Nicușor Dan dă un termen pentru bucureșteni. De când nu vom mai avea probleme cu căldura

Nicușor Dan dă un termen pentru bucureșteni. De când nu vom mai avea probleme cu căldura

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, estimează că peste doi-trei ani problema căldurii nu va mai fi una reală în Bucureşti, deoarece investiţiile vor permite readucerea reţelei de termoficare la nivelul de acum zece ani.

„Anul viitor o să avem cam 15 şantiere deschise, pentru că foarte curând o să semnăm contracte pe segmentele care vin din bani europeni şi o să ajungem să facem – pentru că e obligatoriu, conform contractului – 50 de kilometri pe an. Şi atunci, iarna viitoare o să fie mult mai bine decât iarna asta.

ADVERTISING

În doi-trei ani, problema căldurii nu o să mai fie o problemă reală în Bucureşti", a declarat edilul general la B1Tv.

El a menţionat că aproximativ 30 de kilometri de reţea de termoficare ar fi trebuit reparaţi în fiecare an, dar că acest lucru nu s-a întâmplat.

"Reţeaua principală are 1.000 de kilometri şi mai sunt 3.000 de kilometri pe reţele secundare, dar acolo pierderile sunt mai mici, pentru că distanţele sunt mai scurte. Reţeaua principală, dacă o întreţii, ar trebui să ai un ritm cam de 30 de kilometri pe an, ca să nu ai niciodată probleme.

ADVERTISING

Problema este că noi, ani de zile, am făcut cinci-şase-şapte kilometri, şi atunci kilometrii de conductă care nu sunt schimbaţi s-au acumulat. Ca să o refacem cu totul durează 20 de ani. Dar ca să ne întoarcem unde eram ca şi calitate a serviciului acum zece ani, durează doi-trei ani", a precizat Nicuşor Dan.

Edilul general a adăugat că actuala situaţie în ce priveşte termoficarea este "rezultatul inacţiunii de cel puţin zece ani de zile".

În acest sens, a menţionat că în ultimii zece ani, în ce priveşte obligaţiile de plată la termie, s-au alocat anual mai puţin de 700 de milioane de lei, în condiţiile în care necesarul era de 950 de milioane. Astfel, în aceşti zece ani, s-au acumulat 2,5 miliarde de lei neachitaţi, bani care ar fi putut fi folosiţi pentru investiţii, a mai precizat Nicuşor Dan.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇