Din cauza lucrărilor ilegale ale companiei Algorithm Residential S3 SRL – în urma cărora 2 oameni au murit striviți de un val de pâmânt – a fost avariată, luni, pe 2 august, o conductă de apă. Aceasta alimentează sediul pe care Biblioteca Națională îl împarte cu Ministerul Culturii.
Problema nu s-a rezolvat nici până acum, iar instituțiile nu au, încă, nici apă curentă și nici aer condiționat. Și nici nu este foarte clar cine și când va face primul pas spre rezolvarea problemei.
La solicitarea Spotmedia.ro, Ministerul Culturii a transmis că Biblioteca Națională se ocupă de rețeaua de apă. Și că această instituție a identificat soluții alternative pentru a relua furnizarea apei, până când se va repara țeava pe care au spart-o, luni, muncitorii companiei Algorithm Residential S3 SRL a Sectorului 3.
”Potrivit Protocolului încheiat în vederea asigurării serviciilor de mentenanţă şi a modului de repartizare a cheltuielilor la imobilul din B-dul Unirii 22, sector 3, București nr. 2109/MC/23.03.2020, între Ministerul Culturii și Biblioteca Națională a României, sistemul de alimentare cu apă a imobilului este în administrarea Bibliotecii Naționale a României.
Astfel, ca urmare a evenimentului tragic din data de 2 august și a faptului că a fost fisurată o țeavă de apă rece care alimentează imobilul și rețeaua de hidranți, aparatul tehnic al Ministerului Culturii a notificat Biblioteca Națională a României ca în regim de urgență să dispună toate diligențele în vederea identificării unei soluții pentru alimentarea cu apă a imobilului.
Au fost identificate, astfel, alte soluții, iar în cursul zilei de astăzi (vineri - n.red.) se încearcă realimentarea clădirii cu apă. Menționăm că acest demers va implica și repornirea instalației de climatizare.
Având în vedere că, din data de 4 august, imobilul din B-dul Unirii, nr. 22, nu este alimentat cu apă, o parte însemnată din angajați își desfășoară activitatea în regim de telemuncă”, a transmis Ministerul Culturii.
Surse Spotmedia.ro au precizat că, după ce muncitorii companiei Sectorului 3 au spart țeava, luni, pe 2 august, instituția a funcționat cu ajutorul unei rezerve de apă încă o zi. Dar rezerva a fost destinată doar angajaților.
Accesul publicului în bibliotecă a fost sistat încă de marți, 3 august, adică din ziua de după accidentul de pe șantierul ilegal al Algorithm Residential S3 SRL.
Apoi, zilnic, biblioteca a anunțat pe site-ul său că rămâne închisă până la remedierea problemei.
Biblioteca Națională: Soluția este să se repare țeava, care e pe terenul Ministerului Culturii. I-am notificat, dar n-am primit răspuns
Sursele din cadrul Bibliotecii Naționale au explicat pentru Spotmedia.ro că, de fapt, soluții alternative de alimentare cu apă a sediului nu există.
Și că - deși are în administrare conducta spartă de excavatoristul de la Algorithm Residential S3 SRL - Biblioteca nu o poate repara până când Ministerul Culturii nu ia o serie de măsuri.
”Soluționarea problemei este să fie reparată acea țeavă avariată de firma care a executat lucrări pe terenul Ministerului Culturii.
Este o struțo-cămilă faptul că Biblioteca Națională are instalații pe terenul unei alte instituții, în speță Ministerul Culturii. (...)
Da, sistemul de alimentare cu apă este în administrarea Bibliotecii. Cu observația că el se află în suprateranul și subteranul terenului Ministerului Culturii. Care a provocat (Bibliotecii – n.red.) un prejudiciu. Prin acțiunea sau inacțiunea legat de lucrarea Algorithm Residential S3 SRL.
Ținând cont de faptul că terenul aparține Ministerul Culturii, suntem obligați să întrebăm Ministerul Culturii (când și cum se rezolvă – n.red.). Ce demersuri au făcut dânșii, nu avem de unde să știm, pentru că nu ne-au fost comunicate.
Noi i-am notificat să repare dauna. N-avem un răspuns din partea dumnealor legat de când și cine va repara (...)
Biblioteaca nu este dispusă să plătească pentru o pagubă produsă de altcineva.
Trebuie să ținem cont că ar fi și foarte dificil de justificat o astfel de cheltuială, în condițiile legislației privind achizițiile publice. Dar chiar dacă am găsi soluția să facem o achiziție, nu cred că o firmă de instalații ar accepta să lucreze acolo, până când nu se stabilizează terenul (care a alunecat și a ucis 2 oameni, luni, pe 2 august – n.red.).
La acest moment, acea zonă unde s-a produs avaria e izolată cu o bandă a Poliției. Așa că orizontul de remediere a problemei rămâne incert”, a precizat sursa consultată de Spotmedia.ro.
Potrivit aceleiași surse, în clădire lucrează, în mod normal, circa 400 de persoane, de la Ministerul Culturii, Biblioteca Națională, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală etc.
Programul personalului a fost redus la cel mult 4 ore pe zi, din cauză că nu se poate asigura în incintă apa curentă, funcționarea toaletelor și nici a aerului condiționat (în condițiile în care afară e caniculă).
Iar accesul publicului se va relua abia după ce alimentarea cu apă se reia.
Sursa citată de Spotmedia.ro a precizat că în perioada sesiunii studențești – care începe peste circa 3 săptămâni - Biblioteca Națională are până la 2.000 de cititori pe zi.
Rămâne să vedem cum se va rezolva problema și unde vor studia cei circa 2.000 de studenți, în cazul în care Biblioteca nu își va putea redeschide porțile.
Un șantier ilegal, 2 oameni morți și nicio explicație oficială
Spotmedia.ro v-a prezentat joi, în exclusivitate, modul în care s-a lucrat în acea zi pe șantierul deschis de societatea Sectorului 3, pe un teren care nu-i aparține, în vecinătatea Ministerului Culturii și a Bibliotecii Naționale.
Potrivit informațiilor Spotmedia.ro, primarul Robert Negoiță a fost prezent pe șantier, în dimineața zilei de 2 august, și a discutat cu dirigintele de șantier despre cum să se desfășoare lucrările.
În ciuda insistențelor Spotmedia.ro, însă, Robert Negoiță nu a răspuns nici la telefon, nici la SMS și nici la socilitarea remisă pe WhatsApp. Biroul de presă al Primăriei Sectorului 3 ne-a transmis miercuri, pe 4 august, că va reveni cu un punct de vedere când îl va avea. Până la acest moment, n-a revenit.
Rămâne să vedem ce va reieși din ancheta oamenilor legii, cu privire la acest eveniment tragic.
Citește și: