Bucureștenii stau, în continuare, în frig, din cauză avariilor şi iarna abia începe. Ce a promis Nicuşor Dan şi ce se face, de fapt, pentru sistemul de termoficare

Bucureștenii stau, în continuare, în frig, din cauză avariilor şi iarna abia începe. Ce a promis Nicuşor Dan şi ce se face, de fapt, pentru sistemul de termoficare

Chiar dacă în București se înregistrează, la această oră, o temperatură de doar 4 grade Celsius, zeci de mii de oameni din aproape 300 de blocuri branșate la sistemul centralizat de termoficare din oraș nu primesc, încă, suficientă apă caldă și căldură.

Per total, în oraș, situația s-a îmbunătățit față de ziua precedentă (marți, 7 decembrie – n.red) când numărul blocurilor afectate de funcționarea deficitară a sistemului de termoficare era de aproape 4 ori mai mare.

Între timp, însă, echipele de intervenție ale Termoenergetica SA au reușit să repare parte dintre avarii, așa că în multe dintre apartamentele rămase în frig caloriferele au început, în sfârșit, să se încălzească.

Probleme sunt, însă, în continuare, potrivit informațiilor afișate pe site-ul companiei municipale de termoficare. Spre exemplu, în cartierul Aviației, sunt 30 de blocuri care nu au nici căldură și nici apă caldă, din cauza unei avarii la o conductă magistrală. Termoenergetica estimează că va putea rezolva problema până miercuri seara, la ora 23.00.

Dar asta înseamnă, de fapt, că – dacă echipele reușesc să respecte termenul - în apartamentele oamenilor caloriferele vor fi suficient de calde abia joi. De regulă – potrivit inginerilor Termoenergetica SA consultați de Spotmedia.ro – sistemul de termoficare are o interție destul de mare și durează până la 24 de ore ca acesta să își reia funcționarea normală, după o avarie.

Probleme cauzate de spărturi în conductele magistrale sunt și în alte zone din București. Spre exemplu, în Sectorul 4 sunt afectate 9 blocuri de pe strada Izvorul Coșbuc. Și aici furnizarea ar urma să se reia tot miercuri la ora 23.00. Și probabil caloriferele se vor încălzi suficient abia joi.

ADVERTISING

De asemenea, în peste 180 de blocuri din sectoarele 1, 2 și 4, caloriferele nu sunt sificient de calde sau apa de la robinet e abia dezmorțită, din cauză că Termoenergetica livrează sub parametri.

Iar în alte câteva zeci de blocuri s-au oprit apa caldă și căldura din cauză că Termoenergetica face reparații la punctele termice.

Cum am ajuns aici și ce ne urmează

Rămânem des fără apă caldă și căldură din cauză că sistemul de termoficare este vechi și nemodernizat.

Uneori, au probleme de funcționare centralele (CET-urile) care înfierbântă apa cu ajutorul căreia se realizează încălzirea centrală în București. Alteori, pocnesc conductele din subteranele oraşului.

Iar singura soluție este modernizarea sistemului.

Gabriela Firea a promis că o va face. Dar în realitate n-a reușit decât în mică măsură. Și Nicușor Dan a promis – după ce a câștigat alegerile locale de pe 27 septembrie 2021 - în circa 2 ani nu vor mai fi mari probleme cu apa caldă și căldura, în București.

Din păcate, se pare că primarul general nu are cum să își respecte promisiunea. Așa că revine, periodic, asupra estimărilor pe care le face.

Spre exemplu, în luna februarie, Nicușor Dan a spus că vrea să înlocuiască, în acest an, 53 de kilometri de conductă magistrală de termoficare. E vorba despre 5 porțiuni mari de conductă, pentru care Compania Municipală Energetica Servicii SA a făcut deja proiectare.

De fapt, din cei 53 de kilometri, n-au început lucrările decât pe o porțiune de 11 kilometri, de care se ocupă tot compania municipală care a făcut și proiectarea. Pentru restul conductelor, Primăria Generală abia a reușit să finalizeze licitația, în toamnă lui 2021.

ADVERTISING

Și n-a atribuit lucrări decât pentru circa jumătate din lungimea de conductă pe care o are de înlocuit. Pentru restul conductelor, procedura s-a anulat. Și parte dintre lucrări vor merge la Compania Municipală Energetica Servicii SA.

Așa că lucrările care – în mod normal, potrivit promisiunilor lui Nicușor Dan, ar fi trebuit deja finalizate la acest moment - vor începe, doar în parte, abia la anul.

La începutul lunii noiembrie, Nicușor Dan a revenit asupra promisiunii din iarna precedentă și a spus că, în 2021, se înlocuiesc doar 15 km de conductă magistrală veche.

O altă promisiune a lui Nicușor Dan a fost că, în 2022 vor începe și înlocuirile de conducte pentru care Primăria Municipiului București (PMB) va primi fonduri europene.

Problema, în acest caz, este că nici măcar nu s-a lansat licitația. Așa că suntem foarte departe de momentul în care ar putea începe acele lucrări.

Mai ales că nu e foarte clar cine e interesat să înlocuiască țevile de termoficare din București. La scurt timp după preluarea mandatului de primar general, Nicușor Dan a organizat întâlniri cu firmele care se ocupă de termoficare, în încercarea de a le convinge să vină și să liciteze pentru înlocuirea de conducte magistrale.

Dar la licitația pe care a finalizat-o în toamnă nu s-au prezentat decât 3 firme. Toate au mai avut – din perioada 2018 – 2019 – contracte pentru înlocuiri de conducte cu fosta RADET (intrată în faliment în toamna anului 2019 și înlocuită de Termoenergetica SA).

Au câștigat două firme (ca lideri de asociere): Elsaco Electronic S.R.L. (în asociere cu Sicorr SRL) și Construcții Erbașu (în asociere cu Consic Construcții).

ADVERTISING

Or, dacă Primăria Capitalei va depinde tot doar de aceste firme pentru a înlocui conducte, s-ar putea ca lucrările să dureze mai mult decât ar trebui.

Centrala provizorie din estul Capitalei e tot pe hârtie

În primăvara lui 2021, Nicușor Dan le-a promis bucureștenilor o centrală provizorie de termoficare pe locul fostei CET Titan.

Prin august și-a revizuit declarația și a spus că aceasta s-ar putea să fie gata în luna ianuarie.

Iar când, în sfârșit, s-a lansat licitație, din documentație reieșea că acea centrală provizorie nu poate fi gata mai devreme de luna martie.

În termenul prevăzut de procedură a depus ofertă o singură firmă, care își dorește să amenajeze acea centrală. Iar Termoenergetica analizează acum ofertă.

Cu alte cuvinte, deși potrivit promisiunilor inițiale ale primarului general centrala provizorie trebuia să funcționeze deja, în realitate nici măcar nu s-a finalizat licitația în baza căreia ar urma să se realizeze.

Chiar și așa, Nicușor Dan susține că în iarna care urmează va fi un pic mai bine decât în precendenta, din punct de vedere al încălzirii.

Rămâne să vedem dacă așa va fi.

Până acum, sesizabilă este doar îmbunătățirea comunicării Termoenergetica SA care, în sfârșit, afișează detalii clare cu privire la avarii, are un call-center funcțional unde bucureștenii pot face sesizări și solicita detalii și a lansat și o aplicație de mobil prin care să interacționeze cu oamenii.

Una dintre centrale n-a mai pornit

Aproape toate centralele de termoficare din București au probleme, din cauza echipamentelor vechi. Spre exemplu, dintre cele 4 ale ELCEN, doar una e modernizată (CET Vest - n.red.). Celelalte funcționează la limită și - după cum a declarat anterior pentru Spotmedia administratorul special al ELCEN, Adrian Tudora - nu există echipamente de rezervă.

Iar asta înseamnă că atunci când ceva se defectează, pe durata reparațiilor, furnizarea de apă fierbinte pe conductele magistrale are de suferit.

În plus, CET-urile mai mici au pornit ceva mai greu în acest an, din cauza problemelor cauzate de creșterea prețurilor alarmante la gaze. Spre exemplu - deși ar fi trebuit să își reia activitatea încă de la începutul lunii septembrie, CET Grivița (care aparține Sectorului 1) a pornit abia la începutul lui noiembrie. Dar acum funcționează normal, după cum a confirmat pentru Spotmedia.ro directorul Doru Mândrican.

În schimb, CET Vest Energo - care este privat și îi aparține omului de afaceri Constantin Bucur - n-a repornit și nu livrează apă fierbinte pe conductele magistrale. Motivul: spre deosebire de ELCEN, CET Vest Energo n-a putut negocia un preț avantajos la gaze naturale. Așa că acum firma ar trebui să cumpere gaze scumpe, de pe piața liberă (la aproape 500 lei MWh) și să le folosească pentru a vinde o gigacalorie ieftină, la preț reglementat.

Iar faptul că CET Vest Energo nu funcționează afectează circa 60.000 de oameni din vestul Capitalei, care nu primesc suficientă căldură.

Potrivit lui Nicușor Dan, ELCEN și Guvernul României caută o soluție pentru a asigura repornirea Vest Energo. Dar pentru moment, respectiva soluție se lasă așteptată, după cum a explicat Constantin Bucur pentru Spotmedia.ro.

„ELCEN a acceptat să renunțe la parte din cota de gaz pe care o cumpără, la prețul scăzut pe care l-au negociat, de la Romgaz. Ca să luăm și noi, Vest Energo, gaze și să livrăm agent termic pentru populație.

Problema este că Romgaz nu vrea să ne dea acel gaz - pe care l-a negociat deja la preț scăzut, de circa 160 de lei MWh cu ELCEN - decât la un preț mult mai mare, de circa 400 de lei pe MWh. Și de vreme ce noi vindem gigacaloria la același preț cu ELCEN, vă dați seama că nu avem cum să cumpărăm gaze la preț atât de mare.

Sunt pe aeroport acum. Mă duc în străinătate să încerc să închei contracte pentru gaze și să încercăm să reluăm funcționarea”, a precizat Constantin Bucur pentru Spotmedia.ro.

...

Dacă te interesează, citește și despre cum funcționează sistemul de termoficare al Capitalei

Sistemul de termoficare al Capitalei are două tipuri de componente: centralele care produc apă fierbinte și o rețea de conducte și puncte termice care distribuie acea apă.

Cele mai multe și mai mari centrale sunt ale ELCEN (deținut de Guvern). Mai există și două centrale mai mici: CET Vest Energo (care este privat) și CET Grivița (care aparține Sectorului 1).

Rețeaua de distribuție aparține, însă, Primăriei Capitalei care a dat-o în exploatare Companiei Municipale Termoenergetica SA.

Această rețea e o megastructură alcătuită din: 954 km de conducte groase (magistrale), 1.027 de puncte termice și 2.963 de km de conducte mai subțiri.

În schema de mai jos puteți vedea principiul de funcționare a sistemului.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este termoficare-1024x1008.jpg
Centralele livrează apă fierbinte până în punctele termice, prin conducte magistrale. În punctul termic, apa de pe magistrale intră într-un schimbător de căldură și încălzește apa de pe alte țevi, mai subțiri. Abia acea apă din conductele subțiri va ajunge la robinetele și în calorifere noastre. În schimb, apa venită pe magistrală la punctul termic se va întoarce la centrala care a livrat-o. Grafic: Alexandru Nistor

Marea problemă este că rețeaua de conducte - construită între anii 1965 și 1990 - n-a fost întreținută. Conductele magistrale ar fi trebui înlocuite după 25 de ani de utilizare. Dar administrațiile Capitalei n-au vrut să dea bani pe așa ceva.

Din totalul de 954 de km de conductă magistrală, s-au înlocuit doar vreo 100 de kilometri, între 1998 și 2003.

Apoi au mai urmat vreo 15 ani în care nu s-a făcut aproape nimic.

Așa s-a trezit Bucureștiul cu aproximativ 80% dintre conductele magistrale învechite peste măsură, pline de găuri și gata să pocnească din moment în moment.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇