De ce nu s-a mai deschis parcarea supraetajată de la Cora Pantelimon, despre care Nicușor Dan a spus că va fi gata înainte de 1 noiembrie?

De ce nu s-a mai deschis parcarea supraetajată de la Cora Pantelimon, despre care Nicușor Dan a spus că va fi gata înainte de 1 noiembrie?

Parcarea supraetajată cu 500 de locuri din Pantelimon e încă închisă, cu toate că Nicușor Dan susținea, la finalul lunii iulie, că, „foarte probabil, mai devreme de 1 noiembrie, vom avea această parcare funcțională”. Iată cum explică Primăria Municipiului București (PMB) această situație.

Proiectul parcării de la intersecția Șoselelor Pantelimon și Vergului (situată lângă un hypermarket Cora) n-a început în mandatul lui Nicușor Dan. Și nici măcar în cel al Gabrielei Firea.

În mod normal, lucrările trebuiau finalizate încă din 2014! Dar – după cum a explicat anterior pentru Spotmedia.ro fostul consilier pe infrastructură al Gabrielei Firea, Marius Coaje – primăria a întâmpinat niște probleme cu constructorul de la acea vreme. Și apoi cu consultantul. Una peste alta, șantierul s-a blocat.

ADVERTISING

În 2019, Primăria condusă de Gabriela Firea a semnat un contract cu o asociere de firme de construcții și proiectare condusă de Tiab SA pentru două parcări.

Una dintre ele era cea cu circa 500 de locuri de lângă Cora Pantelimon. A doua urma să fie parcare subterană cu locuri de reședință, în subteranul curții Școlii 46 din Sectorul 2.

Valoarea totală a contractului depășea 62,3 milioane de lei. Din această sumă, circa 49 de milioane de lei urmau să fie cheltuiți pe construcția parcării supraetajate din Pantelimon și pe amenajarea unui nod intermodal, pentru autobuze și tramvaie.

Gabriela Firea a vizitat șantierul parcării la finalul lunii iunie 2020 și a anunțat că o va termina în toamna aceluiași an.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pe 27 septembrie, Firea a pierdut Primăria Capitalei, iar locul la conducerea Bucureștiului i-a fost luat de Nicușor Dan.

Deja Nicușor Dan anunțase, încă din campania electorală, că vrea să finalizeze această parcare. Și chiar că vrea să construiască alte 14 parcări, la marginile Bucureștiului.

Ambii primari generali și-au dorit același lucru cu aceste parcări: să le dea oamenilor care vin din Ilfov locuri în care să își lase mașinile, la intrarea în București, ca să poată circula prin oraș cu autobuzul și tramvaiul.

O vreme s-a așternut liniștea peste proiectul parcării și nimeni n-a mai avansat niciun termen de finalizare.

ADVERTISING

Nicușor Dan a organizat prima conferință de presă la parcare abia după aproape 9 luni de mandat. Dar n-a inaugurat-o, ci doar a spus că proiectul a ajuns la 99%.

„Vreau să evidențiez faptul că, la momentul preluării mandatului, această construcție era la 55%. Așa cum am spus, azi suntem la 99%. Și vreau să-i mulțumesc constructorului pentru că a continuat să lucreze în ritmul la care s-a angajat, deși noi n-am fost în stare să plătim în ritmul în care noi ne-am angajat”, a spus Nicușor Dan.

La acel moment, parcarea mai avea nevoie de un singur lucru: un post de transformare care urma să fie adus în 70 de zile și montat în alte 10.

„Foarte probabil, mai devreme de 1 noiembrie vom avea această parcare funcțională”, a promis atunci Nicușor Dan.

Puteți urmări declarația în materialul video de mai jos, la minutul 3.30:

Declarație de presă

Parcarea supraterană de la Cora Pantelimon este aproape finalizată. Ce lucrări mai trebuie efectuate înainte ca aceasta să fie funcțională, care este stadiul terminalului multimodal pentru transportul în comun, în direct de la fața locului.

Publicată de Primăria Municipiului Bucureşti pe Miercuri, 28 iulie 2021

Au trecut, însă, aproape 3 săptămâni de la începutul lunii noiembrie, iar Primăria Capitalei încă n-a anunțat când urmează să deschidă parcarea supraetajată.

La solicitarea Spotmedia.ro, PMB a transmis, însă, că lucrările - care au au costat, per total, 54.591.599,02 lei fără TVA - sunt gata.

„Lucrările care au făcut obiectul contractului au fost finalizate urmând ca recepția la terminarea lucrărilor să se încheie după racordarea la rețeaua electrică a operatorului E-Distribuție Muntenia SA”, a transmis instituția.

Cu alte cuvinte, deși e gata, parcarea încă n-are curent.

PMB nu ne-a comunicat în ce termen va finaliza E-Distribuție Muntenia SA racordul. Și nici când ar putea fi dată parcarea în folosință, pentru bucureșteni.

În principiu, odată racordată la curent și recepționată de PMB, parcarea ar putea fi deschisă pentru șoferi.

Doar că administrația Bucureștiului n-a decis încă nici cine va administra parcarea și nici ce taxe va percepe.

„Entitatea care va exploata parcarea supraetajată Pantelimon va fi stabilită printr-o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București. Aceeași entitate va stabili tarifele pentru utilizarea parcării”, a transmis PMB la solicitarea Spotmedia.ro.

În concluzie, deocamdată tot nu știm când își vor putea lăsa bucureștenii mașinile pe cele 500 de locuri din parcarea supraetajată de lângă Cora Pantelimon.

Spotemedia.ro va urmări această ultimă etapă din proiectul parcării și vă vom ține la curent.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇