O poveste care se tot repetă: Primăria Sectorului 3 construiește un skatepark, deși Garda de Mediu a dispus sistarea lucrărilor. Locul, un adevărat pericol pentru copii

O poveste care se tot repetă: Primăria Sectorului 3 construiește un skatepark, deși Garda de Mediu a dispus sistarea lucrărilor. Locul, un adevărat pericol pentru copii

Primăria Sectorului 3 continuă să construiască un skatepark în preajma Policlinicii Titan, cu toate că Garda de Mediu a dispus încă din luna octombrie sistarea respectivelor lucrări,

Motivul: documentația de mediu a șantierului era incompletă.

Din păcate, șantierul nu e nici semnalizat și nici delimitat corespunzător. Așa că oricând copiii care se joacă prin preajmă ar putea pătrunde printre fiare și betoane și s-ar putea răni grav.

SpotMedia.ro a vorbit, pe 11 decembrie, cu câțiva polițiști locali pe care i-am întâlnit în preajma șantierului.Când le-am semnalat problema, au ridicat din umeri.

Construcția skateparkului a început în luna septembrie, în Parcul Titanii, pe locul unui fost amfiteatru rămas în paragină.

Mai întâi s-a demolat amfiteatrul, apoi s-a pregătit terenul și, în cele din urmă, s-au adus materiale pentru skatepark.

Au început lucrările. În parc au fost aduse utilaje.

Alexandru Petre, un membru USR Sector 3 care locuiește în apropiere și care vine des în parc, împreună cu familia, a precizat pentru SpotMedia.ro că s-au tăiat copaci din calea șantierului.

Bucureșteanul spune că n-a găsit pe nicăieri nicio informație privind scopul lucrărilor. În cele din urmă, i-a întrebat pe muncitori. Și aceștia i-au spus că, de fapt, construiesc un skatepark.

ADVERTISING

Alexandru Petre a încercat să afle mai multe. A cerut informații de la Primăria Sectorului 3, dar nu le-a primit. A sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții, Poliția Locală și Garda de Mediu, mai ales că - după cum se poate observa - în zonă sunt copaci afectați de lucrări.

Comisariatul București al Gărzii de Mediu i-a oferit lui Alexandru Petre câteva informații. Printre altele, i-a spus că lucrarea era realizată de Administrația Domeniului Public a Primăriei Sectorului 3.

Comisarii Gărzii de Mediu au venit și în control pe șantier. Și au decis că lucrările nu pot continua.

Instituția a comunicat, la solicitarea SpotMedia.ro că, în urma unui control, pe 23 octombrie, a dispus ”desființarea lucrărilor de construire a skate-parkului din parcul Titanii și readucerea terenului la stare inițială”. Asta, din cauză că se construia fără aviz de la Agenția de Protecția Mediului.

Sigur că suprafața nu mai putea fi readusă chiar la starea inițială, în sensul că nu se mai putea construi un amfitatru în paragină. Dar poate că s-ar fi putut amenja, totuși, un alt spațiu verde pentru agrement.

În prima parte a zilei de vineri, 11 decembrie, am mers în Parcul Titanii, ca să vedem dacă lucrările s-au oprit, așa cum a dispus Comisariatul București al Gărzii de Mediu încă din octombrie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Și am descoperit că nici vorbă nu poate fi despre așa ceva. Dimpotrivă, în loc să se oprească totul, lucrările au continuat în ritm alert.

Așa că mare parte din structura skateparkului e deja construită.

skateparkul-de-sus
Deși nu mai aveau voie să lucreze, muncitorii primăriei au construit skateparkul. Foto: Gabriel Kolbay

Mai mult, pe șantier au rămas încă niște cofraje din care ies piese ascuțite din fier.

cofraje-montate-
Fiarele prinse în cofraje sunt un pericol pentru bucureștenii care se aventurează pe șantierul skateparcului. Foto: Gabriel Kolbay

În plus, sunt o mulțime de sârme care ies din beton.

fiare-care-ies-din-beton-
Fiare care ies din beton, pe șantierul skateparcului

Și multe alte fiare lăsate de izbeliște.

fiare-lasate-aiurea-pe-santier-
Foto: Gabriel Kolbay

Pe lângă șantier - dar numai pe unele porțiuni - s-a adus, mai mult de formă, o plasă pentru delimitare.

plasa-de-delimitare-adusa-de-forma
Chiar și în locurile în care există, plasa de delimitare a șantierului e pusă mai mult de formă. Foto: Gabriel Kolbay

Dar în realitate pe șantier poate intra cine și cînd vrea.

Iar dacă, spre exemplu, niște copii ar urca să se joace printre fiare, s-ar putea trezi prinși într-o capcană periculoasă și ar riscă să se rănească grav.

ADVERTISING

Pe lângă toate astea, locul e din cale afară de murdar.

mizerie-la-santierul-skateparkului-
Mizerie în preajma șantierului din Parcul Titanii. Foto: Gabriel Kolbay

Dezordinea domnește peste tot în jur.

dezordine-la-santierul-skateparkului
Dezordine și materiale aruncate pe spațiul verde, pe șantierul din Parcul Titanii. Foto: Gabriel Kolbay

Dacă toate astea s-ar fi întâmplat pe un șantier izolat, la care au acces doar muncitorii, poate n-ar fi fost o mare problemă.

Dar acest șantier e într-un parc public, în care copii de toate vârstele ies la joacă.

Una peste alta, ce-i interesează mai mult pe bucureșteni acum este când se va termina totul. Cum pot afla oamenii cât va mai dura șantierul?

Din păcate, momentan nu au cum. Motivul: nu există niciun panou de lucrări pe care să fie menționat clar: cine este beneficiarul lucrării, cine a proiectat, cine lucrează, cine verifică, în baza cărei autorizații de construire se muncește, dar și când au început lucrările și când se vor termina.

Deși Legea 51/1990 prevede clar că acest panou trebuie să existe și să conțină informații complete, Primăria Sectorului 3 s-a mulțumit să afișeze unul (rupt între timp -n.red.) pe care scrie că zona e ”șantier în lucru”.

panou-de-lucrari-afisat-de-PS3
Panoul inadecvat pus de Primăria Sectorului 3 pentru a semnaliza șantierul din Parcul Titanii. Acest panou ar fi trebuit să contină numele proiectantului, al constructorului, dar și numarul autorizației de construire și durata lucrărilor. Foto: Gabriel Kolbay

După câteva minute în care am cercetat șantierul, 3 polițiști locali de la Sectorul 3 au venit să ne întrebe dacă ne place skateparkul. Cumva suntem de la vreo autoritate? Am tras vreo concluzie? Să transmită ceva mai departe conducerii?

Le-am spus polițiștilor locali că șantierul ar trebui mai bine delimitat, ca să nu se rănească cineva. Oamenii au fost de acord, în principiu, dar au ridicat din umeri.

Tot noi i-am anunțat pe oamenii legii de la sector despre decizia Comisariatului bucureștean al Gărzii de Mediu privind demolarea skateparkului construit ilegal.

Polițiștii locali - care din înțelegerea noastră ar fi trebui să cunoască decizia Gărzii de Mediu și să pună umărul la aplicarea ei - s-au mirat. Cum să se dărâme tot ce s-a construit deja? Chiar tot? Așa s-a decis?

Unul dintre polițiști ne-a povestit că, oricum ar fi, lucrările la skatepark merg înainte. Chiar vineri de dimineață, 5 ”băieți” au fost pe șantier, ne-a povestit polițistul. Au plecat mai devreme, e adevărat, dar doar pentru că nu puteau munci din cauza ploii.

Ce urmează? E greu de spus. SpotMedia.ro a cerut informații de la Primăria Sectorului 3 cu privire la intențiile pe care le are: va continua să construiască skateparkul, în ciuda dispoziției Comisariatului bucureștean al Gărzii de Mediu, care-i cere să-l demoleze? Dacă instituția ne va răspunde, vom reveni cu amănunte.

Până la acest moment, SpotMedia.ro n-a identificat pe portalurile instațelor vreo acțiune prin care primăria de sector să fi contestat dispoziția Comisariatului bucureștean al Gărzii de Mediu privind skateparkul.

Nici comisarii gărzii de mediu n-au identificat astfel de acțiuni. Comisarii ne-au transmis, în scris, că vor ”aplica prevederile legale opozabile”. Dar n-au mai explicat, clar, ce presupune asta și în cât timp s-ar putea ajunge la un rezultat concret.

Șantierele fără documentație de mediu sunt la ordinea zilei, în Sectorul 3

SpotMedia.ro v-a relatat deja că, în timpul stării de urgență, muncitorii Primăriei Sectorului 3 au retrasat trotuare pe strada Armeniș. Au tăiat un arbore de circa 16 metri și mai mulți arbori mai mici. Au distrus circa 100 de metri pătrați de grădină de bloc.

Comisariatul bucureștean al Gărzii de Mediu a dispus, pe 29 iunie, sistarea acelor lucrări.

Administrația Domeniului Public București SA (companie a Primăriei Sectorului 3) a atacat în instanță decizia. Și - cu toate că nu avea voie - a finalizat lucrarea și a amenajat mai multe locuri de parcare, în zonă.

S-a lucrat - așa cum se face acum și la skatepark - în ritm mai domol, cu un număr redus de oameni și utilaje, ca șantierul ilegal să nu trezească reacții de nemulțmire din partea oamenilor din zonă.

În cele din urmă, instanța a respins pe 22 octombrie plângerea formulată de ADPB SA. Ulterior, ADPB SA - deși avea posibilitatea să o facă - n-a mai atacat această decizi a instanței, potrivit datelor de pe siteul Judecătoriei Sectorului 3.

Asta înseamnă, din înțelegerea noastră, că dispoziția Comisariatului București al Gărzii de Mediu a fost justă. Cu alte cuvinte, trotuarul și locurile de parcare create ar trebui demolate, iar spațiul verde reamenajat.

Va vrea ADPB SA să facă asta? Pare puțin probabil, din cauză că ar trebui să răscolească o stradă întreagă.

SpotMedia.ro a solicitat Comisariatului București al Gărzii de Mediu informații cu privire la măsurile pe care urmează să le ia pentru a se asigura că dispoziția sa este dusă la îndeplinite de ADPB SA.

Comisariatul Gărzii de Mediu ne-a transmis doar că încă nu i s-a comunicat decizia instanței (care atestă că dispoziția a fost justă si va rămâne în vigoare). Ce pași fac face, concret, Comisariatul după ce această decizie i se va comunica? Rămâne să aflăm.

O situație similară se înregistrează și la Piața Alba Iulia, unde Comisariatul Bucureștean al Gărzii de Mediu a dispus readucerea la starea inițială a unui spațiu de 150 de metri pe care s-a construit o parcare (cu alte cuvinte, inspectorii au dispus demolarea parcării - n.red.).

În cazul în care s-ar ajunge la demolarea lucrărilor și refacerea suprafețelor, conteză și cine va plăti pentru toate astea, de vreme ce lucrările care se demolează au fost plătite din bani publici.

SpotMedia.ro va monitoriza fiecare dintre aceste cazuri și vă va ține la curent.

Citește și:

Cum au ajuns deșeurile depozitate ilegal să îngroape o parte din Sectorul 3. Autoritățile ridică din umeri, gunoiul se adună


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇