locale. PMB are în responsabilitate să rezolve această problemă. Ne aducem aminte că acest lucru, eu, personal, am chemat la discuţii pentru a rezolva problema termiei din timpul sărbătorilor de anul trecut. După aceea, i-am invitat pe primar şi pe cei responsabili să vină să prezinte un plan concret prin care să rezolvăm această situaţie de sistem din Capitală”, a spus premierul, citat de News.ro.

ADVERTISING

Luni la prânz, Nicușor Dan a arătat, într-o postare pe Facebook, că „dintre toți locuitorii României, bucureștenii au primit cei mai puțini bani de la Guvern prin schemele de compensare pentru consumul de gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022”.

„Doar 28,21 de lei per locuință a alocat Executivul iarna trecută pentru Municipiul București. Spre comparație, orașul Călărași a primit 4.417 lei, adică de 156 de ori mai mult decât Capitala, Drobeta Turnu Severin 2.281 lei (de 80 de ori mai mult), iar Odorheiu Secuiesc 1.797 lei (de 63 de ori mai mult).

Am prezentat aleatoriu câteva exemple din tabel, însă cifrele arată mai clar decât o pot spune cuvintele cât de mare este discrepanța între sumele primite de alte orașe față de cele alocate Bucureștiului. Toate cifrele din tabel sunt oficiale și sunt extrase din hotărâri de Guvern și ordine de ministru”, a scris Nicușor Dan, alăturând un tabel cu sumele alocate pentru mai multe orașe.

image-15

Ulterior, luni seara, premierul a declarat că nu poate să dea bani de la buget doar pentru Primăria Capitalei şi pentru celelalte orașe nu.

ADVERTISING

Bucureștenii pot rămâne fără căldură în prag de iarnă

În timpul acestor dispute politice, ELCEN avertizează că bucureștenii ar putea să rămână fără căldură, chiar înainte de venirea iernii.

ELCEN (deținută de Guvern, prin Ministerul Energiei) este principalul producător de energie termică pentru București şi are 4 centrale electrice de termoficare (CET-uri) alimentate cu gaze naturale. În ele produce cea mai mare parte a energiei termice care se consumă în Capitală și pe care o vinde către Compania Municipală Termoenergetica SA (care aparține PMB). Aceasta, la rândul ei, o transportă și o distribuie populației.

ADVERTISING

Gazul ieftin alocat prin OUG 27 este doar pentru o mică parte din consum. Iar pentru tot gazul - inclusiv pentru cel scump, al cărui preț nu e reglementat prin ordonanță - ELCEN trebuie să plătească în avans a precizat compania, citată de Antena3.

Pe de altă parte, compania are deja de primit, în prag de iarnă, peste 700 de milioane de lei de la Termoenergetica pentru energia termică livrată, iar suma ar putea crește.

Parte dintre sumele pe care le are de încasat ELCEN provin din facturi neachitate ale Capitalei. Dar parte sunt pierderi care, legal, nu pot fi recunoscute și contorizate ca atare. Și, pe care le consecință, nici nu pot fi acoperite. Sunt sute de milioane de lei care se adună și riscă să strivească financiar sistemul.

Pentru termoficare, toți banii trebuie să vină, în principiu, de la PMB și de la populație. De regulă, populația plătește la timp.

Iar PMB - atunci când are bani - subvenționează prin alimentarea unui cont escrow, din care sumele de bani se duc, într-un procent agreat prin negociere între părți - la ELCEN, ANAF și alți creditori.

Din păcate, pe fondul scumpirii gazelor, PMB nu reușește să acopere doar de la bugetul local partea împovărătoare a facturii pentru încălzirea Capitalei. Așa că cere sprijin de la Guvern.

Guvernul dă bani, dar de regulă o face de multe ori preferențial, în sensul că mai întâi primesc bani primarii din partidele aflate la guvernare și care sunt în relații bune cu guvernanții.

Or, Nicușor Dan nu face parte din niciun partid, iar sprijinul pe care l-a primit din PNL a venit, mai degrabă, din partea aripii conduse de Ludovic Orban. Acesta a părăsit, însă, partidul, împreună cu mulți dintre susținătorii săi și a fondat o altă formațiune politică.

Merită menționat că soluția majorării plafonului de împrumut nu îi aparține lui Nicolae Ciucă. Ea a fost solicitată, în repetate rânduri, chiar de Nicușor Dan, în primii 2 ani de mandat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇