Muncitorii lui Negoiță au continuat să construiască pe spațiul verde, chiar și după ce Garda de Mediu le-a interzis să o facă și i-a amendat

Muncitorii lui Negoiță au continuat să construiască pe spațiul verde, chiar și după ce Garda de Mediu le-a interzis să o facă și i-a amendat

Administrația Domeniului Public București SA a continuat să construiască pe spațiul verde după ce Garda de Mediu o obligase să se oprească, o amendase și îi impusese să reamenajeze o gradină pe care a distrus-o.

Administrația Domeniului Public București SA (din subordinea Primăriei Sectorului 3) a început încă din a doua jumătate a lunii aprilie – adică în plină stare de urgență – să retraseze trotuarele de pe Strada Armeniș.

Zona-in-care-s-au-retrasat-trotuarele
Zona în care s-au retrasat trotuarele

Au apărut mai întâi câțiva muncitori care au făcut organizare de șantier. În zonă au fost aduse utilaje și stive de borduri și dale pietonale.

S-a retrasat trotuarul de pe partea dinspre Bulevardul Theodor Pallady al străzii. Muncitorii au plantat 9 tei foarte aproape de blocuri.

Apoi, fără vreo justificare, au tăiat un plop înalt de peste 16 metri. Muncitorii au refuzat să prezinte vreun aviz de la Primăria Capitalei în temeiul căruia tăiaseră arborele, dar și acte care le-ar fi permis să transporte lemnul.

Cateva-ore-s-au-chinuit-muncitorii-sa-taie-plopul-
Câteva ore le-au fost suficiente muncitorilor pentru a tăia plopul de peste 16 metri înălțime. Foto: Gabriel Kolbay

Ba mai mult, sosit la fața locului, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a precizat că e posibil ca avizul de defrișare al arborelui să fi fost solicitat, dar să nu fi fost emis încă, în condițiile în care oamenii din Primăria Capitalei s-ar ”mișca foarte prost”.

ADVERTISING

Ulterior, muncitorii au smuls și rădăcina masivă a plopului, au betonat zona și au asfaltat-o, creând astfel două noi locuri de parcare.

Pe 29 aprilie, Garda de Mediu a amendat ADP București SA pentru tăierea plopului și i-a dispus acesteia să planteze mai mulți arbori tineri în zonă, în compensație.

plopul-de-16-metri-inainte-de-taiere
Cum arată plopul înainte de tăiere. Și după ce a fost tăiat în bucăți. Foto: Gabriel Kolbay, Google Maps

Dar muncitorii au continuat lucrările. Au desființat jumătate din grădina unui bloc de vizavi. Apoi, pe terenul eliberat, au construit un trotuar din dale. Au tăiat în grabă – în dimineața zilei de 25 mai - 5 arbori tineri, care îi încurcau la așezarea dalelor.

Și au spart trotuarul inițial pentru a-l înlocui cu locuri de parcare.

Apoi, la finele lunii mai, brusc, muncitorii au oprit lucrul. După minivacanța de 1 iunie, au sosit iar, au acoperit cu folie stivele de dale rămase și au plecat.

ADVERTISING

După cum SpotMedia.ro vă relata pe larg pe 16 iunie, strada a rămas de izbeliște o bună bucată de timp.

Administrația Domeniului Public București SA nu pusese niciodată în zonă vreun panou cu informații despre lucrare, astfel încât oamenii din zonă să știe unde și cum se va interveni. Și nici când s-a oprit n-a anunțat de ce o face.

Cum a oprit Garda de Mediu retrasarea păguboasă a trotuarelor

De fapt, nu Administrația Domeniului Public București a oprit atunci lucrările pe strada Armeniș, ci Comisariatul București al Gărzii de Mediu. În urma unei sesizări, inspectorii acestei instituții au desfășurat un nou control pe stradă.

Iar la control ”nu s-a prezentat (de către executantul lucrării – n.red.) actul de reglementare emis de către Agenția pentru Protecția Mediului București, necesar realizării proiectului”, a transmis Garda de Mediu la solicitarea SpotMedia.ro.

ADVERTISING

De ce conta acel act de reglementare? Din cauză că doar în baza lui se putea evalua impactul pe care lucrările ADP București SA urma să îl aibă asupra mediului.

Cu toate astea, chiar și fără act, ADP București SA distrusese circa 100 de metri pătrați de spațiu verde, pe care erau gazon, arbuști și gard viu.

În consecință, comisarii au dispus ADP București SA să readucă suprafața la starea inițială.

În plus, au amendat ADP București SA.

Potrivit informațiilor SpotMedia.ro, cuantumul amenzilor aplicate de Comisariatul București al Gărzii de Mediu depășește 100.000 de lei.

ADP București SA a contestat în instanță decizia. Procesul a avut termen pe 21 iulie la Judecătoria Sectorului 3. Dar completul de judecată a amânat cauza pentru 8 august.

Contactat telefonic încă de la jumătatea lunii trecute, primarul Robert Negoiță a refuzat să dea detalii despre starea lucrării, acuzând SpotMedia.ro că a depus ”sesizări peste tot” cu privire la șantierul de pe Strada Armeniș.

Interesant este, însă, că ADP București SA nu a respectat decizia Comisariatului București al Gărzii de Mediu. Muncitorii au oprit într-adevăr lucrările pe 29 mai, așa cum li s-a dispus.

Dar ulterior, începând cu a doua jumătate a lunii iunie, au venit – ce-i drept în număr mai mic – și au terminat de pus dale pe trotuar. Apoi au sudat garduri pentru peticul de grădină rămas în zonă. SpotMedia.ro a realizat o galerie foto pe strada la mijlocul lunii iunie. Iar în fotografii se poate vedea clar cum arăta strada atunci și cum arată după ce muncitorii au continuat să lucreze în zonă.

Cum-a-evoluat-santierul-dupa-interdictia-aplicata-
În primele două imagini din stânga se poate vedea cum arăta Strada Armeniș pe 16 iunie, când Garda de Mediu le-a interzis muncitorilor să continue lucrul. În imaginea a treia (din dreapta) se vede cum arată strada astăzi. E suficient ca să vedem că lucrătorii au continuat treaba în zonă.

Per total, lucrarea are un aspect dezolant. După restrângerea spațiului verde, un stâlp de iluminat care fusese în grădină a fost lăsat în mijlocul trotuarului.

Pe o alee de acces într-un bloc s-au pus dale pietonale într-o porțiune pe care e greu de crezut că se plimbă cineva. Iar restul aleii a rămas cu asfalt.

O-cale-de-acces-terminata-doar-pe-jumatate-pe-stra
Cale de acces în bloc construită doar pe jumătate, pe strada Armeniș. Foto: Gabriel Kolbay

Iar fostul trotuar al străzii – unde ADP București și-a dorit să amenajeze locuri de parcare - a rămas de izbeliște.

În această situație, instanța trebuie să decidă cum se va rezolva problema. Dacă va avea câștig de cauză ADP București SA, se vor amenaja parcări. În schimb, dacă procesul va fi câștigat de Garda de Mediu, ADP București SA ar fi obligată să reamenajeze spațiul verde pe care l-a distrus.

Ar putea fi o premieră, în condițiile în care în Sectorul 3, prin așa-zisa retrasare a trotuarelor, s-au distrus deja o mulțime de spații verzi. Potrivit unei monitorizări realizate de Ion-Teodor Petruț de la USR Sector 3, nu mai puțin de 9 hectare de spațiu verde au fost deja distruse în acest fel.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇