Când se aprind luminițele de Crăciun, în București. Nicușor Dan nu cumpără și nici nu închiriază instalații noi

Când se aprind luminițele de Crăciun, în București. Nicușor Dan nu cumpără și nici nu închiriază instalații noi

Primăria Capitalei anunță că va monta, în următoarele 3 săptămâni, aceleași luminițe de Crăciun ca anul trecut, pe străzi, în câteva piețe publice și la târgul de Crăciun.

Instalațiile de iluminat festiv se vor aprinde pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României.

„Aproape 3.000 de instalații luminoase, care utilizează tehnologia LED pentru un consum eficient, vor împodobi zone precum bd. Magheru, Piața Universității, Piața Romană, bd. Lascăr Catargiu, bd Kiseleff, bd. Unirii și Piața Presei Libere.

ADVERTISING

Instalațiile luminoase sunt aceleași din anii trecuți, nu au mai fost cumpărate sau închiriate alte echipamente”, a transmis PMB, în după amiaza zilei de vineri, 4 noiembrie.

La solicitarea Spotmedia.ro, instituția a precizat că din aceste 3.000 de instalații se va crea și o plasă care va ilumina Piața Constituției, unde se va desfășura ediția din acest a târgului de Crăciun organizat de PROEDUS și ARCUB, două dintre instituțiile din subordinea PMB.

De montatul instalațiilor de iluminat de va ocupa Compania Municipală Iluminat Public SRL, care are delegare de serviciu de iluminat public, în București (adică are exclusivitate în realizarea acestor operațiuni – n.red.).

ADVERTISING

Nicușor Dan a lansat pe 19 octombrie un apel către companii private, care să creeze pentru bucureșteni instalații de iluminat festiv, pe care să le dea cu titlul gratuit spre utilizare PMB, pe durata sărbătorilor.

PMB nu a dat nicio informație cu privire la acest subiect. Dar de vreme ce a anunțat că se vor monta doar instalațiile de anul trecut, înseamnă că niciun privat nu a răspuns apelului lui Nicușor Dan.

Reamintim că în 2018, CM Iluminat Public SRL a cumpărat, cu 6 milioane de lei, 3.181 de plase, șiruri de leduri și alte instalații pe care să le poată folosi la orice acțiune de iluminat festiv. Parte dintre acestea sunt încă funcționale și pe ele le monetază PMB și în acest an.

ADVERTISING

În timpul administrației Firea – care cheltuia milioane de lei anual pe iluminat festiv – aceste instalații reprezentau doar 42% din elementele montate de Crăciun, în București.

Toate celelalte instalații erau fabricate – în baza unei teme stabilite în timpul verii și al toameni - de o companie numită MK Illumination System SRL (filiala românească a multinaționalei cu același nume – n.red.).

Pentru 3 ani (adică pentru 2018, 2019 și 2020) CM iluminat Public a avut contract în valoare totală de 9 milioane de lei pentru iluminat festiv, în București, potrivit informațiilor furnizate de compania municipală pentru Spotmedia.ro.

Nicușor Dan a susținut, însă, că în iarna lui 2020 – 2021, cheltuielile cu iluminatul festiv (antamate de administrația Firea) au ajuns la 10 milioane de lei.

Și că în iarna anului trecut, când n-a mai închiriat și cumpărat luminițe, cheltuielile au scăzut la un milion de lei.

Vom reveni cu informații despre luminițele de Crăciun pe care le vor instala primăriile de sector.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇