Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență București Ilfov (ISUBIF), parcarea nu respectă normele de securitate la incendiu. Și nu e clar cine și cum se ocupă de remedierea problemei.
Primăria Sectorului 3 a dat autorizație de construire pentru parcarea subterană de pe Bulevardul Decebal încă de pe 7 februarie 2019.
Iar șantierul a fost inaugurat după mai puțin de două luni de la acea dată, pe 20 martie 2019, de către societatea Sectorului 3 numită Algorithm Residential S3 SRL.
Potrivit contractului, această firmă edilitară de construcții avea la dispoziție doi ani pentru a finaliza parcarea cu două subsoluri și 717 locuri de parcare (adică 354 de locuri la subsolul 2 și 363 la subsolul I).
În vara anului 2019, Primăria Sectorului 3 a închis circulația pe Bd. Decebal, la capătul dintre Piața Muncii. Iar Algorithm Residential S3 SRL a început săpăturile de amploare.
S-a excavat o porțiune însemnată din bulevard. S-au deviat conducte de utilități și, ulterior, s-a turnat toată structura subterană.
Robert Negoiță anunța atunci că această etapă a lucrărilor ar trebui să fie gata până pe 15 septembrie, ca să se poată deschide traficul rutier înainte de începutul anului școalar.
Până la urmă, traficul s-a deschis abia la jumătatea lunii decembrie, cu o întârziere de 3 luni. Între timp, autobuze și șoferi aflați la volanul mașinilor personale au fost nevoiți să se îngrămădească pe o rută ocolitoare îngustă (adică pe strada Delea Nouă, care are o singură bandă pe sens – n.red.).
În cele din urmă, în primăvara lui 2020, în administrația Sectorului 3 au început să circule zvonuri potrivit cărora Robert Negoiță voia să termine parcarea cu jumătate de an mai devreme, ca să o poată prezenta ca pe o reușită personală, la alegerile locale din septembrie.
În primăvara lui 2020, Robert Negoiță a confirmat pentru reporterul Spotmedia.ro că, într-adevăr, parcarea era aproape gata și spera să poată fi inaugurată curând.
A trecut de atunci în jur de un an și jumătate, iar parcarea tot închisă este și astăzi.
Spotmedia.ro a cerut informații de la mai multe instituții și societăți cu privire la această situație. Iată ce a spus fiecare.
Primăria Sectorului 3: Se fac ultimele remedieri
La solicitarea Spotmedia.ro, Primăria Sectorului 3 a transmis că lucrările la parcarea subterană de pe bd. Decebal au fost finalizate la termen, în martie 2021.
Primăria de sector a plătit pentru acestă construcție cu 717 locuri de parcare nu mai puțin de 125.304.661 de lei (adică în jur de 25.314.000 de euro).
Asta înseamnă că pentru fiecare loc de parcare primăria a cheltuit, din bugetul propriu „și alte surse legal constituite” pe care primăria de sector n-a dorit să le enumere - adică din banii bucureștenilor – în jur de 35.305 euro.
E un cost mare pentru orice primărie din România. Și e cu atât mai deranjant faptul că – în ciuda acestor cheltuieli substanțiale – parcarea rămâne, în continuare, nefolosită. Deci absolut inutilă, pentru moment.
Instituția ne-a mai transmis că „în acest moment se fac ultimele remedieri pentru a finaliza probele de funcționare a instalațiilor privind securitatea la incendiu”.
Nu ne-a oferit, însă, un termen pentru finalizare și inaugurare, ci ne-a spus doar că parcarea va putea fi folosită „după semnarea procesului verbal de recepție”.
Și nimeni nu știe când ar putea avea loc recepția.
ISU București – Ilfov: Nu s-au respectat normele de protecție împotriva incediilor
ISU Bucureşti Ilfov a transmis, la solicitarea Spotmedia.ro, că Primăria Sectorului 3 – în calitatea sa de beneficiar al parcării subterane de la Decebal – a cerut aviz de securitate la incendiu.
Iar ISU i-a emis unul, cu numărul 3274/18-SU-BIF-A, înainte să înceapă lucrările, adică de pe data de 27.12.2018.
Ulterior, după ce lucrările s-au finalizat „ (...) un reprezentant al inspectoratului a participat la recepția la terminarea lucrărilor, în luna iunie a acestui an, prilej cu care a constatat că nu sunt îndeplinite toate normele de apărare împotriva incendiilor.
În fapt, constructorul nu a finalizat lucrările aferente instalațiilor de detecție a incendiilor, de desfumare, a celei electrice cu rol de securitate la incendiu, precum și alte măsuri construtive.
Punerea în funcțiune a construcției se poate realiza numai după obținerea autorizației de securitate la incendiu (...) Această obligație trebuie îndeplinită după admiterea recepției la terminarea lucrărilor și remedierea tuturor neconformităților”, a transmis ISUBIF pentru Spotmedia.ro.
Negoiță dă vina pe ISU și pe un șef liberal pentru toate întârzierile
În ședința de Consiliu Local al Sectorului 3 de pe 25 octombrie, Robert Negoiță a susținut că cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București Ilfov (ISU B-IF) s-ar fi râzgândit pe parcurs. Iar el, ca primar, n-a avut cu cine colabora, ca să grăbească rezolvarea situației.
„Soluția pe care cei de la ISU ne-au aprobat-o la avizare, dânșii, la recepție, nu au mai fost de acord cu soluția, în integralitatea ei și a trebuit să facem niște lucrări, să refacem niște lucrări. Totul era în regulă, totul era în progres până în august (...). Actualul președinte, director (președintele Consiliului de Administrație, Cătălin Nițu – n.red.) este de negăsit.
Eu nu am cu cine să comunic acolo și din această cauză nu știu să vă răspund la întrebare, când va fi gata? Probabil când consiliul se va hotărî să îl schimbe și altcineva va câștiga acel concurs și cineva va trebui să se implice, cineva să găsească soluții și să rezolve acea problemă”, a spus primarul Sectorului 3.
Ulterior, Negoiță a depus și o plângere penală împotriva lui Cătălin Nițu, pe care îl acuză că nu trece pe la serviciu decât pentru a-și lua salariul.
L-am contactat pe Cătălin Nițu – care este și prim-vicepreședinte al PNL Sector 3 - în urma acelei ședințe de Consiliu Local. Și l-am întrebat dacă ceea ce spune Robert Negoiță e adevărat.
Nițu a acuzat calomnii şi a spus că analizează situația împreună cu avocații săi, iar apoi va reveni cu detalii „în zilele următoare”. N-a mai revenit nici până astăzi.
Așa că l-am contactat din nou pe Cătălin Nițu în cursul zilei de ieri, 15 noiembrie, și i-am cerut detalii cu privire la situația de la parcarea subterană, dar și un eventual termen de inaugurare. Am menționat că am solicitat informațiile și de la Primăria Sectorului 3, care la rândul ei le-a cerut de la Algorithm Residențial S3 SRL.
Dar cum încă nu avem un răspuns și urmează să scriem despre parcare, ne-ar fi de folos detaliile.
Nițu ne-a comunicat că ne va transmite un răspuns „în cel mai scurt timp”. Nu ne-a transmis nimic, până la publicarea acestui articol. Dacă ne va comunica informații relevante, vom reveni cu detalii.
Momentan, un lucru e sigur: până astăzi, nimeni nu își asumă un termen de deschidere a parcării pe care Primăria Sectorului 3 a cheltuit de peste 25 de milioane de euro și care, la acest moment, nu-i este nimănui de niciun folos.
Vom urmări situația și vă vom ține la curent.