Ciucu va cheltui cel mai mult pe luminițe de Crăciun, dintre toate primăriile de sector. Cum explică

Dintre toate cele 6 primării de sector, cea condusă de Ciprian Ciucu va cheltui, în acest an, cei mai mulți bani pe iluminatul festiv pentru sărbătorile de iarnă.
Ciucu va cheltui cel mai mult pe luminițe de Crăciun, dintre toate primăriile de sector. Cum explică

Toamna trecută, la scurt timp după ce și-a preluat mandatul, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu (PNL), a anunțat că nu va monta luminiţe de Crăciun, în sector. Motivul: costurile totale ale iluminatului festiv ar fi ajuns la circa 500.000 de euro.

„Nu avem timp să facem o nouă achiziție, ar trebui să lucrăm în cadrul contractului curent, ceea ce ne-ar duce pe la suma de 400.000 de euro pentru Sectorul 6. La asta s-ar adăuga frumoasa sumă de 100.000 de euro (tot un contract cadru cu o altă firmă) doar (!!) pentru Parcul Drumul Taberei.
Acum… eu sunt mai zgârcit cu banul public, mă gândesc că de banii aceștia, 500.000 de euro, aș putea face o grădiniță sau o creșă sau mai asfaltez o stradă. Mai mult, luminițele ar fi la fel ca în anii trecuți, am primit conceptul și, vă spun, sunt cam de prost gust”, a scris acum un an, pe Facebook, Ciprian Ciucu.

ADVERTISING

Ce lumințe de Crăciun va avea Sectorul 6, în acest an

La solicitarea Spotmedia.ro, primarul Ciprian Ciucu a precizat că, în acest an, se vor monta luminițe de Crăciun în sector.

Primăria le va închiria, în baza unui acord cadru semnat pe 18 decembrie 2019 (când primar era social democratul Gabriel Mutu) cu societatea Flash Lightening Services SRL. Acel acord cadru este valabil până pe 17.12.2023 (deci în acest an, dar și în următoarele două ierni - n.red).

De la această societate, în 2021, Primăria Sectorului 6 va închiria (cu tot cu servicii de montaj și demontat) 756 de șiruri luminoase lungi de 20 de metri fiecare și 2.230 de plase luminoase (de montat pe coroanele arborilor).

ADVERTISING

Aceste elemente vor fi montate pe bulevardele din sector și în parcuri.

Mai exact, potrivit unui răspuns formulat de instituție la solicitarea Spotmedia.ro, vor fi iluminate festiv: bulevardele Iuliu Maniu, Timișoara, Drumul Taberei, Geniului și Constructorilor, dar și Șoseaua Grozăvești, Strada Sibiu și intersecția Șoselei Cotroceni cu Splaiul Independenței.

De asemenea, se vor monta instalații de iluminat festiv în parcurile: Marin Preda, Crângași, 9 Mai, Nicolae Filimon, Timișoara 10, Constantin Brâncuși, Tudor Vladimirescu, Păcii, Drumul Taberei, Drumul Taberei 38, Intrarea Drumul Taberei nr. 2 Drumul Taberei

ADVERTISING

Tot la solicitarea Spotmedia.ro, Primăria Sectorului 6 a transmis că, în acest an, va cheltui pentru iluminat festiv 1.509.013 lei (adică în jur de 304.000 de euro).

Cheltuiala e mult mai mică decât anul trecut, când s-ar fi ridicat la 500.000 de euro. Totuși, chiar și 304.000 de euro e o cheltuială însemnată pentru o primărie de sector.

De fapt - potrivit calculelor Spotmedia.ro - este cel mai mare buget pe care îl alocă o primărie de sector pentru luminițe de Crăciun, în acest an.

Pentru comparație, al doilea cel mai mare buget este cel al Primăriei Sectorului 4. Aceasta a oferit pentru iluminat festiv, în cadrul unei proceduri simplificate pe care a lansat-o în Sicap, doar în jur de 130.000 de euro.

Întrebarea este: de ce continuă să cheltuiască Primăria Sectorului 6 atât de mulți bani pentru iluminatul festiv de sărbătorile de iarnă?

Iată ce a precizat Ciprian Ciucu pentru Spotmedia.ro.

Ciucu: Am renunțat la ce era mai scump! Dar alt acord-cadru nu putem încheia încă

„Noi avem acest acord cadru semnat încă din 2019. Iar câtă vreme acela e în vigoare, nu putem semna altul.

Acordul cadru se poate finaliza în două modalități. Fie epuizăm suma prevăzută în acord - ceea ce nu vom face, nici pe departe, în acest an, cu proiectul propus - fie expiră perioada lui de valabilitate (abia peste alte două ierni și jumătate - n.red.).

E adevărat că puteam să cumpărăm luminițe. Dar ar fi trebuit să le montăm. Și încă nu avem la Administrația Domeniului Public (ADP) suficiente resurse pentru a asigura instalarea și demontarea lor.

Mulți angajați ar fi lucrat, o perioadă, doar la montat de luminițe. Și nici nu avem oameni care să se priceapă și să aibă experiență în astfel de activități. Ei se pricep să facă mentenanță, să repare mobilier stradal, nu să se cațăre și să monteze luminițe.

Așa că am decis ca, în acest an, să punem luminițele tot în baza acordului cadru existent.

Ceea ce am făcut a fost să renunțăm la butaforii și la celelalte elemente foarte scumpe. Și am rămas doar cu șirurile luminoase și cu plasele pe care le vom monta în copacii de pe bulevarde. După gustul meu, aceste elemente de iluminat festiv sunt și cele mai frumoase și cele mai utilizate în țările civilizate.

Am ținut cont și de faptul că anul trecut n-am montat deloc luminițe și am alcătuit un buget care să nu presupună cheltuială pe elemente foarte scumpe.

După ce vom finaliza acest acord-cadru, vom putea încheia altul, mai avantajos”, a precizat Ciprian Ciucu pentru Spotmedia.ro.

Potrivit informațiilor transmise de Primăria Sectorului 6 la solicitarea Spotmedia.ro, montarea instalațiilor de iluminat festiv a început pe 1 noiembrie și se va finaliza până la sfârșitul lunii. Dar încă nu s-a stabilit data la care se vor aprinde instalațiile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇