Afacerea „luminița”. Trei județe au dat contracte directe de peste 1 milion de euro pentru luminițe de Crăciun

SpotMedia.ro vă prezintă, pe larg, care sunt instituțiile din România care au încredințat direct cele mai bănoase contracte pentru iluminat festiv, dar și care sunt firmele căștigătoare și cine le deține.
Afacerea „luminița”. Trei județe au dat contracte directe de peste 1 milion de euro pentru luminițe de Crăciun

An de an, primăriile, consiliile județene și alte instituții de stat din România „sparg” sume uriașe de bani pentru luminițe de Crăciun. Și de regulă banii se duc – prin încredințări directe – la câteva firme, care câștigă adevărate averi în această perioadă.

SpotMedia.ro a selectat informațiile legate de procedurile de atribuire din Sicap și le-am analizat cu ajutorul platformei data.g4d.ro (care a generat și graficele prezentate în seria de materiale pe care v-o oferim).

Începem astăzi cu topul județelor în care s-au dat cele mai multe contracte atribuite direct pentru luminițe de Crăciun.

Podiumul este ocupat de: Mehedinți, Prahova și Maramureș. Iată cine, cum și cât a primit cele mai mari contracte.

Mehedinți, județul campion la contracte pentru iluminat festiv

Instituțiile și societățile de stat din Mehedinți au atribuit – prin procedură de achiziție inițiată din catalogul electronic - contracte de 2.019.638 de lei pentru luminițe de Crăciun.

topul-judetelor-iluminat-festiv-1

Iar dintre instituțiile din Mehedinți, cele mai bănoase atribuiri pentru luminițe de Crăciun - în valoare totală de 576.050 de lei – le-a făcut Palatul Culturii Teodor Costescu din Drobeta Turnu Severin (orașul de reședință al județului Mehedinți).

ADVERTISING

Din datele publicate pe Sicap - și analizate de SpotMedia.ro cu ajutorul platformei data.g4d.ro - reiese că Palatul Culturii Teodor Costescu a realizat cea mai bănoasă atribuire directă, una de 450.000 de lei. Pentru acești bani, compania RC Energo Install SRL s-a angajat să instaleze 2.300 de elemente de iluminat festiv, să le facă mentenanță pe durata funcționării și, ulterior, să le demonteze.

RC-Energo-Install

Comparativ, pentru o sumă cu doar circa 12% mai mare, Primăria Sectorului 4 iluminează, în acest an, 14 intersecții mari și 22 de segmente de stradă.

Din datele Sicap reiese că această atribuire directă este cea mai mare pe care a primit-o RC Energo Install, pentru iluminat festiv, în acest an.

Alte 3 atribuiri directe pentru iluminat festiv au venit de la administrația Sectorului 5, condusă de Cristian Popescu Piedone. Una dintre atribuiri, în valoare de 136.640 lei a venit chiar din partea primăriei. Iar altele două - una în valoare de 133.950 lei (pentru închiriere de luminițe) și alta în valoare de 134.010 lei (pentru montaj și demontat luminițe) au venit de la SC Amenajare Edilitară și Salubrizare SA, firma de curățenie a Sectorului 5.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potrivit datelor publice, RC Energo Install SA se situează pe locul 7 în țară în topul celor care au primit cele mai mari atribuiri directe pentru iluminat festiv, în acest an. Conform datelor portalului cu informații de business listăfirme.ro, firma este deținută de Eugen Florin Duca și Ioana Viorica Zăinescu.

Dacă Mehedinți ar fi un județ dezvoltat și fără probleme economice, atunci n-ar fi nicio problemă să cheltuiască sume mari pe iluminat festiv.

Probema este că - potrivit unui studiu recent realizat de mai mulți cercetători din Cluj - Mehedinți se află spre coada clasamentului județelor din România, atunci când vine vorba despre dezvolarea durabilă (care presupune, printre altele, eradicarea sărăciei, asigurarea accesului la servicii de sănătate și a unor locuri de muncă plătite decent etc.).

Pe locul 2 în țară, în funcție de valoarea atribuirilor directe pentru iluminat festiv din această toamnă, se situează Primăria orașul Drobeta Turnu Severin (oraș în care se află Palatul Culturii Teodor Costescu).

Topul-judetelor-iluminat-festiv-locul-2

Primăria lui Marius Screciu a atribuit direct la jumătatea lunii octombrie un contract direct în valoare de 400.210 lei pentru iluminat festiv către Luxten Lightnening Company SA. Pentru acești bani, societatea și-a asumat instalarea a 1.195 de elemente de iluminat festiv, în oraș.

ADVERTISING

Contracte mari pentru iluminat festiv și în Prahova și Maramureș

Județul Prahova este pe locul 2 în România, după Mehedinți, în topul celor care au atribuit direct cele mai mari contracte pentru iluminat festiv pentru iarna 2021 - 2022.

Valorea contractelor atribuite de instituțiile prahovene se ridică la 1.771.964 de lei. Iar cea mai mare achiziție directă - în valoare de 228.830 de lei - a fost realizată de Consiliul Județean Prahova. Sunt bani cu care MK Illumination să execute lucrări de „Iluminat festiv de sărbători la Palatul Administrativ Ploiești (pentru perioada noiembrie 2021-ianuarie 2022)

achizitie-CJ-Prahova-Top

A doua cea mai valoroasă atribuire directă din Prahova a venit de la primăria comunei Valea Doftanei. Instituția a atribuit un contract de 134.900 de lei tot către MK Illumination, pentru un brad tip con iluminat, înalt de 9 metri, dar și mai multe instalații de iluminat stradal.

atribuire-Valea-Doftanei

MK Illumination reprezintă, în România, mulținaționala cu aceelași nume, care se ocupă cu ilumantul tematic festiv, în întreaga lume.

În anii precedenți, MK Illumination a asigurat iluminatul festiv și în Capitală, în baza unui acord cadrul încheiat cu Compania Municipală de Iluminat Public București SRL.

În alte orașe din Prahova, valoarea atribuirilor s-a strâns din încredințări directe mai mici, realizate în ultimele luni.

Spre exemplu, primăria orașului Sinaia a atribuit în timp contractele pentru iluminat festiv. Spre exemplu, pe 10 noiembrie, instituția a încredințat direct un contract de 35.100 de lei companiei Recolight Decor SRL pentru furnizarea a 10 figurine cu instalație de iluminat care reprezintă soldați londonezi de 2,5 metri înălțime.

În aceeași zi, primăria Sinaia a mai atribuit direct un alt contract, tot companiei Recolight Decor SRL, pentru 10 îngeri luminoși cu înălțimi cuprinse între 1,8 și 3,5 metri. Valoarea acestui contract a fost de 30.000 de lei.

Iar pe 7 decembrie, instituția a mai atribuit un contract de 19.998 de lei pentru 11 figurine luminoase pentru stâlpi.

Așa că, încetul cu încetul, cheltuielile pentru iluminat festiv au început să crească.

Maramureș este al treilea în topul național al județelor cu cele mai mari contracte atribuite direct pentru iluminat festiv. Instituțiile din acest județ au atribuit 33 de contracte, a căror valoare totală se ridică la 1.698.629 de lei.

maramures-valoare-de-publicat

19 dintre cele 33 de contracte atribuite direct au fost adjudecate de Ilnic Electric SRL. Cele 19 contracte reprezintă circa 71% din totalul sumei încredințate direct pentru iluminat festiv în județul Maramureș, în acest an.

Ilnic Electric SRL este o firmă înființată în 2006, cu sediul în satul maramureșean Merișor și care a raportat la Finanțe că în 2020 a lucrat cu un număr mediu de 18 salariați. Asociat unic în companie este Ilie Ureche, potrivit portalului cu informații de business listăfirme.ro.

Cel mai bănos contract încredințat direct către Ilnic Electric SRL a venit de la Primăria comunei Cavnic. Aceasta a oferit 134.935 de lei pentru panouri luminoase de minim 10 metri lungime, pe care să scrie „La mulți ani”, figurine de mari dimensiuni care reprezintă reni, sfere luminoase și brazi, dar și pentru „pavoazarea” unor intersecții cu perdele luminoase.

Contracte cu valori importante pentru iluminat festiv au atribuit către Ilnic Electric SRL și primăriile orașele Ulmeni (care a oferit 133.500 lei) și Tăuții Măgherăuș, care a atribuit un contract de 128.300 de lei tot pentru panouri luminoase, traverse lumninoase și figurine care înfățișează reni, brazi și sfere.

În zilele următore, SpotMedia.ro vă va oferi o analiză amplă privind societățile care au primit cele mai multe și mai bănoase încredințări directe pentru iluminat festiv, în ultimii ani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇