Ciucă spune că nu poate da bani doar pentru încălzirea bucureștenilor, Nicușor Dan arată cifrele mult mai mari alocate pentru alte orașe (Infografic)

Ciucă spune că nu poate da bani doar pentru încălzirea bucureștenilor, Nicușor Dan arată cifrele mult mai mari alocate pentru alte orașe (Infografic)

Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni, ca reacţie la apelurile primarului Nicuşor Dan către Guvern pentru rezolvarea problemei termiei în Bucureşti, că Primăria Capitalei are în momentul de faţă o problemă pe care trebuie să o rezolve, şi că nu pot să dea bani de la buget doar pentru Primăria Capitalei şi pentru celelalte orașe nu.

„Primăria Capitalei are în momentul de faţă o problemă pe care trebuie să o rezolve. Modul în care Guvernul poate să intervină este fie să ridice plafonul de îndatorare, fie să dea bani de la buget. În momentul de faţă, nu putem să dăm bani de la buget doar pentru Primăria Capitalei şi pentru celelalte nu. Rămâne să venim cu o decizie privind gradul de îndatorare”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, întrebat dacă Primăria Capitală ar putea primi un ajutor pentru încălzire.

Premierul a spus despre situaţia altor primării care au rămas fără bani că „vor analiza fiecare situaţia în parte”.

ADVERTISING

„Rectificarea bugetului se va face astfel încât să ne înscriem în deficit”, a mai spus şeful Executivului.

Cifrele lui Nicușor Dan

Anterior, Nicușor Dan arătase, într-o postare pe Facebook, că „dintre toți locuitorii României, bucureștenii au primit cei mai puțini bani de la Guvern prin schemele de compensare pentru consumul de gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022”.

„Doar 28,21 de lei per locuință a alocat Executivul iarna trecută pentru Municipiul București. Spre comparație, orașul Călărași a primit 4.417 lei, adică de 156 de ori mai mult decât Capitala, Drobeta Turnu Severin 2.281 lei (de 80 de ori mai mult), iar Odorheiu Secuiesc 1.797 lei (de 63 de ori mai mult).

Am prezentat aleatoriu câteva exemple din tabel, însă cifrele arată mai clar decât o pot spune cuvintele cât de mare este discrepanța între sumele primite de alte orașe față de cele alocate Bucureștiului. Toate cifrele din tabel sunt oficiale și sunt extrase din hotărâri de Guvern și ordine de ministru”, a scris Nicușor Dan, alăturând un tabel cu sumele alocate pentru mai multe orașe.

bani-de-la-guvern-pentru-incalzire

Primarul cere demisii din Guvern

Pe seară, primarul general a vorbit pe acest subiect și la Profit News TV, susținând că liderul PSD Marcel Ciolacu ar trebui să ceară mai degrabă demisia ministrului de Finanţe, pentru că ”este total opac la toate argumentele sale raţionale, transmise încă de anul trecut”.

ADVERTISING

„Aşa cum arată cifrele pe care le-am prezentat azi, Bucureştiul a primit mult mai puţini bani decât celelalte localităţi din România cu sisteme centralizate de căldură şi asta a început din toamna anului trecut. S-au dat bani în mai multe etape, numai Bucureştiului nu i s-au dat. Bucureştiul are 550.000 de apartamente, cât au toate celelalte localităţi împreună şi a primit 15 sau 20 de milioane, cu totul, celelalte localităţi au primit 800 de milioane. Ar fi fost firesc ca o subvenţie comparabilă să vină spre Bucureşti”, a spus primarul Capitalei.

Nicuşor Dan a precizat că „Bucureştiul are posibilitatea de a se îndatora şi să ajungă la zero cu această problemă a termoficării, să permită Termoenergeticii să facă investiţii”.

„Ştim cu toţii cum este, de sistemul de termoficare depinde şi alimentarea cu energie electrică a Bucureştiului. Dacă CET-urile Elcen nu produc energie electrică, este foarte dificil ca această energie să fie compensată din alte surse. Avem o oportunitate extraordinară prin Fondul de Modernizare, trebuie să ajungem la zero ca aceste companii să fie viabile”, a mai spus primarul general.

ADVERTISING

Nicuşor Dan a mai spus că Primăria Capitalei plătea cam 700 de milioane pe an, în perioada 2011- 2020, iar în 2021 a plătit 950 de milioane de lei, fiind „prima oară când au achitat facturile integral. „Anul acesta cam 1,5 miliarde lei, dublu faţă de acum 4 sau 5 ani, este un an în care ne plătim integral facturile”, a adăugat el.

Nicuşor Dan a răspuns şi reproşurilor venite dinspre liderul PSD Marcel Ciolacu care afirma în urmă cu o zi că ar trebui să îşi dea demisia.

„Domnul Ciolacu ar trebui să ceară mai degrabă demisia ministrului de Finanţe, este total opac la toate argumentele mele raţionale începând de anul trecut, în care spuneam că bugetul Primăriei este dezechilibrat faţă de facturile de termie care trebuie să vină. Înainte de bugetul pe 2022, am avut două discuții cu ministrul de Finanţe, am încercat şi cu domnul Ciolacu de vreo două ori, nu am reuşit să stabilesc o întâlnire.

Am avut şi o conferinţă de presă publică pe tema asta, a fost un comitet interministerial pe termie, cu reprezentanţii tuturor ministerelor, de vreo 15 ori s-a întâlnit de la începutul anului 2022, ministrul de Finanţe nu prea a venit. În vară am încercat să am o discuţie cu ministrul de Finanţe care mi-a spus la telefon că este o decizie politică a coaliţiei şi că nu este dumnealui persoana cu care să vorbesc”, a declarat Nicuşor Dan.

Primarul a arătat că „rectificarea este decizia Guvernului”. „M-aş bucura să primim bani la rectificare pentru Bucureşti, să facem un pas înainte. Dacă nu, suntem gata să împrumutăm banii aceştia, dar Guvernul trebuie să ridice plafonul”, a mai spus el. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇