Cum au ajuns deșeurile depozitate ilegal să îngroape o parte din Sectorul 3. Autoritățile ridică din umeri, gunoiul se adună

Cum au ajuns deșeurile depozitate ilegal să îngroape o parte din Sectorul 3. Autoritățile ridică din umeri, gunoiul se adună

Pe zi ce trece, în Sectorul 3 se adună cantități din ce în ce mai mari de gunoi depozitat ilegal. Zilele trecute, spre exemplu – chiar în vreme ce inspectorii Gărzii de Mediu încercau să desființeze o groapă clandestină – mașini ale primăriei de sector descărcau deșeuri într-un loc neamenajat, aproape de malul Dâmboviței.

Garda Națională de Mediu (GNM) a anunțat miercuri, pe 23 septembrie, că inspectează un teren de 500 de metri pătrați aflat în administrarea Direcției de Salubrizare a Sectorului 3 pe care s-ar fi amenajat, ilegal, o groapă de gunoi.

Direcția din Primăria Sectorului 3 s-a opus inspecției. Și nu le-a dat voie inspectorilor să facă verificări decât după ce aceștia au sunat la 112.

Când în sfârșit au reușit să ajungă la suprafața pe care voiau să o verifice, inspectorii GNM au constatat că aceasta fusese acoperită cu pământ.

Direcția de Salubritate din Primăria Sectorului 3 trebuia să sape, ca să le arate inspectorilor dacă au ascuns sau nu gunoaie în pământ. Dar n-a făcut-o! Dimpotrivă, a găsit tot soiul de motive să se eschiveze. Și până la urmă, a început să toarne beton pe terenul respectiv!

ADVERTISING

În acest fel, orice săpătură după gunoaiele din subteran devenea mai mult mai dificilă și mai scumpă!

Puteți citi pe larg relatarea acestei incredibile confruntări dintre inspectorii de mediu și salariații Primăriei Sectorului 3 în postarea Gărzii Naționale de Mediu.

O PRIMĂRIE.......BETON !!!!!!Pornind de la o sesizare însoțită de fotografii în care era reclamat faptul că pe un...

Publicată de Garda Naţională de Mediu pe Miercuri, 23 septembrie 2020

Reprezentanții GNM au confirmat vineri, pe 25 septembrie, pentru SpotMedia.ro că acțiunea de control de la respectiva groapă betonată era încă în curs.

Mașinile Primăriei Sectorului 3 descarcă pe marginea drumului pământ amestecat cu gunoaie

Nu departe de locul în care inspectorii încercau să scoată la lumină groapa ilegală de gunoi, mașini ale societăților deținute de Primăria Sectorului 3 descărcau - în dimineața zilei de vineri, 25 septembrie - cantități importante de pământ provenit din excavații.

Pământul plin de rădăcini de copaci, beton sfărâmat, cauciuciuri și alte resturi era răsturnat pe un teren de pe marginea Străzii Lunca Cetății (paralelă cu Splaiul Unirii, în apropiere de granița Sectorului 3 cu județul Ilfov).

Pamant-plin-de-gunoaie-descarcat-pe-margiena-straz

Mai întâi a venit și a descărcat în zonă o mașină pe cabina căreia era imprimat simbolul societății Algorithm Construcții S3 SA, deținută de Sectorul 3.

Masina-a-Algorithm-Constructii-S3-dupa-ce-a-descar
Mașină a Societății Algorithm Construcții S3 SRL pleacă după ce a descărcat pământ cu deșeuri pe marginea străzii Lunca Cetății. Foto: Alexandru Nistor

Apoi, peste vreo jumătate de oră, a venit - tot ca să descarece pământ din excavații pe câmă - o mașină cu logo-ul Primăriei Sectorului 3.

Masina-a-Sectorului-3-care-descarca-pamant-cu-guno
Mașină a Sectorului 3 care descarcă pământ cu deșeuri pe marginea străzii Lunca Cetății. Foto: Alexandru Nistor

Prin preajmă nu există nicio lucrare la care pământul respectiv să poată fi folosit.

ADVERTISING

În apropiere e o singură clădire, prin curtea căreia lucrau câțiva oameni. Respectivii ne-au spus că au o firmă și că nu sunt implicați în niciun fel în descărcarea deșeurilor. Și nici nu își explică de ce se descarcă pământul tocmai acolo.

Ca să aflăm mai multe l-am sunat pe Gili Bărbulescu, președintele Consiliului de Administrație al societății Algorithm Construcții S3 SRL. Și l-am întrebat de ce mașinile societății descarcă pământ amestecat cu deșeuri pe marginea drumului.

Gili Bărbulescu ne-a răspuns că nu cunoaște foarte bine străzile din zona despre care vorbim.

”Noi închiriem parte dintre mașini. Și nu doar firmelor primăriei Sectorului 3. Așa că un răspuns clar nu vă pot oferi acum. Trebuie să întreb ca să văd ce s-a întâmplat acolo”, ne-a spus Gili Bărbulescu.

Președintele Consiliului de Administrație al societății Algorithm Construcții S3 SRL a spus că de luni va face verificări ca să stabilească cine și de ce a descărcat pământ cu deșeuri în zona respectivă.

L-am sunat și pe Robert Negoiță - care candidează pentru un nou mandat la conducerea Primăriei Sectorului 3 - dar acesta nu a răspuns nici la telefon și nici la mesajele scrise ale SpotMedia.ro.

ADVERTISING

Am întrebat, apoi, la Comisariatul București al Gărzii de Mediu dacă inspectorii știu despre aceste depozitări de deșeuri pe Strada Lunca Cetății. Reprezentanții instituției ne-au spus că momentan intervin pentru a opri tăierea unor copaci, în alt parte a Bucureștiului. Dar că vor verifica.

Garda Națională de Mediu ne-a transmis că trebuie să facem o sesizare scrisă pentru ca o echipă să verifice evenimentele de pe Lunca Cetății.

Munții și câmpiile de mizerie din preajma Splaiului Unirii

Nu e prima oară când în sudul Sectorului 3 se depozitează gunoaie cu nemiluita, în apropiere de Splaiul Unirii.

Vara trecută, consilierul general USR Octavian Berceanu și consilierul local de la Sectorul 3 Ana Galbenu au petrecut săptămâni la rând pe șantier, în încercarea de a opri depozitările ilegale de gunoi.

Ba, unul dintre cei care descărcau în zonă s-a enervat și l-a lovit pe consilierul general.

Mafia din S3 este violenta și protejată de Primaria S3.

Sute de camioane zilnic deversează moloz pe zeci de hectare care, in actele oficiale, figureaza ca spatii Verzi, V4 si V5 in PUZ-ul sectorului 3. Camioanele Algorithm Constructii S3, principala firmă care deverseaza e chiar a Primariei S3. Garda de Mediu e surda si oarba!

Publicată de Octavian Berceanu pe Miercuri, 14 august 2019

Cine trece astăzi pe strada Lunca Corbului ar putea crede că dealurile înalte din jur au existat acolo dintotdeauna. Ei bine, nu-i așa! Ele au fost create acum un an, prin depozitarea de gunoi, peste care s-a așternut pământ.

Iată cum s-a procedat atunci.

Deseurile, adica resturi de pe santierele de construcții, găleți, saci, izolații, cabluri, mii de tone de gunoaie sunt acoperite cu pamant in S3, zona Drumul Lunca Cetatii - Drumul Lunca Corbului. O groapa de gunoi este mascata cu pamant pus si intins peste gunoaie.

Publicată de Octavian Berceanu pe Luni, 19 august 2019

La insistențele consilierilor USR, polițiștii au venit, au constatat că gunoiul se descărca ilegal și au dat amenzi.

Garda de Mediu, în schimb, a cerut și atunci sesizăre scrisă ca să se deplaseze.

Scandalul s-a stins. Dar gunoaie adunate în grămezi înalte de 6-7 metri sunt tot acolo, acoperite cu pământ pe care crescut vegetație.

Doar acolo unde se rup malurile se mai vede că, de fapt, sub pătura de sol sunt straturi de gunoaie din demolări și excavări. Și cine știe ce altceva ...

Relieful-din-staturi-de-gunoi-din-preajma-Strazii-
Unde se rup malurile se vede că sub pământ sunt straturi de gunoaie. Foto: Alexandru Nistor

Potrivit lui Octavian Berceanu, în zonă s-ar fi depozitat în jur de 1,8 milioane de metri cubi de gunoaie, peste care s-a așternut pământ.

Sub-pamant-se-vad-straturile-de-gunoaie-
Sub stratul de sol se văd gunoaiele descărcate aici în vara lui 2019. Foto: Alexandru Nistor

”Acele depozite de gunoi sunt ilegale. Parte dintre terenuri sunt private. Dar parte sunt ale Primăriei Generale. Și nu există niciun acord prin care acolo să se poată depozita gunoaie.

În documentele de urbanism, parte dintre respectivele suprafețe sunt trecute ca spații verzi. Și e ilegal să depozitezi gunoi pe spațiul verde”, a precizat Octavian Berceanu (USR) pentru Spotmedia.ro.

Și mai rău este că, de fapt, nimeni n-ar putea spune ce s-a depozitat pe terenurile respective.

Octavian Berceanu spune că - după cum se arată într-un raport emis de Interpol în acest an - și cei care depozitează deșeuri periculoase pentru sănătatea umană procedează similar cu cei care descarcă gunoaiele în București.

Adică împrăștie deșeurile de care vor să scape, după care pun un strat de moloz, prin care să fie greu de săpat. Și în cele din urmă, pun un strat de pământ. Pe acesta crește vegetația care ascunde totul.

Din păcate, descărcările ilegale de deșeuri nu se oprsc. Pe terenurile din zona străzilor Lunca Cetății și Lunca Corbului continuă să se descarce gunoaie de tot felul, de la pâmânt din excavări până la resturi menajere și electronice. Iar acestea se aștern, strat după strat.

campurile-de-gunoaie-din-preajma-malurilor-Dambovi
Câmpuri de gunoaie din apropiere de strada Lunca Cetății. Foto: Alexandru Nistor

Deși zona despre care vorbim e la numai câțiva kilometri de centrul Capitalei, acolo se întâmplă lucruri pe care - din câte înțelegem - nicio autoritate a statului nu vrea să le vadă deocamdată ...

SpotMedia.ro va monitoriza zona și va reveni cu detalii despre descărcările ilegale de deșeuri din zonă și despre cei care se fac vinovați pentru că terenurile respective se sufocă sub gunoaie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇