Polițiștii locali s-au pus pe dat amenzi celor care parchează pe trotuare. Situația la PMB și pe sectoare

Polițiștii locali s-au pus pe dat amenzi celor care parchează pe trotuare. Situația la PMB și pe sectoare

Ca să elibereze străzile, trotuarele și spațiile verzi de mașini lăsate anapoda, polițiștii locali au primit, prin lege, puteri sporite, la finele anului trecut.

Până atunci nu-i puteau amenda pe bucureșteni decât dacă-i surprindeau lângă mașinile lăsate anapoda. Din 7 decembrie 2022, însă, au câștigat – prin intermediul Legii 335/2002 – dreptul de a-i amenda pe toți cei care-și lasă mașinile în locuri nepermise.

spotmedia.ro a încercat să afle cât de multă treabă au făcut polițiștii locali angajați la fiecare dintre cele 7 primării din București, după ce au primit aceste atribuții suplimentare.

Așa că am întrebat la PMB și la fiecare primărie de sector:

  • de la ce dată își folosesc polițiștii locali surplusul de putere pentru a aplica amenzile pentru staționare ilegală (legea a intrat în vigoare pe 7 decembrie 2022, dar probabil polițiștii locali au avut nevoie de timp să se organizeze - n.red.)
  • câte amenzi au dat polițiștii locali
  • care este cuantumul unei amenzi
  • la cât se ridică valoarea tuturor amenzilor aplicate în lunile decembrie, ianuarie și februarie pentru oprire și staționare ilegală
  • cum a evoluat numărul de amenzi față de anii trecuți
ADVERTISING

Iată principalele informații pe care le-am obținut.

Poliția Locală a Primăriei Capitalei: peste 9.000 de amenzi

Polițiștii locali de la PMB au început să dea amenzi din data de 13 decembrie 2022 (la aproape o săptămână după ce s-a publicat în Monitorul Oficial legea care le dădea noile puteri - n.red.).

De la acel moment și până pe 29 martie, polițiștii au depistat 9.002 conducători auto care au oprit (mai puțin de 5 minute - n.red.) sau au staționat (peste 5 minute - n.red.) în locuri nepermise.

Dintre ei, 5.014 au fost amendați. În celelalte 3.988 cazuri, polițiștii locali au întocmit note de constatare prin care le-au cerut proprietarilor mașinilor să comunice identitatea șoferului care a lăsat mașina anapoda (urmând ca acesta să fie amendat).

Per total, valoarea amenzilor aplicate deja se ridică la 1.505.149 de lei.

Polițiștii locali aplică sancțiuni a căror valoare se cuantifică în puncte de amendă. Fiecare punct are o valoare de 145 de lei.

Pentru oprirea ilegală, amenda e de 2-3 puncte de amendă (deci 290 - 435 lei), la care se adaugă 2 puncte de penalizare. Punctele de penalizare nu costă, dar șoferul care acumulează 15 rămâne fără permis pentru 30 de zile.

ADVERTISING

Pentru staționare interzisă, sancțiunea e de 4-5 puncte de amendă (deci 580 - 725 lei), plus 3 puncte de penalizare.

Am întrebat Poliția Locală a Municipiului București câte amenzi a dat în lunile decembrie, ianuarie și februarie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Răspunsul nu e chiar concludent.

Polițiștii locali ai Capitalei au transmis pentru spotmedia.ro că iarna trecută, în decembrie, ianuarie și februarie au dat în 4.875 de sancțiuni.

Iar în această iarnă, în decembrie, ianuarie, februarie și martie, au dat 9.002 sancțiuni și note de constatare.

Vorbim aproape despre o dublare a numărului de sancțiuni și note de constatare. Problema este că - în ciuda solicitării spotmedia.ro - perioadele pe care le-a comparat Poliția Locală a PMB nu sunt egale. Mai exact, pentru iarna trecută, perioada de raportare e cu o lună mai lungă.

Dar, chiar și așa, per total, pare că polițiștii locali de la Capitală au făcut mai multă treabă, după ce legea le-a dat mai multă putere.

Sectorul 1: Armand spune că deține recordul, dar primăria nu dă date certe

Pe 4 martie, primarul Clotilde Armand (USR) a anunțat pe rețelele de socializare că „în ultima lună s-au dat peste 10.000 de amenzi/comunicări pentru parcări în locuri interzise (treceri de pietoni, stații STB etc). Chiar dacă măsura de la Sectorul 1 este un record pentru București eu sunt de părere că nu este suficient”.

ADVERTISING

Într-adevăr, trotuarele din unele zone ale orașului - cum ar fi cele de pe Bulevardul Poligrafiei în vecinătatea Romexpo sau de pe Strada Pajurei - au fost eliberate de mașini. Se văd unele rezultate.

Ca să aflăm mai multe, pe 7 martie, spotmedia.ro a solicitat de la Primăria Sectorului 1 aceleași informații pe care le-a cerut și de la celelalte primării din București.

Din păcate, Primăria Sectorului 1 a fost singura care, până la momentul publicării acestui articol, nu ne-a comunicat informațiile solicitate. Așa că nu vă putem oferi, momentan, mai multe informații cu privire la modul în care Poliția Locală din acest sector și-a făcut treaba.

Sectorul 2: Creștere mare a numărului de sancțiuni. Amenzi de peste 1,8 milioane de lei

Tot din 13 decembrie au început să dea sancțiuni și polițiștii locali din subordinea Primăriei Sectorului 2, condusă de Radu Mihaiu (USR).

De la acel moment, au aplicat 5.811 sacțiuni, în valoare totală de 1.857.215 de lei, potrivit unui răspuns transmit de Primăria Sectorului 2 la solicitarea spotmedia.ro pe 23 martie.

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, spune că, între timp, Poliția Locală pe care o are în subordine a ajuns la peste 10.000 de note de constatare emise. Și că toate vor fi urmărite, în vederea încasării.

Iarna trecută - în lunile decembrie, ianuarie și februarie - polițiștii locali au aplicat 4.617 sancțiuni, de peste 2 ori și jumătate mai multe față de aceeași perioadă din anii trecuți, când au dat doar 1.762 sancțiuni.

Sectorul 3: Doar o creștere ușoară a numărului de sancțiuni

Polițiștii locali din Sectorul 3 au început să aplice sancțiuni în baza puterilor nou dobândite abia la 1 ianuarie 2023.

Primăria Sectorul 3 susține că de pe 11 decembrie până pe 9 martie (perioadă pe care și-a ales-o în mod arbitrar pentru raportarea datelor), polițiștii săi locali au aplicat 1.331 amenzi în valoare totală de 471.085 de lei.

În medie, s-au dat 443 de amenzi pe lună. Sunt mai multe, comparativ cu anii trecuți, în care media depășea cu puțin 300 de amenzi pe lună, pe durata iernii.

Per total, iarna trecută, în decembrie, ianuarie și februarie, polițiștii locali au dat pentru oprire și staționare ilegală 998 amenzi în valoare totală de 429.035 de lei.

Este o scădere față de perioada similară a iernii precedente - când polițiștii locali nu aveau surplusul de putere - când s-au dat 1.038 amenzi, în valoare totală de 483.865 de lei.

Sectorul 4: Amenzi aproape la fel de mari ca la PMB

Poliția Locală dă - pe lângă sancțiunile în cuantum de 2-3 puncte de amendă - și sancțiuni de 500 - 1.000 de lei pentru orice mașină care este oprită sau care staționează pe spațiul verde, se arată într-un răspuns transmis spotmedia.ro pe 9 martie 2023.

Iarna trecută (în lunile decembrie 2022 și ianuarie și februarie 2023) polițiștii locali de la Sectorul 4 au dat 4.139 de sancțiuni, în valoare totală de 1.431.460 de lei.

Creșterea este explozivă față de aceeași perioadă din iarna precedentă, când polițiștii locali de la Sectorul 4 au dat doar 667 de amenzi în valoare totală de numai 406.680 de lei.

Sectorul 5: Creștere mare a numărului de sancțiuni. Dar amenzile au valori mici

Iarna trecută – în decembrie, ianuarie și februarie – polițiștii locali de la Sectorul 5 au dat 801 sancțiuni în valoare de 489.000 de lei.

E o creștere mare comparativ cu iarna precedentă, în care polițiștii au dat doar 46 de sancțiuni în valoare de 11.800 de lei.

Și în Sectorul 5, la fel ca și în Sectorul 4, amenzile pentru lăsarea mașinii în loc nepermis pot ajunge până la 1.000 de lei, potrivit unor norme impuse de Consiliul Local.

Sectorul 6: Creștere spectaculoasă și a numărului de amenzi, dar și a sumelor încasate

Polițiștii locali ai Sectorului 6 au început să își folosească surplusul de putere începând cu data de 10 decembrie 2022.

De la acel moment până pe 16 martie - când instituția ne-a comunicat informațiile solicitare - „s-au aplicat 1.037 de sancțiuni contravenționale, iar pentru 1.591 de autovehicule depistate staționate în mod neregulamentar se află în derulare procedura de identificare a persoanei care a condus vehiculul pe drumurile publice și, ulterior, de sancționare contravențională”, a transmis Primăria Sectorului 6, la solicitarea Spotmedia.ro.

Per total, în perioada menționată, s-au luat măsuri în cazul a 2.628 de autoturisme lăsate în loc nepermis.

Valoarea amenzilor pe care le-au dat polițiștii locali doar în baza surplusului de putere se ridică la 538.240 de lei.

Iarna trecută - în lunile decembrie, ianuarie și februarie - Poliția Locală a Sectorului 6 a dat 2.265 se sancțiuni în valoare totală de 555.400 lei.

E o creștere spectaculoasă față de aceeași perioadă a iernii precedente, când polițiștii locali din sector au dat doar 914 sancțiuni în valoare de 211.120 lei.

În tabelul de mai jos puteți vedea cum, lună de lună, polițiștii și-au folosit tot mai mult surplusul de putere primit prin lege pentru a sancționa oprirea și staționarea ilegală:

tabel-amenzi-sector-6

Banii din amenzi - dacă acestea nu sunt anulate în instanță - merg la bugetul local al primăriei de sector în care își are domiciliul cel care a parcat greșit.

Per total, se pare că toți polițiștii locali din București sunt mai activi de când au primit un plus de putere. În unele cartiere se și văd deja rezultate. În altele, nu prea.

Rămâne să vedem dacă în lunile următoare vor reuși să curețe trotuarele și spațiile verzi de mașini.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇