Orașul trist și primarul savant

Orașul trist și primarul savant

Bucureștiul e jalnic înainte de aceste sărbători. Cenușiu, sufocat la aproape orice oră, murdar și posac. Mai rău ca niciodată. An de an, iluminatul de gală de sărbători aducea stropul de strălucire care să schimbe câteva săptămâni fața unui oraș neiubit.

Anul acesta, cu mici excepții, marile artere din centru sunt luminate doar de stopurile și farurile lungilor șiruri de mașini care se târăsc într-un trafic fără speranță.

Nu cred că e de regretat dezmățul cel mai adesea chicios din vremea dnei Firea, când deasupra bulevardelor atârnau de la cămăși și nădragi, naționali, ce-i drept, până la candelabre sau planete într-un amestec coloristic discutabil, cu costurile exorbitante aferente.

ADVERTISING

Dar nu văd de ce nu putem trăi decât la extreme, ori în opulență chicioasă, ori în austeritate posacă. De ce nu se poate găsi o cale de mijloc, a unui iluminat de sărbători discret, simbolic, cum a scăpat ca din greșeală între Arcul de Triumf și Casa Presei?

Înțeleg problemele bugetare, economia făcută, costul cu mult mai mare al electricității, dar, în egală măsură, Bucureștiul este un oraș bogat. Mi-e greu să cred că, dacă Nicușor Dan ar fi dorit, nu putea găsi resurse pentru a marca cu bun gust sărbătorile.

Fac asta primarii de sate și nu a găsit soluție PMB?

A fost un an teribil din toate punctele de vedere. Tensiunea, stresul, frica de toate felurile sunt aproape palpabile. Mai mult ca niciodată ar fi fost nevoie de un strop de frumusețe, de ieșire din cotidianul apăsător.

De când a apărut iluminatul de sărbători în București, în fiecare an la aprinderea luminilor lumea năvălea pe străzi să le vadă. Asta spune mult despre rolul lor simbolic în starea de sărbătoare.

Dl Dan probabil că nu a simțit niciodată nevoie de așa ceva. Dar aici nu e vorba despre gusturile domniei sale. Cred că la domnia să acasă are, totuși, un brad împodobit cu niște globuri, poate luminițe. Presupun că și casa domniei sale arată un pic diferit de sărbători. Asta e ceea ce putea și cred că trebuia să ofere și casei mari care e Capitala. Un pic de bucurie și magie, necesar mai ales pentru mulții ochi care au plâns mult în acest an. Și cine știe cât vor plânge la anul.

A organizat acel Târg de Crăciun meschin, cu un brad a cărui valoare artistică nu o pot aprecia eu, dar care nu are nimic în comun cu imaginea tradițională a sărbătorilor. Sau pentru dl Dan doar familia trebuie să fie tradițională?

Este încă una dintre mostrele de inadecvare ale acestui primar probabil foarte bine intenționat, dar incapabil să se adapteze funcției.

Este ceva în aceeași linie cu răspunsul pe care i-l dădea la Europa FM unei doamne care îi reproșa că nu i-a răspuns în niciun fel la o solicitare de câteva luni de zile. “Vreți un primar care semnează ca primarul sau unul care analizază atent tot?” Poate un primar care să analizeze atent în termenul de 30 de zile prevăzut de lege pentru răspuns?

Dl Dan stă închis în birou, nu comunică cu nimeni, nu mai comunică nici cu bucureștenii cărora nu le acordă audiențe pentru ca, potrivit domniei sale, să nu piardă astfel timpul.

Are aerul, căutat sau natural, al unui savant preocupat pentru care mărunțișuri precum un pic de bucurie de sărbători sunt mizilicuri plicticoase.

Mare problemă a dlui Dan nu sunt în primul rând frigul din case sau apa mereu rece, traficul sinistru și gropile din asfalt. Marea problemă este că s-a desprins total de cei care l-au ales și pentru care rămâne doar argumentul amar: voiați să câștige Firea?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇