Cum vor USR PLUS și PNL să împiedice primăria condusă de Robert Negoiță să mai construiască ilegal, în Sectorul 3

Cum vor USR PLUS și PNL să împiedice primăria condusă de Robert Negoiță să mai construiască ilegal, în Sectorul 3

Din cauză că lucrările ilegale din Sectorul 3 nu s-au oprit nici măcar după tragedia petrecută pe 2 august lângă Biblioteca Națională, consilierii USR PLUS încearcă astăzi să oblige primăria condusă de Robert Negoiță să publice din timp, pe Internet, cât mai multe date despre toate șantierele sale.

În acest fel, USR PLUS își dorește să împiediece administrația lui Negoiță să mai construiască ilegal, în sector.

Parte dintre societățile administrației conduse de Robert Negoiță construiesc ilegal de multă vreme. Iar oamenii din sector s-au obișnuit cu asta.

În cele mai multe cazuri, e vorba despre lucrări mici. Spre exemplu, Spotmedia.ro v-a relatat pe larg despre modul în care Administrația Domeniului Public București (ADPB) SA din Sectorul 3 a tăiat ilegal copaci și a distrus spațiu verde pe o stradă din preajma stației de metrou 1 Decembrie ca să amenajeze locuri de parcare.

Comisariatul București al Gărzii de Mediu a amendat societatea edilitară și a decis că spațiul trebuia readus ”la starea ințială”. ADPB SA a dat în judecată Garda de Mediu. A pierdut în primă instanță și a făcut apel.

Între timp, locurile de parcare amenajate pe foste suprafețe de spațiu verde sunt pline de mașini și nimeni n-a încercat vreodată să le desființeze.

Și într-un alt caz, al unui skate park amenajat în apropiere de Policlinica Titan, Garda de Mediu a amendat Primăria Sectorului 3 și i-a dispus reducerea suprafaței la starea inițială.

Supravegheați de polițiștii locali de la Sectroul 3, muncitorii Direcției de Administrare a Domeniului Publici nu s-au oprit, însă, nici măcar o zi din construit.

ADVERTISING

Între timp, skate park-ul a fost inaugurat și nimeni nu se mai gândește că a fost construit ilegal.

Sectorul 3 n-a învățat nimic din tragedia de la Bibliotecă

La începutul acestei luni, Compania Algorithm Residential S3 SRL - deținută de Sectorul 3 - lucra fără autorizație la amenajarea unei esplanade, pe terenul Ministerului Culturii.

Pe 2 august, muncitorii se grăbeau să toarne un zid de susținere, când un mal s-a surpat. Doi oameni au murit striviți, iar alți trei au avut nevoie de spitalizare.

Spotmedia.ro v-a prezetat pe larg cum s-a lucrat în respectiva zi, pe șantier și cum - în principal din cauza grabei - oamenii n-au avut nicio șansă să se salveze.

Robert Negoiță a refuzat să răspundă la orice întrebare legată de respectivul incident, în ciuda insistențelor Spotmedia.ro.

Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a amendat atât Algorithm Residential, cât și Primăria Sectorului 3.

sanctiune-de-la-ISC

Din cauză că muncitorii societății Sectorului 3 au spart o țeavă, Ministerul Culturii și Biblioteaca Națională au rămas fără apă.

Biblioteca și-a suspendat programul cu publicul, iar angajații vin la sediu cel mult 4 ore pe zi. Iar situația nu s-a rezolvat nici până astăzi.

Potrivit instituției, abia la începutul săptămânii viitoare s-ar putea relua furnizarea apei curente. Așa că abia atunci se vor putea întoarce cititorii la bibliotecă.

ADVERTISING

Ne-am fi așteptat ca un eveniment cu urmări tragice și care a dat peste cap activitatea mai multor instituții să determine Sectorul 3 să ia măcar o pauză de la construcțiile ilegale. Dar asta nu s-a întâmplat.

Robert Negoiță: Noi nu suntem planete!

Pe 28 iulie - deci cu mai puțin de o săptămână înainte de tragedia de la Bibliotecă - consilierii locali USR PLUS și PNL l-au întrebat pe Robert Negoiță de ce se amenajează ilegal o suprafață de teren din preajma Policlinicii Vitan.

Respectiva suprafață aparține, de fapt, Primăriei Generale. Așa că primăria de sector n-are nicio cale legală de a face amenajări în zona respectivă.

Răspunsul primarului Sectorului 3 a fost năucitor:

„Ei, noi ne-am obișnuit să facem lucrări pe zone pe care nu le administrăm. În ultimii ani, ne-am obișnuit cu treaba asta.. de mulți ani. Avem nenorociri lăsate de.. începând de la municipalitate, Ministerul Transporturilor, Ministerul Economiei, Ministerul Muncii și alte ministere care au active, au terenuri, clădiri în administrare în Sectorul 3 și care le lasă vai de neamul lor.

Și noi ne-am obișnuit să le facem treaba lor, să le întreținem. Mai mult sau mai puțin asumat. Adică mai mult sau mai puțin în coordonare cu dumnealor. Pentru că aia e...

Ok, o să faceți dumneavoastră cumva să blocați chestiunile astea. Și eu nu pot să mă opun și nici nu vreau să mă opun. O să pun acolo (lângă Policlinica Vitan - n.red.) o pancartă să spun «Consilul Local a oprit lucrările» Și când s-o hotărî Consiliul Local... și poate mă gândesc să cerem aprobarea Consiliului Local și când nu e nevoie.

Pentru că facem niște reamenajări, niște reabilitări pentru niște zone, că arată groaznic...

ADVERTISING

Eu nu am nicio problemă! Am inițiat și concursuri de soluții. Avem parteneriat și cu Facultatea de Arhitectură Ion Mincu și cu Facultatea de Pesiagistică ... Nu-i problemă, facem cu dumnealor. Le facem și peste 2-3 ani, că nu trebuie să le facem așa de repede.

Că noi suntem în România și trebuie să le facem așa, pe termene de astea, milenare. De parcă noi suntem planete și avem viață din asta așa, de milenii și de milioane de ani!

De asta noi suntem obișnuiți, ne-am obișnuit așa... Dar poate e cazul să ne dezobișnuim, iar dumneavoastră ne ajutați în sensul ăsta, ca s-o facem și noi ca-n alte zone, fără să dau vreun exemplu, în care se întâmplă nimic. Dar nimicul ăla, vă asigur eu, e perfect legal”, a spus Robert Negoiță, în timpul ședinței de Consiliu Local.

Puteți urmări întregul discurs al lui Robert Negoiță în înregistrarea video de mai jos, de la minutul 1:36:51. Întreaga dezbatare pe marginea proiectului începe la minutul 1:24:10.

Ședință ordinară din 28 Iulie 2021

În cadrul ședinței de pe 28 iulie, Consiliul Local al Sectorului 3 a adoptat o hotărâre prin care cere de la Consiliul General să îi dea în administrare suprafața de la Policlinica Vitan pe care administrația condusă de Robert Negoiță o amenajează acum ilegal.

În plus, în baza unui amendament propus de consilierul local Mihaela Văcaru (USR PLUS), s-a decis ca pentru amenajarea spațiului să se organizeze un concurs de idei. Iar lucrările propriu-zise de amenajare să se realizeze ulterior, doar în maniera decisă de Consiliul Local, în baza rezultatelor concursului de idei.

O zi mai târziu, consilierul local Eugen Matei (USR PLUS) a mers la Policlinica Vitan. Și a descoperit că - în ciuda hotărârii adoptate de Consiliul Local în ajun - lucrările pe care Robert Negoiță a susținut că le va opri continuau, de fapt, în ritm alert.

K la sectorul 3 pe Dudești

Publicată de Eugen Matei pe Joi, 29 iulie 2021

Se tăiaseră copaci și se amenajau alei cu dale, așa cum s-a făcut în mare parte din sector, în operațiunea de ”retrasare a trotuarelor”.

A urmat tragedia de pe 2 august de la Biblioteacă. Dar nici acel eveniment tragic n-a oprit lucrările ilegale.

Pe 4 august, Eugen Matei s-a întors pe teren și a descoperit că munciorii încă lucrau cu spor.

Credeți că la Sectorul 3 învățăm din greșeli? Sunt din nou lângă policlinica Vitan, unde fără drept de a face reamenajari ale unui spațiu pe care nu îl are în administrare, direcțiile primărie continuă o activitate ilegală, doar pentru că li s-a zis să facă acest lucru de catre "reprezentantul Primăriei Sector 3"

Publicată de Eugen Matei pe Miercuri, 4 august 2021

Între timp, muncitorii au și terminat cu tăiatul copacilor și montatul dalelor pe alei, a precizat Eugen Matei pentru Spotmedia.ro.

Așa că în curând - aşa cum s-a întâmplat și în multe alte cazuri - nimeni nu se va mai gândi că aici a lucrat ilegal Primăria Sectorului 3, pe un teren care nici măcar nu-i aparține.

Consilierii USR PLUS vor toate informațiile despre șantiere

Grupurile USR PLUS și PNL au convocat o ședință extraordinară de Consiliu Local al Sectorului 3 care să aibă loc miercuri, 9 august, la ora 16.00.

Această ședință are pe ordinea de zi un singur proiect, al cărui scop este ”creșterea disiplinei și transparenței lucrărilor publice realizate de Primăria Sectorului 3”.

Mai exact, proiectul prevede crearea, pe site-ul primăriei, a unei secțiuni de monitorizare a lucrărilor publice realizare în Sectorul 3. Aceste lucrări vor fi listate pe secțiuni: programate, în desfășurare și finalizate.

Și pentru fiecare lucrare, ar urma să se afișese pe site, cu cel puțin 5 zile înainte de deschiderea șantierului, măcar următoarele informații:

  • denumirea lucrării
  • adresa și numărul cadastral și de carte funciară al imobilului unde se realizează
  • descrierea pe faze de lucru
  • autorizație de construire sau decizia administrativă de începere a lucrărilor
  • numărul actului administrativ sau al contractului în baza căruia se lucrează
  • beneficiarul lucrării
  • Data de începe și data preconizată de finalizare
  • executanții lucrării
  • persoana de contact din Primăria Sectorului 3 care e responsabilă de lucrarea

În plus, Direcția Informatică din cadrul primăriei de sector va trebui să creeze și o aplicație prin intermediul căreia cetățenii să poată reclama lucrările ilegale pe care le observă.

Această aplicație ar urma să fie auditată semestrial de specialiști externi, iar sesizările cetățenilor să fie verificate de Corpul de Constol din Primăria Sectorului 3.

În plus, proiectul propune ca la nivelul direcțiilor și societăților edilitare să urmeze ample verificări, iar în termen de 25 de zile să fie publicată online o situație cu lucrările aflate în curs și fazele în care se află fiecare.

Pentru mai multe detalii, puteți citi integral proiectul pe care USR PLUS și PNL vor să îl adopte miercuri, pe 9 august:

Cu 16 consilieri dintr-un total de 31, grupurile USR PLUS și PNL nu au nevoie de susținerea social-democraților și a Partidului București (al lui Robert Negoiță) pentru a adopta acest proiect de hotărâre.

Întrebarea este: ce se întâmplă dacă proiectul se adoptă, dar aparatul administrativ al primarului RObert Negoiță și conducerea primăriei refuză să îl aplice.

Pentru acest caz, coaliția pregătește chiar acum un mecanism care să determine adminisrrația să respecte hotărârea consiliului local și să transparentizeze modul în care se construiește în Sectorul 3.

Rămâne să vedem dacă proiectul inițiat de USR PLUS și PNL va avea succes. Până la acest moment, nimeni și nimic - nici măcar un accident în care au murit 2 oameni - nu au convins primăria condusă de Robert Negoiță să își schimbe modul de lucru.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇